2016. január 20., szerda

PERIDOT NEMZETKÖZI ÖTTUSA-VERSENY

BUDAPESTEN RAJTOL A 2016-OS ÖTTUSA IDÉNY
 
Január 21-e és 24-e között Budapesten rendezik a Peridot Nemzetközi Fedettpályás Öttusa-versenyt. A megmérettetés nem hivatalosan a 2016-os idény nyitánya lesz.

 


Kármán Sándor, MÖSZ versenyigazgató elmondása szerint a férfiaknál 21, a nőknél 17 országból közel 150 öttusázó áll majd rajthoz.

A négynapos verseny - a résztvevők számát tekintve - mindenképpen rekordot dönt: ilyen sokan még egyszer sem vettek részt rajta. A sok induló annak is köszönhető, hogy a nemzetközi verseny világranglista pontokat is ad, azok pedig az Olimpia évében mindennél fontosabbak.

Ahogy dr. Simóka Beáta, világbajnok öttusázó, a MÖSZ általános alelnöke is megjegyezte bevezetőjében: 2016 rendkívüli jelentőségű év, hiszen az Olimpia meghatározza a sportágak jövőjét.

Így vannak ezzel a magyar öttusázók is, akik összesen 46-an állnak rajthoz Budapesten. Természetesen a legnagyobb nevek is elindulnak az idénynyitón: Földházi Zsófia, Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Marosi Ádám, Tibolya Péter, Kasza Róbert, és Demeter Bence sem hiányzik majd.

„Háromszor nyertem és kétszer ezüstérmes voltam ezen a versenyen, ezt a szintet szeretném tartani. Foggal-körömmel fogok küzdeni azért, hogy elöl legyek. Ez egy budapesti verseny, és hazai pályán, 80 induló között nem hagyhatjuk, hogy más elvigye előlünk az aranyérmet” – mondta Kasza Róbert az esemény sajtótájékoztatóján.

Kasza Róbert és Kovács Sarolta nyugodtan készülhet a hétvégi versenyre, hiszen kettejüknek már zsebben van a riói kvóta. A többiek célja pedig a maradék két hely megszerzése.

„Azt gondolom, hogy a versenyzőinknek a további kvalifikációk megszerzése, ha nem is simán, de menni fog. Biztos vagyok benne, hogy két női és két férfi versenyzővel utazhatunk majd Rióba, sőt szerintem mindkét nemnél lesznek tartalékkvótáink is, így ha valaki megsérül, vagy lebetegszik, akkor is lesz, aki indulhat helyette” – nyilatkozta Pálvölgyi Miklós, az öttusázók szövetségi kapitánya.

Tibolya Péter is Rióra és az olimpiai kvótára hajt, de ő amúgy sem unatkozik mostanság. „Az én életemben ez a fél év nagyon sűrű lesz: olimpiai kvalifikációs versenyek sokasága vár rám, emellett pedig tavasszal szeretnék államvizsgázni a jogi egyetemen. De a legfontosabb most a kisfiam, aki január 13-án jött világra. Zsombor megszületése óriási lökést adott nekem. Az életben voltak sportsikereim, de azt mondom, hogy ez az érzés semmihez sem hasonlítható.”

A Peridot Nemzetközi Fedettpályás Öttusa-versenyen a hazai öttusa-utánpótlás is megméretteti magát, hiszen a csütörtöki és pénteki selejtezőkön a jövő reménységei is indulni fognak.

„Nekik ez remek tapasztalatszerzési lehetőség lesz, hiszen a legtöbbjük ilyen népes és neves mezőnyben még nem indult. Fontos, hogy rutint szerezzenek, hiszen szépen, lassan be kell, hogy épüljenek a válogatottba. Vannak idősebb öttusázók, akik lehet, hogy a riói olimpiai után visszavonulnak, nekünk pedig gondolnunk kell az utánpótlásra. Arra, hogy a magyar öttusasport továbbra is jól szerepeljen” – fogalmazott Pálvölgyi.

A sajtótájékoztató vendége volt Takács Judit, a Peridot Line Kft. ügyvezető igazgatója, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy már évek óta segítheti termékével a sportolókat és végigkísérheti versenyeiket szponzorként és szurkolóként egyaránt az olimpia évében is.

A versenyhelyszínek a tavalyihoz képest nem változtak: a vívásnak és az úszásnak a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok ad otthont, a lovaglást a Nemzeti Lovardában, a kombinált számot pedig a SYMA csarnokban rendezik.

Január 21-én és 22-én a selejtezőkre kerül sor, a hétvégén pedig jönnek a finálék. Szombaton a női, vasárnap pedig a férfi döntőt rendezik.

***

(A MOB álláspontja: Magyarország a már megszerzett 1-1 kvótát szeretné megduplázni, erre a moszkvai világbajnokságon (május 17-23., 3 kvóta) vagy a világranglista zárultával (június 1.) van lehetőség. (mob.hu))


(Forrás: www.pentathlon.hu)


---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése