2022. december 17., szombat

KŐBE VÉSETT KÖZÖS ÖRÖKSÉGÜNK

Kőbe vésett közös örökségünk – A sztyeppei rovás
legújabban feltárt emlékei;
Az utóbbi évtizedek legjelentősebb ótürk rovásírásos
leletanyaga került elő Belső-Ázsiában 

Ünnepélyes keretek között nyitották meg 2022. december 13-án, kedden, a Magyar Természettudományi Múzeumban (MTTM), a „Kőbe vésett közös örökségünk – A sztyeppei rovás legújabban feltárt emlékei” című tárlatot. 

A megnyitón köszöntő beszédet mondott Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, Lengyel Miklós képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkár a Külgazdasági és Külügyminisztériumból, Shahin Majid oglu Mustafaev, a Nemzetközi Türk Akadémia elnöke és Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke.

Az eseményen részt vettek a türk országok magyarországi nagykövetei; Tahir Taghizade nagykövet úr az Azerbajdzsáni Köztársaság képviseletében, Gülşen Karanis Ekşioğlu nagykövet asszony a Török Köztársaság képviseletében, Abdrasov Zsanibek nagykövet úr a Kazak Köztársaság képviseletében, és Talantbek Kushchubekov nagykövet úr a Kirgiz Köztársaság képviseletében.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Elif Türkislamoğlu, a TIKA (Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség) magyarországi főkoordinátora és Hóvári János diplomata, a Türk Államok Szervezetének magyarországi képviselője.

A Nemzetközi Türk Akadémia, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány közös szervezésében Európában először a Magyar Természettudományi Múzeumban mutatják be az utóbbi évtizedek legjelentősebb, 2022 augusztusában, Mongóliában feltárt ótürk rovásírásos leletanyagáról készült kiállítást. A Nemzetközi Türk Akadémia tárlatát kiegészítik a Kárpát-medencében előkerült rovásleletek, az orhoni rovásfeliratos kőtömbök rekonstrukciói, honfoglalás- és türk-kori koponyák és az azokról készült hiteles arcrekonstrukciók. 

Az ünnepélyes megnyitón Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, az esemény házigazdája köszöntötte a vendégeket és a kiállítás megvalósításában közreműködő szakembereket, szervezeteket, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a rovásírásos emlékek most első alkalommal láthatóak együttesen kiállítva.

Lengyel Miklós képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkár (Külgazdasági és Külügyminisztérium) köszöntő beszédében elmondta, hogy Magyarország Kormánya nemzetközi diplomáciai kapcsolatokat épített ki a türk államokkal, illetve elmondta, hogy 2019. szeptember 19-én, Budapesten nyitották meg a Türk Tanács (jelenleg Türk Államok Szervezete) európai képviseletét. Továbbá kiemelte, hogy a Magyar Természettudományi Múzeumban most bemutatott kiállítás nemcsak a nemzetközi tudományos életben, hanem a kölcsönös kapcsolatok erősítésében is. 

***

A kiállítás 2022. december 13-tól 2023. január 31-ig tekinthető meg 
a Magyar Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában.


(Forrás: http://www.nhmus.hu)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

MMDR Ex Libris-díjas költő, fotó- és képzőművész

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

























































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése