2019. március 25., hétfő

METEOROLÓGIAI VILÁGNAP (2019.)

Ingyenes agrometeorológiai rendszer segíti a gazdákat

Széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító meteorológiai információs
rendszert (MIR) hoz létre a kormány - jelentette be Nagy István agrárminiszter
a Meteorológiai Világnap alkalmából tartott rendezvényen, hétfőn, Budapesten.


Nagy István az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ünnepségén arról beszélt, hogy a kiszámíthatóság megteremtése közös érdekünk, ehhez pedig nélkülözhetetlenek a meteorológiai mérések, illetve megfigyelések során nyert adatok. Hozzátette: bevezetjük a nyílt meteorológiai adatpolitikát és létrehozunk egy széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító, magas szakmai színvonalú agrometeorológiai információs rendszert.

Nagy István szerint ezzel nem csak a Meteorológiai Világszervezet követelményeit teljesítjük, hanem a hiteles meteorológiai adatokkal támogatjuk a gazdák mindennapi tevékenységét. Az intézkedés emellett segíti a mezőgazdaságot a klímaváltozás hatásainak mérséklésében. A tárcavezető arról is beszélt, hogy további terv az OMSZ földfelszíni mérőhálózatának megújítása, amely így alkalmassá válik a kormányzati, gazdasági és mezőgazdasági szektor minden igényének kielégítésére.

Nagy István kiemelte, egyre több ország nemzeti meteorológiai szolgálatánál vezették már be részben vagy teljesen az ingyenes adatpolitikát. Az intézkedés ösztönzően hat a gazdasági növekedésre és támogatja a hatékony ágazati döntések meghozatalát - sorolta a tárcavezető.

***

Dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke elmondta, hogy napjainkban már nem elegendő csupán arra a kérdésre választ adnunk, milyen lesz az időjárás, hanem arra is felelnünk kell, hogy milyen hatása lesz a várható időjárásnak.

Beszédében kiemelte, hogy a napokban új országos villámlokalizációs rendszert üzemelnek be hazánkban, és folyamatban van az országos, harmadik generációs, automata észlelő hálózat kiépítése, illetve az OMSZ szuperszámítógépének jelentős bővítése és a tároló rendszer folyamatos fejlesztése.

Hozzátette: megkezdték a radarhálózat ötödik taggal történő bővítését, valamint automata-szondázó rendszerek beszerzését is. A Meteorológiai Világnap alkalmából megrendezett eseményen állami elismeréseket adott át az OMSZ elnöke és az agrárminiszter.


(Forrás: AM/OMSZ)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA


















































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése