2013. július 11., csütörtök

A KÚRIA, A BÍRÓSÁG SZAKMAI FÓRUM, NEMCSAK IGAZGATÁSI TESTÜLET

A KÚRIA, A BÍRÓSÁG SZAKMAI FÓRUM, NEMCSAK IGAZGATÁSI TESTÜLET

Politikai nyilatkozatok az ítélkezést nem befolyásolhatják, társadalmi kérdések azonnali megoldását pedig nem lehet várni a Kúriától – mondta Darák Péter, a legfelsőbb bírói fórum elnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.






Orbán Viktor miniszterelnök a Kúria devizahitelekkel kapcsolatos döntéséről azt mondta pénteken, hogy a kormány szembenézett a devizahitelek problémájával, ám az igazságszolgáltatásnál ez nem tapasztalható.
Erre reagálva Darák Péter elmondta: az ítéleteket a politikai megszólalások nem befolyásolhatják, az ügyek mögötti társadalmi jelenségeket a bíróságok nem tudják visszaszorítani. A főbíró megjegyezte: a közvélemény számára érthető az a felvetés, hogy a devizahitelek hibás termékek-e, de ez ebben az ügycsoportban jogilag nehezen megragadható. A legfelsőbb bírói fórum elnöke elmondta, hogy a Kúria a tisztességtelen szerződéses kikötésekkel kapcsolatban az év elején az Európai Bírósághoz fordult, ahol jövőre döntenek a kérdésről. Darák Péter tájékoztatott arról is, hogy jelenleg is folyamatban van néhány per a devizahitelezéssel kapcsolatban, ám olyan most nincs, amelyben a konstrukció egészét vitatnák.


Egyedi ügyekben ítélkeznek

Elhangzott az is, hogy amennyiben új kérdéskör jut el a Kúriához, akkor nem lehet azt várni a testülettől, hogy a társadalmi kérdéseket azonnal megoldják. Ez már csak azért is így van, mert a fórum egyedi ügyekben, felülvizsgálati indítványokról dönt. A pénzügyi jogok biztosának a devizahitelezéssel kapcsolatos, szerdai közleményéhez kapcsolódva Darák felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt heti döntés egy bizonyos szerződésre vonatkozott, arra pedig nincs lehetőség, hogy a bírákat a bírósági szervezet bármely tagja utasítsa az egyes eljárásokban a végrehajtás felfüggesztésére.


Alapkövetelmény a függetlenség

Mint köztudott, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét kémkedés miatt nem jogerősen két év tíz hónap börtönbüntetésre ítélték. Ezzel összefüggésben Gyurcsány Ferenc blogján kikelt a bíróság ellen. Darák Péter ezzel kapcsolatban közölte: a hatalmi ágak alapkövetelménye a bírói függetlenség, az ítéletek nem kötődnek, és nem is kötődhetnek politikai ciklusokhoz.


Darák szerint jól teljesít a Kúria

A bírói testület vezetője közölte: a Kúrián beindult reformok már jól működnek, és a bírói fórum mennyiségi mutatói is javulnak. Felére esett vissza például a folyamatban lévő munkaügyi perek száma, és például a polgári és közigazgatási ügyek száma is csökkent, sőt a pénzügyi pereknél is ez várható. Darák Péter elmondta még: a tavaly nyugdíjazott 22 kúriai bíróból 12 fő tért vissza a közelmúltban a körülbelül 80 fős testülethez. Az is elhangzott, hogy a Kúria nem zárkózik be, szükség esetén a tudomány (pl. az MTA Jogi Intézete) és a független intézmények véleményét is kikéri. A parlamenti kódexek elfogadásával fölgyorsulhat az eljárások kodifikációja, mely hatékonyabb ügykezeléshez vezet.


Új fejlesztések

A főbíró elmondta, hogy a felsőbb bírósági döntésekhez hasonlóan tervezik az alsóbb fokú ítéletek nyilvánosságának biztosítását. Egy olyan program tesztelése is megkezdődött, amelyben adatokat gyűjtenek arról, hogy az ügyeknél mennyiben vettek figyelembe más – hasonló ügyekben született – iránymutató döntéseket. Nyilvánosság-konferenciákat tartanak. De az adatvédelmi törvények miatt tudni kell, mennyire lehet nyilvános a bíróság! A határozatszerkesztéseknél nyelvészeti, informatikai, jogi stb. szempotokat is figyelembe vesznek. Darák Péter arról is beszélt, hogy támogatják a roma származású joghallgatók ingyenes képzését a Roma Szakkollégium bevonásával.


(Forrás: MTI)

-----------------------------------
 
(Fotó: JulCSIllag-fotó®)


(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))


2 megjegyzés:

  1. Sokszort az az érzésem, hogy a bírói pulpituson helyet foglalók,mintha nem ebben a társadalomban élnének, nem itt élő és itt küszködő és itt a negyed demokráciában küzdők felett ( mellett ) itélkeznek, hanem valami álomkép világ álomképnek megfelelő állampolgári rózsaszin bírói testület által megszabott páholyból kitekintve az alattvalóik felett... És ez így nem jó... Nagyon nem jó... Egy olyan országban, ahol egy nevenincs falu konkrétan Délegyháza - polgármesterét a Bíró országos hatáskörü szerv vezetőjének nevezi és ezért tovább passzolja, máshova a számára kényes ügyet, ott megtorpan a józan állampolgári logika és gondolkodás... Vagy jobban mondva el kezd gondolkodni...Éd hangosabban kezd beszdélni, hogy meghallják a határainkon túl is... Arra Tavaresék háza táján...

    VálaszTörlés
  2. Tisztelt Erdélyi István!



    Én ebből indulok ki (!!!):

    ,,Magyarország Szent Korona Eszme szerinti

    Szabadság Alkotmánya


    1. §
    (1) Magyarország örökké szabad.

    2. §

    (1) A kötelezettségek és jogok egységében a Szent Korona minden tagja egy és ugyanazon szabadságot élvez, amely nem szűntethető meg és nem korlátozható.
    (2) A Szent Korona tagja:
    a./ az államalapító magyar nemzet tagja, bárhol él a világon, valamint
    b./ az államalkotó nemzetek tagjai, ha a Szent Korona Országának területén élnek

    3. §

    (1) Ami a Szent Korona Országa földjén, földje alatt és földje felett van, a Szent Korona örök és elidegeníthetetlen alkotórésze, amelyet csak a Szent Korona másik alkotóeleme, a Szent Korona tagjai birtokolhatnak.
    (2) A birtokos jogai azonosak a tulajdonjoggal, kivéve:
    a.) Nem semmisítheti meg a birtokot.
    b.) Nem változtathatja meg a birtok rendeltetését.
    c.) Csak a Szent Korona tagjára ruházhatja át (örökítheti) a birtokjogot.

    4. §

    (1) Minden magyar érték a magyar érdekeket szolgálja.

    5. §

    (1) Mindazzal szemben, aki megsérti a Szent Korona értékrendjét, a Szent Korona minden tagjának nemcsak joga, hanem kötelessége ellentmondani és ellenállni.
    (2) A Szent Korona értékrendjének megsértését jelenti:
    a./ az állam szabadságának,
    b./ a Szent Korona tagjai egyéni vagy társadalmi csoportot érintő szabadságának,
    c./ a birtoklás szabályának,
    d./ a vendégjog szabályainak,
    e./ a tevékenység végzésével kapcsolatos szabályok
    megsértése, veszélyeztetése és minden erre irányuló magatartás."

    Köszönöm észrevételét!


    Üdvözli: Összmagyar Örömhír

    VálaszTörlés