2022. április 27., szerda

20 ÉVES AZ EGYÜTT FOLYÓIRAT - 20 ÉVE EGYÜTT

2022. 04. 08. – Budapesten, a Kárpátaljai Szövetség dísztermében zajlott le
a 20 éves Együtt irodalmi-művészeti-humán tudományok-kultúra című
folyóirat ünnepélyes bemutatója, az anyaországban élő kárpátaljai
szerzők, a folyóirat baráti köréhez tartozó alkotók közreműködésével.

 


Mint ismeretes, az orosz-ukrán háború kapcsán érvénybe lépett hadiállapot miatt betiltották a rendezvényeket, ezért az ünnepélyre Budapesten került sor.

Beszélgetőtársak: Dupka György és Lőrincz P. Gabriella.

Köszöntőbeszédet mondott: Benza György, a Kárpátaljai Szövetség (KSZ) elnöke; Erős Kinga, a Magyar Írószövetség (MÍSZ) elnöke; Vári Fábián László Kossuth-, József Attila-díjas költő, MMA Irodalmi Tagozat vezetője, a folyóirat szerkesztőbizottságának elnöke. Felköszöntötték a hamarosan 70 éves dr. Dupka György (Tiszabökény, 1952. 11. 04.) és a vele egyidős Füzesi Magda (Nagybereg, 1952. 05. 03.) József Attila-díjas költőt, az MMA Irodalmi Tagozatának tagját, a MÉKK tiszteletbeli elnökét, az Együtt folyóirat tanácsadóját. 

Ezt követően a 20 éves Együtt alapító szerzői, az itt debütált, fiatal költők egy-egy írást olvastak fel: Vári Fábián László (Tiszaújlak, 1951.); Lőrincz P. Gabriella (Beregszász, 1982), Bella István-díjas költő, a MI elnökségi tagja, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia mentora; Kopriva Nikoletta (Munkács, 1996.), Együtt Nívó-díjas költő, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia hallgatója; Csornyij Dávid (Beregszász, 1991.) költő, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia hallgatója. 

Az alkalmon megjelent a széppróza, a humán tudományok művelői közül is néhány barátunk, akik  szintén megosztották gondolataikat: Gerzsenyi Gabriella (Beregszász, 1977.), prózaíró; Lengyel János (Beregszász, 1973.), író; dr. Ortutay Péter (Ungvár, 1942.), író; dr. Botlik József (Szőny, 1949.), történész, az Együtt folyóirat tanácsadója, védnöke; Kovács Sándor (Eszeny, 1954.), útikönyvíró, helytörténész; dr. Kótyuk Erzsébet (Ungvár, Rát, 1954.), néprajzkutató.

A Kárpátaljai Magyar Könyvek sorozatban megjelent két újabb kiadvány prezentációjára is sor került. Szemere Judit szerkesztő Ortutay Mária megszólaltatásával az írónő könyvét ismertette (Múltunk és jelenünk „lámpás emberei”. Interjúk, visszaemlékezések, önéletrajzi írások (https://kmmi.org.ua/.../multunk-es-jelenunk-lampas-emberei). Dupka György, az Intermix Kiadó vezetője pedig bemutatta Bartha Gusztáv (Mezővári, 1963.) Kiút című kisregényét (https://kmmi.org.ua/konyvtar/konyvek/reszletes/kiut), amelynek felelős szerkesztője Marcsák Gergely. Ők a hadiállapot miatt nem jelenhettek meg a rendezvényen.

Végezetül Kocsis Csaba (Berettyóújfalu, 1959.) - író, költő, fotográfus, népművelő, énekmondó - kárpátaljai költők (Bakos Kiss Károly, Dupka György, Lőrincz P. Gabriella, Marcsák Gergely, Vári Fábián László) megzenésített verseit szólaltatta meg.

Közreműködött dr. Seremet Sándor, a Kárpátaljai Szövetség főtitkára, a rendezvény online közvetítés megszervezésében; Fuchs Andrea, az ünnepi kiadványhoz kapcsolódó fotó-galéria vetítésében. A rendezvényt megtisztelte - mások mellett -: Hajdúk Márta, dokumentumfilm-rendező; Elbe István, az OSZK főmunkatársa; Horváth Júlia Borbála, író, a Magyar Írószövetség szociográfiai szakosztályának vezetője; Bódi Ferenc, történész; Fazekas Andrea, Momentum Doctorandus, a kárpátaljai magyar doktoranduszok és aspiránsok szervezet elnöke.

A rendezvény szervezői, támogatói: az Együtt c. folyóirat felelős kiadója, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK); a Kárpátaljai Szövetség; a Nemzeti Kulturális Alap; a Magyar Írószövetség; a Petőfi Kulturális Ügynökség és a KMI 12; a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet.

Az utóbbi szervezet facebook oldalán a rendezvényről készült online videó (https://www.facebook.com/kmmi.org.ua/videos/1107990006601019) is megtekinthető.


(Forrás: Kárpátaljai Szövetség, MÉKK, KMMI)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA










































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése