2018. február 21., szerda

IDEGENVEZETŐK VILÁGNAPJA 2018.

Idegenvezetők Világnapja 2018.

2018. február 22-25. között szervezi meg több, utazással, vendéglátással stb. 
foglalkozó cég az Idegenvezetők Világnapját, melynek sajtótájékoztatóját a gyönyörű 
és sajátos építésű, római kori stb. emlékekkel is büszkélkedő, budapesti Belvárosi 
Nagyboldogasszony Templom Altemplomában tartottak a szevezők 2018. február 21-én.


Szép Zoltán, Szalai Piroska, Bán Teodóra, Dr. Osztie Zoltán atya 


Az 1985-ben létrejött WFTGA nemzetközi turisztikai szervezet indította el ezt az eseményt , ahol Budapest - Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) első elnökének kezdeményezésére - 1991 óta buszos városnézésekkel, a világörökségi színhelyeket bemutató, gyalogos sétákkal ünnepli a szakma napját. A főváros és több vidéki város idegenvezetői – a világszervezet céljával azonosulva – évről évre ingyenes városnézésekre hívják a hazai közönséget.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint annak Idegenvezető Továbbképző Központja (BKIK ITK) 2003-ban vette át a világnap szervezését, és azóta minden évben ezzel az eseménnyel nyitja meg a turisztikai szezont.

2018-ban buszos idegenvezetésre 2000 fő regisztrált, összesen 45 db busz indul. Köztük Hop on Hop off, Cityrama, Eurama és MB traveles buszok. Indul 2 db, kimondottan mozgáskorlátozott utasok szállítására alkalmas mikrobusz is, melyre Caesar Éva, a MISZ elnöke, és a MEOSZ szervezte az utasokat.

A hajós idegenvezetésre 960 fő regisztrált (összesen 6 hajó indul), míg a villamosos utazásokra is 960 fő a regisztráltak száma. Idén összesen 45 busz, 6 hajó és 3 villamos közlekedik a rendezvény keretein belül. Előzetesen elkelt minden hely! Csak a járműveken több mint 40 idegenvezető segít.

A tematikus sétákra, speciális városnézésekre eddig közel 3600 fő regisztrált. Több mint 120 programon vehetnek részt a látogatók, melyben gyalogos túrák, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások is vannak. A programokon több mint 100 idegenvezető vesz részt, és a megvalósításban több mint 100 partner segít.

A programokat Medzay Anikó, a BKIK ITK vezetője szerkesztette és koordinálja.

***

Aktívan közreműködik a BVK Budapest turizmusának fejlesztésében

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) immár harmadik éve vesz részt társszervezőként a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az Idegenvezetők Világnapjához kapcsolódó, több napos rendezvénysorozatának lebonyolításában.

„A turizmus jelentősen befolyásolja Budapest életét és gazdaságát. A szálláshelyszolgáltatások, a vendéglátás, az idegenvezetés, a kulturális és szabadidős programok, és a személyszállítás egy része is ehhez az igen széles körű ágazathoz tartozik. 

A turizmus egyik fontos mérőszáma a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, ez Budapesten 2017-ben először haladta meg a tízmilliót. Az elmúlt nyolc év alatt ez 65 százalékos bővülést jelent, ami jelentősebb, mint az országos növekedés. A Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma mára az országos vendégéjszakák számának harmadát teszi ki.

Rengeteg külföldi érkezik a fővárosba, így talán nem meglepő, hogy a tízmillióból 8,8 millió a külföldiek által Budapesten eltöltött, vendégéjszakák száma” – mondta Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke.

A Közalapítványt a budapesti mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéséért alapította a Főváros Közgyűlése 1993-ban. A BVK ország egyetlen Európai Uniós minősített üzleti innovációs centruma. Fő tevékenységei az innovatív vállalkozásfejlesztés és a non-profit mikrofinanszírozás.

Díjnyertes BVK Smart programja keretében vállalkozói kompetencia központokat működtet, rendezvényeket, startup versenyeket szervez, jó gyakorlatokat mutat be, tanácsadást tart.

Startup Budapest programjában bemutatja a fővárosi startup ökoszisztémát, nemzetközi kapcsolatépítési lehetőséget biztosít a kiemelkedő budapesti startup-oknak. Együttműködik a testvérvárosokban működő, magyarországi nagykövetségekkel, főkonzulátusokkal, konzulátusokkal, és kapcsolatot tart a testvérvárosok önkormányzataival, ezzel segítve Budapest testvérvárosi gazdasági kapcsolatait.

***

Budapest nyolcadik a TOP 10 legjobb európai desztináció között!

A turistatájékoztatás, melyet az idegenvezetők mellett a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) üzemeltetésében a Budapestinfo Point irodákban és pontokon dolgozó, tájékozott és nyelveket magas szinten beszélő, turisztikai informátor munkatársaink is végeznek, kiemelten fontos feladat. A turisztikai informátorok és az idegenvezetők – a turisztika kulcsszereplői. Felkészültségük, elhivatottságuk épp olyan lényeges, mint kedvességük, mivel ők azok, akiknek tanácsain, szemén keresztül kapnak ízelítőt a turisták Budapest kínálatából – emelte ki Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője a sajtótájékoztatón.
A BFTK – a személyes tanácsadás mellett – a mai trendnek megfelelően, szélesíti, aktív kommunikációval erősíti online eszközeit is, mellyel a turista otthonába is eljut: több nyelven gondozzuk, naprakész tartalommal töltjük meg budapestinfo.hu weboldalunkat, social media felületeinken szintén több nyelven, az adott célcsoporthoz szólóan kommunikálunk a potenciális turistákkal, megkönnyítve a desztináció kiválasztását – tette hozzá az ügyvezető, majd felhívta a figyelmet arra, hogy: 
Legutóbbi – a European Best Destinations felkérésére indított –, Budapestet népszerűsítő, marketing-kommunikációs kampányuk is nagy sikert aratott: az akciónak, valamint a bel- és külföldi turisták lelkes szavazásának köszönhetően Budapest nyolcadikként végzett a TOP 10 legjobb európai desztináció között. A legjobb desztinációk egész évre szóló promócióban részesülnek a European Best Destinations weboldalon, a nemzetközi sajtóban, számos social media felületen és utazási portálon – így a TOP 10 úticélokra érkező turisták száma várhatóan emelkedni fog a versenyt szervező cég egész éves kampányának köszönhetően. 
Ezt a népszerűséget a 2017. évi kereskedelmi szálláshelyi statisztikák is alátámasztják: a budapesti vendégéjszakák száma a tavalyi évben lépte át először a 10 milliós lélektani határt! Ez a valaha mért legnagyobb érték Budapesten egy év alatt! – közölte a BFTK ügyvezetője.


Részletes programok: http://bkik.hu/idegenvezetok-vilagnapja-2018/


(Forrás: bkik.hu, budapestinfo.hu, bvk.hu)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
nyelvi lektor, korrektor, adatrögzítő - MMgM
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

























































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése