2024. március 30., szombat

„AZ ÉV GYÓGYSZERÉSZE 2024.” - „KEDVENC PATIKÁM 2024” PÁLYÁZAT

2010-ben, a Gyógyszerészek XX. Országos Jubileumi Kongresszusát követő
szakmai beszélgetés során vetődött fel a kérdés, milyen módon mutassuk be,
tegyük közkinccsé azokat az értékes, a gyógyszerészi praxis során érlelődő
gondolatokat, amelyek a betegellátás javára fordíthatóak.

 

Így hívtuk életre ,,az Év Gyógyszerésze” pályázati rendszert, ami Magángyógyszerészek Országos Szövetsége kezdeményezésére jelenleg is a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság részvételével, célkitűzéseiknek megfelelően, a Roche Magyarország Kft. támogatása mellett, a NÉRO Solution szervezésében, már több évtizedes tapasztalattal rendelkezik. 

***

A nem titkolt szándék - nevezetesen: pódiumot teremteni a gyógyszerészet különböző szakterületein tevékenykedő kollegáink tudományos értékű munkájának - sikert hozott. Az elmúlt időszakban több száz pályamunkát volt alkalmunk tanulmányozni, amelyek mindegyike egy-egy unikum.

Így tudtuk megismerni, hogy milyen csodák születnek a kistérségi patikai munkában, a közösségi terekben, a kórházak és egyes ellátó intézmények gyógyszerészeinek mindennapjaiban. A dolgozatok szerzőinek elismerése mellett szakmai rendezvényeinken való prezentáció megtartására is sokan felkérést kaptak.

Az utóbbi években pedig önálló, akkreditált, pontszerző továbbképzést is szerveztünk a pályázat nyerteseinek aktív szerepvállalásával. A sikerre való tekintettel, a társadalmi elégedettség mérésére jött létre pár év múlva a „Kedvenc Patikám” elismerés alapítása.

***

Óriási kihívások előtt áll ma a gyógyszerész társadalom. Fel kell erősíteni a gyógyszeres terápia menedzsment programjainkat, részt kell vállalnunk a praxisközösségek munkájában, hitelessé kell tennünk a WEB felületen való gyógyszerellátást. Az egészséges életvitel fenntartása, a szűrővizsgálatok és a betegségek megelőzésre mellett célkitűzéseink között szerepel elsődlegesen a krónikus terápiákban való, majd az önálló receptírás lehetőségének megteremtése, a vakcinációban való szerepvállalás.

A működési feltételek alakítása során prioritás az erőforrások bővítése, a kistérségek ellátásának javítása. Minden módszer, ami a közösségi munkát erősíti, segít az előrejutásban.

Ilyen ,,az Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” pályázati rendszer is. Szándékunk, hogy ne vesszenek el a praxisban szerzett tapasztalatok, eredmények, azok minél szélesebb körben megismerhetővé váljanak.

Bízunk abban is, hogy egyre többen fognak a jövőben vállalkozni arra, hogy bemutatkozzanak, és jelentkezzenek felhívásunkra. Szélesítsük azt a tábort, akikkel együtt tudunk dolgozni a gyógyszerészet jövőképének formálásában és gyakorlati megvalósításában!

***

2024-ben, immár 14. alkalommal is azon kollegáink munkásságát szeretnénk megismerni, akik tevékenysége a közelmúltban és a jelenben - kiemelkedő szakmai tevékenységükkel - jelentős mértékben hozzájárulnak a gyógyszerészi hivatás gyakorlásához, fejlesztéséhez és elismertségéhez. Tették mindezt elhivatottan saját mikroközösségükben, gyógyszertárukban, intézményükben.

***

A pályázat során az idei évben a jelöltek a következő témakörökből választhatnak:

1. Klinikai orientált szolgáltatásbővítés lehetőségei a közvetlen lakossági gyógyszerellátás területén.

2. Gyógyszerbiztonság a gyógyszerészi gondozás folyamatosan változó környezetében - a gyógyszerész feladatai, felelőssége és lehetőségei.

3. Farmakoterápia menedzsment lehetőségek a jelentős betegpopulációt érintő területeken (diabetes, hypertonia, asthma, COPD, osteoporosis stb.).

4. A szöveti glükóz mérésére szolgáló szenzorok megjelenése és ennek gyógyszerészi gondozási kérdésköre.

5. Immunanalitikai és egyéb diagnosztikai gyorstesztek (point-of-care) a gyógyszertárakban, ezek szakmai kérdései.

6. Social media platformok szerepe a hiteles laikus tájékoztatásban; gyógyszer-, betegbiztonság és betegségmegelőzés támogatása modern eszközökkel.

7. Terápia-menedzsment a lakossági gyógyszerellátásban, a gyógyszerész szerepe a hatékony, biztonságos és költséghatékony gyógyszeres terápia kialakításában.

8. A magisztrális gyógyszerek szerepe a személyre szabott gyógyszerelésben, tradíció és innováció a betegellátásban.

9. Szolgáltatásfejlesztés: Az orvos - gyógyszerész - páciens együttműködés tapasztalatai a gyakorlatban.

10. Lehetőségek az intézeti és a közvetlen lakosságot ellátó gyógyszerészek szakmai együttműködésében, különös tekintettel a krónikus betegek terápiás ellátásában, felügyeletében.

***

A szakmai zsűri tagjai:

 

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, népegészségügyi szakértő;

Dr. Samu Antal, a gyógyszerészi gondozás hazai megalapítója;

Prof. Dr. Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke;

Prof. Dr. Csóka Ildikó, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai főigazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár;

Prof. Dr. Halmos Gábor, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara dékánhelyettese, tanszékvezető egyetemi tanár;

***

A pályázaton jelölni és szavazni a https://www.evgyogyszeresze.hu oldalon lehet, ahol meg kell jelölni azt a gyógyszerészt, vagy patikát (https://www.kedvencpatikam.hu), akik/amelyek  a közönség szerint legméltóbbak lehetnek az Év Gyógyszerésze vagy Kedvenc Patikám megtisztelő cím elnyerésére.

Az Év Gyógyszerésze jelölések beérkezésének határideje: 2024. május 31., ezt követően a pályamunkák beérkezési határideje 2024. augusztus 30.

A Kedvenc Patikám szavazatok beérkezésének határideje: 2024. szeptember 30.

 

(Forrás: MOSZ Info; kelt: 2024-03-11) 


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

MMDR Ex Libris-díjas költő, fotó- és képzőművész 
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA









































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése