2019. november 4., hétfő

AZ ÉV GYÓGYSZERÉSZE ÉS KEDVENC PATIKÁM PÁLYÁZAT (2019.)

Az Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázat (2019.)
kampányának évértékelő sajtótájékoztatóját Budapesten,
a Sofitel Budapest Chain Bridge szállodában tartották.



A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara - a Roche Magyarország Kft. támogatásával - célkitűzéseiknek megfelelően, immár kilencedik alkalommal pályázati felhívást tettek közzé az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” cím elnyerésére.

A pályázatok célja: Az „Év Gyógyszerésze” díjat és kitüntető címet elnyert gyógyszerésznek országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adni munkájához, elismerve annak követésre méltó minőségét. A kiírók olyan gyógyszerészt kívántak elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldások alkalmazásával és betegközpontú szemléletével a gyógyszerészi gondozásban, a gyógyszerellátásban és a gyógyszerfejlesztésben egyaránt. A „Kedvenc Patikám” pályázat keretében pedig a betegek véleményt tudtak formálni a patika munkájáról szavazatukkal, mellyel nem kizárólag egy gyógyszerészt, hanem az egész patikában dolgozók munkáját ismerik el.

Torjai Gábor a Nero Solution Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az immár 9. alkalommal megrendezett Év Gyógyszerésze és Kedvenc patikám pályázatok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és egyre több patika csatlakozik a pályázathoz. Az Év Gyógyszerésze pályamunkák színvonala - ha lehet az mondani - tovább emelkedett, ezzel is megnehezítve a zsűri dolgát a döntésben, ezt mi sem jelzi jobban, minthogy az idén nem 3, hanem 6 főt részesített elismerésben a bizottság.

Dr. Mikola Bálint Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke tájékoztatta a sajtó résztvevőit, hogy a bíráló bizottság összetételében történt némi változás az elmúlt időszakban: Dr. Mike László, volt tiszti főgyógyszerész helyett Halmos Gábor professzor került a bizottságba. Fontos tudni róla, hogy a Debreceni egyetem professzora, ahol megalapította a Biofarmáciai Tanszéket, előtte - több mint egy évtizedig - Amerikában, egy Nobel-díjas professzor munkatársa volt. A pályázatok elbírálása - szokás szerint - anonim módon történt, a díjazottak nevét borítékban kapta meg a zsűri a XXIX. Gyógyszerész Kongresszuson, Tihanyban, az október 18-ai eredményhirdetésen.

Örömét fejezte ki, hogy az ország egyre több részéről érkeznek be pályázatok, szavazatok. A pályázat sikerességét mutatja, hogy egyre több gyógyszerész kerül látótérbe, hiszen nem titkolt céljuk volt, hogy a háziorvos-hiányt a gyógyszerészek térnyerésével próbálják meg kipótolni. A pályázat létjogosultsága rendkívül fontos, mivel nem csak háziorvos-hiány van, hanem hiány mutatkozik a közvetlen gyógyszer-ellátásban is, hiszen a pályakezdő gyógyszerészek közül nagyon kevesen mennek el gyógyszertárba dolgozni. Ennek az az oka, hogy szűkek a források, sok az adminisztráció, és nehéz megfelelő, szakmai szintet teljesíteni a betegellátásban, mert nincs elég idő egy-egy betegre. Emiatt sokan vagy külföldre mennek, vagy a gyógyszergyártásban, laboratóriumokban kezdenek dolgozni.

A XXIX. Gyógyszerész Kongresszuson volt egy projektjük, amelyben egyetemi hallgatókat hívtak meg Debrecenből, Szegedről, és őket faggatták ki, hogy hol szeretnének majd dolgozni, mik az elképzeléseik. Csoportba rendezték őket a hasonló elképzeléseik alapján, és összehozták őket a pályázatban már részt vett gyógyszerészekkel. A pályázókban lévő elkötelezettségi és hivatásfejlesztési vágytól remélik, hogy ez a pályakezdőkre is hatással lehet.

Torjai Gábor, a Nero Solution Kft. ügyvezetője arról mesélt, hogy sokan érdeklődnek, hogy mi történik a pályamunkákkal a későbbiekben, mi az utóéletük. Létrehozták immár 4. éve az Év Gyógyszerésze szemináriumot, ahol a gyógyszerészek egymástól egy kis csoportos workshop jellegű napon tudnak tanulni, ahol ezeknek a pályamunkáknak az utóélete zajlik. Ezeken a workshopokon nem csak a már pályázatot leadott gyógyszerészek tudnak részt venni, hanem azok is, akik későbbiekben szeretnének majd pályázatot készíteni, vagy akik a mások által készített pályamunkákra és azok mindennapokba való átültetésére kíváncsiak.

***

Az idei év díjazottai a következők lettek:

Kedvenc Patikám pályázat idei helyezettjei:
1. Szent Katalin Gyógyszertár, Budapest
2. Sas Patika, Debrecen
3. Viktória-Med., Budapest

Torjai Gábor elmondta, hogy ez egy különleges év, mert idén 2 budapesti patika is a helyezettek között volt, ugyanis eddig többnyire a vidéki gyógyszertárak voltak szavazattöbbségben. Nagyon örülnek, hogy ezek szerint Budapesten is kezdenek a szolgáltatások kicsit személyesebbek lenni, hiszen eddig az emberek nem kötődtek annyira egy patikához, mint ahogy vidéken ez jellemző.

Az Év Gyógyszerésze idei helyezettek:

1. helyezett: Dr. Juhász Klaudia, Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Gyógyszertára

2. helyezett:
A.: Ekésné Dr. Kretovics Júlia, Halmy-telepi Patika;
B.: Dr. Csaba Miklós, Benu Gyógyszertár, Kőszeg Küttel

3. helyezett: Dr. Gyermán Anna, Szent György Gyógyszertár, Budapest

Különdíjak: Patakiné Dr. Karancsi Anna, Elixír Gyógyszertár; Dr. Dér Péter, Kígyó Gyógyszertár

***

Dr. Spiránszki Henrikné, a debreceni Sas Patika képviselője, aki a Kedvenc Patikám pályázat 2. helyezettje lett, elmesélte, hogy a Sas Patika egy történelmi múltú, több, mint 100 éves gyógyszertár, ami még a II. világháború alatt is működött. A patika 100. évfordulójára, 2013-ban, egy Patika Múzeumot rendeztek be az officinába, az egyetem is közreműködött ebben. A gyógyszertár két részből áll alapvetően, van egy reformház rész, ahol a gyógytermékek, diabetikus, gluténmentes termékek vannak, és vércukor-, vérnyomásméréssel is segítik a lakosság egészségmegőrzését, és számítógépes program van az utánkövetésre. A másik fele az officina, ahol a prevenciós, homeopátiás és gyógyszeres rész van. Felolvasott a vendégkönyvükből, amiben a betegek örömmel nyilatkoznak a patika munkájáról és szépségéről.

Dr. Juhász Klaudia, az „Év Gyógyszerésze” pályázat 1. helyezettje, nagy örömmel fogadta a jelölést. Szeretné pályázatával megmutatni, hogy ők - mint kórházi gyógyszerészek - a gyógyszerellátás mellett, kimennek a betegekhez is, és osztályos munkát is végeznek. Pályamunkája az ehhez fűződő tapasztalatairól szólt. Másfél éve a kórházban azt a feladatot kapta, hogy a Krónikus Belgyógyászati Osztályon vezesse be a gyógyszerelést. Elkezdték a gyógyszer-anamnézis felvételét, ami az osztályos orvosoknak is nagy segítség a kezelésben, és számtalan gyógyszerelési hibát megelőztek már ezzel. Az idős betegek esetében nagyon fontos, mert több betegség, és több gyógyszerszedés fordul elő, és egyre jobban fog nőni a gyógyszerek kölcsönhatásainak kockázata is. Örül, hogy az orvosokkal egyre jobb az együttműködés, annak ellenére, hogy kezdetben nehezen fogadták ezt az újfajta szimbiózist. Ennek köszönhetően a gyógyszerészek egyre több kompetenciát kapnak náluk a kórházban.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke szerint Dr. Juhász Klaudia pályamunkájával kapcsolatban nagyon megfogta a zsűrit az, hogy saját, alaposan kidolgozott témáról és azok napi tapasztalatairól szólt, nem pedig szakmai irodalmi kutató munka volt. Fontos az üzenete a pályamunkájának, hogy milyen lényeges az előrehaladás akkor, ha az orvos és a gyógyszerész együtt működik a betegek kezelésénél. Szeretné, ha az alapellátásban is meg lehetne ezt valósítani a praxisközösség útján, de ott sajnos annyival nehezebb a helyzet, hogy a beteg, az orvos és a gyógyszerész nem egy helyen van. Az orvosok már elfogadják valamelyest ezt az együttműködést, és beismerik, hogy gondokat tudnak levenni a vállukról, viszont a betegek még mindig ingáznak, változó, hogy az orvosban bíznak vagy a gyógyszerészben, vagy az interneten olvasottakban. Sajnos, emiatt az alapellátásban a gyógyszeres kezelések fele nem jár egészségnyereséggel, ez több mint 200 milliárd forint veszteség évente.

Dr. Hodossy Lajos - ROCHE Magyarország Kft. - elmondta, hogy azért elkötelezett támogatói ennek az ügynek, mert hisznek a személyre szabott gyógyításban, hogy hosszú távon az lesz a megoldás. Szerencsére egyre jobban személyre tudják szabni a terápiákat, a kórképek alapján, és ezzel remélhetőleg ki lehet majd küszöbölni, hogy a jelenlegi gyógyszerelés nagy része nem hatékony. A személyre szabottság alatt főleg azt értjük, hogy a diagnózistól kezdve a gyógyítás végéig az egész kezelést a betegre szabják, ennek fontos része a gyógyszerészi gondozás. Abban hisznek, hogy a patika egy egészségügyi egység, és emellett van valami gazdasági vonzata, fontos szemmel tartani, hogy épp ezért a gyógyszerészek inkább szakmailag elhivatottak, mint gazdaságilag. Ha egy patika egy vízióért dolgozik, ott gazdasági fellendülés is várható, hiszen a betegek szívesen járnak vissza olyan helyre, ahol törődnek velük, mint ahogy ezt a díjazott debreceni patika vendégkönyvéből is megismerhettük. Ez a pályázat erre a vízióra mutat rá, és segít a gyógyszerészeknek utat mutatni, hogy a kihívásokkal teli hétköznapokban is lássák a helyes utat.


(Forrás: Nero Solurion Kft.)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE - lillatti8@gmail.com)
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA









 








 
 

 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése