2017. augusztus 21., hétfő

REFORMÁCIÓ 500 A BTM-VÁRMÚZEUM GÓTIKUS TERMÉBEN

Reformáció 500 a Budapesti Történeti Múzeum
Vármúzeumának Gótikus termében

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) és a Reformáció Emlékbizottság
a Reformáció 500 éves magyarországi és a határainkon túli
egyházkerületek jubileumi ünnepségeihez kapcsolódva pályázatot
hirdetett a Kárpát-­medencében élő a népművészek és alkotóközösségek részére.A pályázat célja az volt, hogy a népi kézművesség képviselői alkotásaikkal hozzájáruljanak egyházi szertartások tárgyainak kellékeinek megújulásához, méltó emléket állítva ezzel a reformáció kulturális és történelmi örökségének.

A félévezrede útjára indult reformáció napjainkig tartó hatása az élet számos területén, többek között a népművészetben is jelentős változásokat hozott. Ezen örökségünk formálódását mutatja be a Reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben című kiállítás-sorozat. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Reformáció Emlékbizottság által kiírt program kettős céllal valósult meg:
- egyrészt, hogy új alkotások készítésére buzdítsák a népművészet hagyományai iránt elkötelezett alkotókat,
- másrészt, hogy ezáltal a templomok, gyülekezeti termek, egyházi intézmények, valamint az élet nagy fordulóihoz kapcsolódó egyházi szertartások tárgyait, kellékeit korunk igényeinek megfelelően megújítsák, ezzel állítva méltó emléket a reformáció kulturális és történelmi örökségének.

Pályázni olyan, az elmúlt tíz évben készült alkotásokkal lehetett, amelyek szellemiségükben az alkalmazott jelképeik által a protestáns egyház hagyományait tükrözik. Az elbírálás során különös figyelmet kaptak a csoportos együttgondolkodásból, összefogással készült alkotások. A pályázatra többek között a fafaragás, bútorfestés, textilművesség, fazekasság és egyéb, a szertartásokon használatos tárgyak és templomi berendezések készítőinek pályamunkáit várták, de pályázhattak egyéb mesterségek szakemberei, például könyvkötők is.

Az országos pályázatot hét régióban hirdették meg: Észak- Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl és Közép-Magyarország. A határainkon túl élő alkotók, alkotóközösségek a hozzájuk legközelebbi regionális helyszínre küldhették munkáikat.

A beérkező pályamunkákat minden régióban szakmai zsűri bírálta el, és javaslatot tett az egyes régióban szerveződő kiállításon bemutatandó műalkotásokra.


(Forrás: http://www.mestersegekunnepe.hu/)

------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJANincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése