2017. augusztus 21., hétfő

45. TOKAJI ÍRÓTÁBOR (2017.)

45. TOKAJI ÍRÓTÁBOR (2017.)

A négynaposra bővült, 45. Tokaji Írótábor Arany János munkásságára, valamint 
az elmúlt 200 év magyar irodalmának közvetítésében bekövetkezett 
változásokra és kihívásokra fókuszált.

,,A szó útja – a magyar irodalom közvetítésének kihívásai, változásai és módozatai Arany Jánostól napjainkig” címet viselő tanácskozás - a megújulás jegyében, története óta először - kilépett a megszokott, szakmai keretek közül, és a tanácskozás ideje alatt családi programokat és egyéb, kulturális rendezvényt is szervezett Tokajban és környékén.

Hagyományosan ellátogattak a táborozók Tiszaladányba is, ahol Dobozi Eszter Tiszaladányt és lakosait érintő Gulág-beszámolója végtelenül megrendítette a jelenlévőket. Sokan könnyeztek, a helyiek halkan sírtak, és hosszan tartó vastapssal honorálták a fölkészült és alapos beszámoló szerzőjét!

Az utolsó nap délelőttjén fölavatták Arany János emléktábláját a 45. Tokaji Írótábor résztvevői. Az alkotást Molnárné Tóth Erika, a gimnázium igazgatója, Posta György, a város polgármestere és Hubert Ildikó irodalomtörténész leplezte le. A Magyar Írószövetség nevében Pap-Für János, a szervezet titkára helyezte el az emlékezés koszorúját az emléktáblánál. Györfi Sándor szobrászművész alkotását a Tokaji Ferenc Gimnázium udvarán található Millenniumi Irodalmi Emlékparkban leplezték le.

A vasárnapi plenáris üléseket követően írótábori díjakat és elismeréseket adtak át. Az írótábor díját az idén Nagy Zsuka, nyíregyházi költő, szerkesztő vehette át. A Nagyhordó-díjat Pomogáts Béla író, a Hordó-díjakat pedig Dobozi Eszter író-költő, Cseke Péter irodalomtörténész és Turczi István író, műfordító, a Parnasszus költészeti folyóirat és kiadó alapító főszerkesztője kapta meg.


(Forrás: MTI)

-----------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége -  nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése