2022. november 27., vasárnap

KONZERVATÍV ELMÉK - HOA KONFERENCIA

,,Konzervatív elmék - Habsburg Ottó és más konzervatív gondolkodók 
öröksége transzatlanti perspektívából” címmel 2022. november 18-án,
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Széchenyi Dísztermében
rendezett konferenciát a Habsburg Ottó Alapítvány
és az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézete

A konzervativizmust Európában és Amerikában régóta más-más nézőpontból vizsgálják. Mivel a két kontinens politikai gondolkodói és értelmiségi közössége nagyon eltérő tapasztalatokkal rendelkezett, és merőben különböző problémákkal szembesült, ezért változó megközelítéseket dolgoztak ki az olyan alapvető értékek kapcsán, mint a szabadság és az egyenlőség, valamint olyan témákhoz, mint a demokrácia, az állam, a kapitalizmus, a nemzetbiztonság, a globális kormányzás és a nemzetközi jog.

A jelentős különbségek ellenére a politikai utak és lehetőségek gyakran nagyon hasonlóak voltak Európában és az Egyesült Államokban. Tekintettel ezekre a hasonlóságokra, az Atlanti-óceánon átívelő transzregionális szellemi kapcsolatok mindig is alapvető fontosságúak voltak, mivel mindkét oldalon újfajta impulzusokat adtak a konzervatív politikai gondolkodásnak és politikának.

Míg az európai politikai teoretikusok jelentősen hozzájárultak a második világháború utáni amerikai konzervativizmus kialakulásához, és létfontosságú szempontokat szolgáltattak a politikai döntéshozatalhoz, a transzatlanti szellemi csere korántsem volt egyirányú, hiszen az európai szerzők és politikusok lelkesen fordították tekintetüket a tengerentúlról érkező friss eszmék és gyakorlatok felé.

Az olyan ismert emigráns gondolkodók mellett, mint Leo Strauss, Eric Vogelin vagy a magyar származású tudósok, Molnár Tamás és John Lukacs, akik az amerikai konzervatív körök számára komoly inspirációs forrássá váltak, Habsburg Ottó elképzelései és eszméi is utat találtak a háború utáni amerikai politikai gondolkodásba és gyakorlatba. Ugyanakkor az Egyesült Államokból érkező hatások nagyban hozzájárultak az utolsó trónörökös elképzeléseinek és filozófiájának alakításához.

Ennek fényében a konferencia célja, hogy érzékeltesse ezeket a transzregionális szellemi összefonódásokat, és ezáltal bemutassa, hogy az Atlanti-óceánon átívelő európai eszmék és törekvések hogyan inspirálták az amerikai politikai gondolkodást és gyakorlatot. Fordítva pedig azt, hogy hogyan alakították (újra) az amerikai ideák az öreg kontinens konzervatív politikájának körvonalait.

 

(Forrás: www.https://habsburgottoalapitvany.hu/)

 

------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

MMDR Ex Libris-díjas költő, fotó- és képzőművész 
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

 
















































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése