2021. szeptember 15., szerda

ŐSZNYITÓ GASZTROKOMP A BALATONI KÖRREL

„Kóstold körbe a Balatont!” - Ősznyitó gasztrokomp a Balatoni Körrel

„Ősztől emeljük a (v)ízszintet!” - ezzel a kijelentéssel indult a Balatoni
Kör ,,Kóstold Körbe!" bor&gasztrofesztiváljának idei, első rendezvénye
éttermekkel, borászatokkal, méltó helyszínen, a Balaton közepén,
a Szántód és Tihany között közlekedő kompon.


A Balatoni Kör egyesület a legnagyobb szakmai szervezet, amely a minőségi balatoni vendéglátóhelyeket és borászatokat összefogja. Az egyesület csaknem ötven tagja hirdeti és követi az egész éves balatoni vendéglátás koncepcióját. Nemcsak a helyszín-, hanem az időpontválasztás is szimbolikus, hiszen a ,,Kóstold Körbe!" őszi-téli rendezvénysorozattal a Balatoni Kör arra hívja fel a figyelmet, hogy szeptembertől a balatoni turizmus nem áll meg, csak átalakul.

A következő hónapok fókuszában a minőség, a színvonalas programok és a régiós értékek állnak. A „Kóstold Körbe” gasztrofeszteken a Balatoni Kör tagjainak éttermei, cukrászdái, borászatai állítanak ki, valamint zenei- és családi programokkal várják a vendégeket.

„Mondhatjuk, hogy az elmúlt években a szeptember is nyári hónap lett, és ebben az időszakban mutatja a legszerethetőbb arcát a Balaton. Tömegturizmus már nincs, így még többet foglalkozhatunk a vendégekkel, és olyan minőségi programot szervezhetünk, ami a régiót és a balatoni vendéglátóhelyeket népszerűsíti. A cél az, hogy az a sokszor szélsőséges hullámzás, ami a vendégek számát illeti, kiegyenlítődjön, és a régió vállalkozói egész éves nyitvatartással tudjanak tervezni. – vezette fel a „Kóstold Körbe!” bor&gasztrofeszt-sorozatot Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke.

Szilágyi Lajos az elmúlt nyár értékeléseként elmondta, hogy sok új, minőségi vendéglátóhely nyílt a tó körül ebben az évben is, nem csak helyi vállalkozások, de mindannyiunk érdeke, hogy a Balaton ne csak hétvégi desztináció legyen. „Szeretnénk, ha az utazási döntéseket nem kizárólag az időjárásjelentés határozná meg, hiszen minden körülmények között és minden hónapban találnak a vendégek megfelelő programot, látnivalót, gasztronómiai élményt a tó körül. Úgy gondoljuk, hogy a Balatoni Kör tagjainak szolgáltatásai és termékei ár-érték arányban, nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a Balaton Magyarország egyik kiemelkedő gasztronómiai régiója lett!”

Az eseményen a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-t Markovits Alíz vezérigazgató képviselte, aki elmondta, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt keretében, már a pályázati szakaszban felismerték, hogy csak a régió és a Balaton bevonásával lehet kiemelkedő sikereket elérni. „Ezen törekvésünket igazolja, hogy már több mint 103 település csatlakozott, és velük közösen, sokszínű kulturális programokkal tudjuk mi is a Balatoni Kör törekvéseit támogatni.”

„Az idén 175 éves BAHART is örömmel csatlakozott a Balatoni Kör kezdeményezéséhez, hiszen az őszi szezont tartalmas programokkal és minőségi szolgáltatásokkal kell megtölteni, aminek része a bor, a gasztronómia és a hajózás is.”- emelte ki Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója. 

Az Ősznyitó Gasztrokomp eseményen bemutatkozott a Balatoni Kör összesen 26 étterme, cukrászdája, borászata és pálinkafőzdéje, a részvevők ízelítőt kaphattak az elkövetkező „Kóstold körbe!” bor&gasztrofesztek hangulatából.

*** 

A „Kóstold Körbe!” bor&gasztrofeszt-sorozat következő állomásai:

2021.10.09. Siófok

2021.11.06. Köveskál

2021.12.11. Balatonfüred

2022.01.29. Zamárdi

2022.02.12. Keszthely

***

 A BalatonBor története

A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő, régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság garantálja. Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet BalatonBor. 


(Forrás - https://balatonikor.hu) 


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése