2015. március 26., csütörtök

NEMZETI BOR MARATON - BOR ÉS SPORT MINDENKORON!

NEMZETI BOR MARATON - BOR ÉS SPORT MINDENKORON!

Időközi sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Bor Maraton Budapesten, a budai Vendéglő a KisBíróhoz étteremben, 2015. március 26-án délelőtt.

 


A tavaly decemberben ugyanitt bemutatkozó Nemzeti Bor Maraton az év egyik legnagyobb közösségi élményének ígérkezik mind a sport és a borkedvelők számára. 11 napon át tartó, összesen 2573 kilométer hosszú futással köti össze hazánk mind a 22 borvidékének 102 települését.

A sajtótájékoztatót megnyitva Dobor Dezső sajtófőnök és Balla Attila programigazgató beszámolt az eddigi eredményekről, bemutatta a 11 nap kiemelt helyszíneit és az újonnan csatlakozott támogatókat. ,,Az innováció formálja a jövőnket. Ilyen innovációként indult közel két éve a Nemzeti Bor Maraton programötlete is, amely azóta egy komoly szakmai és gazdasági összefogássá nőtte ki magát.” - mondta el a programigazgató. Továbbá bejelentette, hogy Áder János köztársasági elnök örömmel vállalta el a rendezvény fővédnöki címét, Hende Csaba honvédelmi miniszter pedig védnökként csatlakozott a Nemzeti Bor Maratonhoz. Tájékoztatóját a Nagy Egyetemi Borteszttel folytatta, amelyet májusig az ország három, nagy egyetemi városában - Budapesten, Szegeden és Pécsett - rendeznek meg. A március 19-i szegedi után, április 8-án Budapesten, a Corvinus Egyetemen rendezik a következőt, amelyre 48 óra leforgása alatt a közel 400-as részvételi létszám betelt. A kutatás, amilyenre még nem volt példa Magyarországon, egy speciális applikáció segítségével valósul meg, ami a Nemzeti Bor Maraton saját fejlesztése.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Kamara 2015. évi tematikáját mutatta be. A magyar vidéknek és a borászati, valamint termelői tagság kapcsolatának lehetőségeit vázolta a sajtó képviselőinek a Nemzeti Bor Maraton tükrében. Kiemelte, hogy a Kamara felületet kap a helyszíneken és a rendezvény honlapján, hogy a helyi termékeket népszerűsítsék. A kiemelt helyszíneken játékos, szakmai programokkal készülnek.

Dr. Sümegi Zsombor, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmai igazgatója elmondta, hogy több mint 42 000 tagja van a hegyközségek tanácsának, elkötelezettek minden olyan rendezvény mellett, amely népszerűsíti a magyar borászokat és a kulturált borfogyasztást. Mind a 22 magyar borvidéket érinti a Nemzeti Bor Maraton, ez egy nagyon jó lehetőség a borászoknak a bemutatkozásra.
Kielmayer Kristian, a Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelemért felelős Helyettes Államtitkárság szakértője kiemelte, hogy ,,a sport és a bor összehozza az embereket”. A Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programja, hogy kiváló borokat keressen, célja pedig, hogy kommunikálják az értékeket. Ha egy országos programnak, mint a Nemzeti Bor Maratonnak is a célja ez, akkor azt támogatniuk kell.
Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (NÉBIH) Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatóhelyettese a biztonságos magyar élelmiszerek, valamint borhibák és borbetegségek bemutatásának tematikáját emelte ki a Nemzeti Bor Maraton keretein belül. A NÉBIH ugyanis együttműködik és szakmai tematikával mutatkozik be a Nagy Egyetemi Borteszt kapcsán is a rendezvénnyel.
Herczeg Ágnes, a Nagy Egyetemi Borteszt szakmai vezetője, a londoni Wine and Spirit Education Trust minősített oktatója, nemzetközi borakadémikus elmondta, hogy a Borteszt közös játéka az egyetemistának és a borászoknak. A saját példáján keresztül mutatta be a rendezvény fontosságát, egykor ő is egyetemista korában vett részt az első borkóstolóján. A Bortext nevű applikáció segítségével pontos képeket kaphatunk, hogy az felsőoktatásban résztvevők, “a jövő fogyasztói” milyen borokat keresnek és kedvelnek. Elárulta, hogy ősszel folytatni kívánják a tesztet és kiterjesztik több városra, egyetemre és főiskolára is.
Dlusztus Imre, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai koordinátora a Magyar Borászok Ünnepét a Nemzeti Bor Maraton hivatalos betétrendezvényét és a benne rejlő lehetőségeket mutatta be. Egy legóhoz hasonlította, amelyhez mindenki hozzátehet, mindenki építheti. A 11 nap alatt tematikus borkóstolókkal, helyi termelők bemutatkozásával, szabadidős és sportrendezvényekkel, kulturális és kézműves programokkal, koncertekkel és kirakodóvásárral találkozhatnak az érdeklődők a Nemzeti Bor Maraton útvonalán, valamennyi településen.
A sajtótájékoztatót Balla Attila zárta, aki ismertette a hivatalos világrekord-kísérlet településekre gyakorolt sportértékét és a rekordkísérlethez való csatlakozás lehetőségét, valamint együttműködésüket a Magyar Szabadidősport Szövetséggel.. Elmondta, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel bárki csatlakozhat városa közigazgatási határain belül a rekordkísérlet támogatásához egy futással. Hozzátette, hogy külön kérésre plusz egy szakasz, a Boly-Villány félmaraton is megrendezésre kerül.
 
 
 
---------------------------------------------------
 

(Leközlő:
 
 
Polgár Julianna
 
(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése