2024. május 30., csütörtök

A HAGYMATIKUM GYÓGYFÜRDŐ ÚJ ÉPÜLETSZÁRNYA

A makoveczi tervek ösztönző ereje megkerülhetetlen:  
Teljessé vált a Makovecz Imre által megálmodott
Hagymatikum Gyógyfürdő

2024. március 24-én átadták a makói Hagymatikum új épületszárnyát. Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, Farkas Éva Erzsébet Makó város polgármestere, valamint Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az épületet dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök áldotta meg és szentelte fel.

Az átadáson részt vett Lázár János, a térség országgyűlési képviselője, építési és közlekedési miniszter, Lánszki Regő építészeti államtitkár, országos főépítész. Orbán Viktor az átadáson azt mondta, a fürdő új épületrészének elkészültével Makó megint erősebb lett, és ezzel törlesztettünk valamit abból az adósságból is, amivel Makovecz Imrének tartozunk. A kormányfő szavai szerint Makó Makovecz Imre hagyatéka és a Hagymatikum érdemes arra, hogy az egész világból mindenhonnan a csodájára járjanak.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a magyar ember általános műveltségéhez hozzátartozik, hogy tudjuk, melyik híres magyar épületet ki tervezte. Makovecz Imre épületeiről azonban nem tanultuk, hogy ő tervezte, egyszerűen felismerjük azokat, elég csak rájuk néznünk, és rögtön látjuk. Művészete nem példa egy építészeti stílusra, hanem egy stílus maga. A miniszterelnök szerint egyetlen hasonló példa akadt arra, hogy az építész maga volt egy jól elkülöníthető, nem besorolható stílus: Antoni Gaudí. Ami pedig Gaudí számára Barcelona volt, az Makovecz Imrének Makó.

Turi Attila, az MMA elnöke úgy fogalmazott, Makovecz Imre a Hagymatikum 2012-es megnyitóját már nem élhette meg, halálával életműve azonban nem zárult le. Az MMA alapító elnöke, örökös tiszteletbeli elnöke örökségét kötelesség utódainak éltetni, s ez „egyfelől azt a feladatot rója ránk, hogy ami megvalósult, azt használjuk, gondozzuk. Teremtsük meg a lehetőségét, hogy az épített tér hathasson a benne vagy körülötte élőkre".

„A makoveczi életmű - építész szakmánkon messze túlra mutató - elementáris erejét ugyanakkor az is mutatja, hogy tervei nem tudnak a fiók mélyén nyugodni vagy életút-albumok lapjain csendesen pihenni. Látjuk, érezzük, nemcsak itt Makón, hanem az ország számos más táján, a fővárostól Zaláig: hátrahagyott tervei szinte kikövetelik maguknak, hogy megvalósulhassanak. Legyen e megvalósulás az eredeti elképzelés megépítése, bővítése vagy továbbgondolása – a makoveczi tervek ösztönző ereje megkerülhetetlen. E továbbgondolást nagyban segíti, hogy Makovecz Imre önmaga, ha tetszik: saját kezűleg, tudatosan dokumentálta a műveit. Így rendelkezésre állnak hiteles források az életműve feltárásához, rendszerezéséhez és folytatásához." – emelte ki az MMA elnöke, Turi Attila Kossuth- és Ybl-díjas építész.

Farkas Éva Erzsébet polgármester azt mondta: a beruházással vált teljessé és egésszé a fürdő épülete, úgy, ahogy azt hajdanán Makovecz Imre és kollégái megálmodták. Csaknem harminc éve, hogy a város és az építész útjai keresztezték egymást, és ma már 14, Makovecz Imre tervezte középület áll a Csongrád-Csanád vármegyei városban. Ez Makót a dél-alföldi turisztikai régió fontos településévé teszi - tette hozzá.

A Fehérép Kft. kivitelezésében megvalósult, 12 milliárd forintos költségvetésű fejlesztés megduplázta a tizenkét éve megnyílt fürdő jelenlegi kapacitását. A csaknem 2500 négyzetméteres új épületben családi és élményzóna, 12 méter magasból induló fedett csúszdákkal ellátott csúszdatorony várja a vendégeket. Emellett részben fedett gyógyvizes medencével, beépített medencebárral és napozóteraszos nyári öltözővel bővült a fürdő, és megújultak a zöldfelületek is. A fürdő különlegessége az Makovecz Imre rajzai alapján készült a mitikus Atlantisz világát megidéző részleg, ahol egyedi szoborcsoportok, fényjátékok is elkápráztatják a látogatókat.

***

Polgár Julianna további fotói a Facebook-on: 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3882491511907.2140271.1567426487&type=1&l=547661f90d


(Szövegforrás: MTI/MMA) 


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

MMDR Ex Libris-díjas költő, fotó- és képzőművész

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése