2023. június 29., csütörtök

20. „MUZSIKÁL AZ ERDŐ" – MÁTRAI MŰVÉSZETI NAPOK

A Magyar Művészeti Akadémia székháza, a Pesti Vigadó adott otthont
a 20. alkalommal megrendezendő „Muzsikál az erdő" – Mátrai
Művészeti Napok rendezvénysorozat sajtótájékoztatójának.

A július 1-től 9-ig kilenc helyszínen megvalósuló összművészeti programokon a köztestület több akadémikusa is közreműködik – jelentette be Richly Gábor, az MMA főtitkára. Akadémikus művészek részvételével zajlik az eseménysorozat.

A korábban Príma díjjal, „Nógrádikum" Díjjal, „Minősített Fesztivál" címmel és Beke Pál Nívódíjjal elismert, a Mátra erdőségeiben zajló koncertek, kirándulások és más szabadidős programok szervezőit köszöntő Gózon Ákos, az MMA Kommunikációs Főosztályának vezetője méltán idézte Fekete István író gondolatait: „Vadcseresznyefák virágkoronája kitárja millió kelyhét az áldó nap felé, és a méhek Lakodalmas népe zengeni kezd a szerelem, az élet, a tavasz orgonáján. Csupa napfény az erdő, csupa égig szálló dal.". Ezt követően adta át a szót a rendezvények háziasszonyának, Matúz Viktóriának, aki bemutatta a sajtótájékoztató résztvevőit: Richly Gábort főtitkárt, Szabó Lajos erdőmérnök-főszervezőt és Ménesi Gergelyt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docensét, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának karmesterét.

Richly Gábor főtitkár mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a közelgő rendezvények civil kezdeményezések nyomán valósulnak meg a Mátra szépséges tájain. A múltra visszatekintve kiemelte, hogy a Mátrai Művészeti Napok keretében eddig mintegy kétszázhúsz helyszínen ezerkétszáz program valósult meg. Kifejezte azt a reményét, hogy az eddigi küldetés folytatásaképpen sikerül a kultúrát és a művészetet olyan körökben is népszerűsíteni, ahol a rendezvényt szervező Muzsikál az Erdő Alapítvány jelenléte nélkül ez aligha sikerülne. A főtitkár felidézte, hogy az irodalmi pályázat védnöke kezdetben Jókai Anna Kossuth-Nagydíjas írónő, az MMA néhai tagja volt, aki rendszeres előadóként megjelent a rendezvényen és szellemi támogatóként is segítette a „Muzsikál az erdő" tevékenységét.  Emléke előtt tisztelegve az irodalmi pályázat 2022-től viseli Jókai Anna nevét. Külön örömét fejezte ki amiatt, hogy a kilenc nap során a köztestület akadémikus tagja is szerepelnek. A fotópályázat zsűri elnöke Haris László Balogh Rudolf-díjas fotóművész, az MMA elnökségi tagja lesz. Emellett Berecz András Kossuth-díjas mesemondó és a Kossuth-díjas Sipos Mihály prímás nevével is fémjelzett Muzsikás Együttes fellépését ajánlotta mindenki figyelmébe.

Szabó Lajos erdőmérnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az erdő, a zene és a művészet kölcsönhatása együtt még hatékonyabban fejezi ki a környezettudatos életvitel fontosságát. „Minden nap tapasztaljuk a lélek és a természet pusztítását – mondta el Szabó Lajos. – Az aggasztó társadalmi, természeti folyamatokat egyre többen próbálják megállítani. Művészek küzdenek a lelki sivárság ellen, az erdészek, természetvédők az erdők, a természet megőrzéséért. A „Muzsikál az erdő" rendezvénysorozat révén létrejött az összefogás művészek, erdészek és az ország kulturális életét, az erdőt féltő és felemelni akaró emberek között."

Ménesi Gergely arra is kitért, hogy idén a fotópályázat, az irodalmi pályázat, a gyermekrajzpályázat mellett zeneszerzői pályázatot is meghirdettek.

A jelenlévők megtekintették a „Muzsikál az erdő" rendezvény múltját összegző rövidfilmet, illetve élvezhették a Liszt Ferenc Zeneakadémia hegedű szakos hallgatóinak - Mákszem Fanni és Sárréti Márton - ihletett játékát is a sajtótájékoztatón.

***

A Magyar Művészeti Akadémiához fűződő kapcsolat:

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozatot a Magyar Művészeti Akadémiához szoros kapcsolat fűzi. Az MMA megalakulása óta tagjai közül többen rendszeresen részt vesznek, részt vettek a „Muzsikál az erdő” rendezvényein: Jókai Anna, Petrás Mária, Sipos Mihály, Dr. Ittzés Mihály, Hőna Gusztáv, Földi Péter, Haris László, Turi Attila. Szakmai tudásukkal, tanácsaikkal támogatják, szakmai színvonalát, minőségét emelik a rendezvénysorozatnak.

A „Muzsikál az erdő” több kategóriában hirdet évről évre alkotói pályázatokat, amelyek nagy érdeklődésnek örvendenek, a Kárpát-medence teljes területéről résztvevőt vonnak be, minden kategóriában magas részvétellel és minőségi színvonalon valósultak meg. A rendezvénysorozat és az alkotói pályázatok megvalósulása a helyi közösségek megerősítését is szolgálja. Az alkotói pályázatok fontosságára Jókai Anna író hívta fel a figyelmünket, az irodalmi pályázat védnökeként évekig részt vett a zsűrizésben, emléke előtt tisztelegve irodalmi pályázatunk 2022-től viseli Jókai Anna nevét. A „Muzsikál az erdő” fotópályázat zsűri elnöke Haris László Balogh Rudolf-díjas fotóművész, az MMA elnökségi tagja.

Az idei év kiemelt gondolata: Az idei évben kiemelt hangsúlyt kap a 20. évforduló megünneplése. Azokat a művészeket, látogatókat szeretnénk viszontlátni a rendezvényeken, akik a két évtizedes történet részesei voltak, jelenlétükkel, gondolataikkal, hozzáadott szakértelmükkel alakították a rendezvény fejlődését. A „Muzsikál az erdő” kiemelten az évfordulóra fókuszáló napjai, amelyek emlékhelyekkel rendelkeznek, mint Mátraalmás, ahol a „Muzsikál az erdő” emlékfa áll és Tar – Fenyvespuszta, ahol a rendezvénysorozat legelsőrendezvénye valósult meg és ennek emlékét ifj. Szabó István szobrászművész alkotása őrzi.

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat sajátos szervezési elvei minden programnapon érvényesülnek, valamennyi programelem minden helyszínen megjelenik. Várja a családokat, hiszen minden korosztály talál igényes testi-lelki feltöltődést nyújtó szabadidős tevékenységet. Minden nap zárásaként alkalma nyílik a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, a vendéglátó település megismerésére, hiszen a „Muzsikál az erdő” minden nap más-mástelepülésen jelentkezik, ezzel is népszerűsíteni kívánja a vidék, az erdő értékeit.

***

A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok helyszínei:

07.01. Gyöngyös - Sástó

07.02. Gyöngyöspata - Nagyparlag

07.03. Mátraverebély – Szentkút, Nemzeti Kegyhely

07.04. Mátraalmás

07.05. Gyöngyössolymos

07.06. Szurdokpüspöki

07.07. Pásztó - Mátrakeresztes

07.08. Salgótarján - Eresztvény

07.09. Tar – Fenyvespuszta

***

Muzsikál az Erdő Alapítvány,
3060 Pásztó, Tari u.7.;
www.muzsikalazerdo.hu

***

Előadók, művészek:

A programok megvalósításában több mint 700 zenész, művész, erdész, természetvédő, önkormányzati vezető vesz részt. A „Muzsikál az erdő” egyedülálló összefogás eredménye, a közös célok eléréséért közösség alakul, erősödik.

A rendezvény bemutatkozási lehetőséget biztosít a térség művészeinek, valamint ifjú tehetséges művészeknek.

Országos, sőt nemzetközi hírű és elismertségű művészek is fellépnek a rendezvényeken, támogatják a „Muzsikál az erdő” szellemiségét.

***

Résztvevők:

Több ezer ember részvételére számítunk, a helyi lakosságra, az ország különböző részeiből ide érkező üdülőkre. Egyre több a rendezvényre visszalátogató résztvevő, akik az éves szabadságukba illesztik a „Muzsikál az erdő” rendezvényt. Több korosztályt szólítunk meg: kínálunk programokat az egész család számára a legkisebbektől a fiatalokon át az idősebb generációig.

A rendezvénysorozat fontos eleme a koncerteket követő kötetlen beszélgetésekre, ismerkedésre, a közösségépítésre lehetőséget biztosító együttlét.

 

Alkotói pályázataink:

- Fotópályázat

- Irodalmi pályázat

- Gyermekrajzpályázat

- Zeneszerzői pályázat

A részletes program, egyéb információk:

www.muzsikalazerdo.hu

 

***

A Mátrai Művészeti Napok keretében az eddigi tizenkilenc év alatt kétszázhúsz helyszínen, ezeregyszázhetven produkció valósult meg, körülbelül hatezer fellépő közreműködésével. Míg eleinte amatőr, helyi előadóművészek kaptak lehetőséget, később felsorakoztak az országos ismertséggel bíró előadók, zenei formációk. Növelik a vidék ismertségét, vonzerejét. Mindemellett a rendezvény hű maradt eredeti elveihez, ragaszkodik a helyi értékek népszerűsítéséhez.

 

(Forrás: MMA; Muzsikál az Erdő Alapítvány)  


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

MMDR Ex Libris-díjas költő, fotó- és képzőművész

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA





































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése