szőlőt szüreteltek le idén a gazdák, a kereslet és a kínálat egyensúlyban
van - jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért
felelős helyettes államtitkára a Mezőgazdasági bizottság
szerdán, az Országház Delegációs termében.
A helyettes
államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2020-ban leszüretelt borszőlő
mennyisége a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának előzetes becslése szerint
megközelíti a 3,7 millió mázsát, amiből 2,5 millió hektoliter borászati termék
készülhet. Hangsúlyozta: az átlagosnak mondható szőlőtermés a szőlőárak
érezhető mértékű növekedését is eredményezte.
Tarpataki Tamás
arra emlékeztetett, hogy a borágazatot is érzékenyen érintették a koronavírus
terjedésével összefüggő gazdasági hatások. A kormányzat, a szakmai szervezetek
és a borászatok által közösen kidolgozott intézkedések ugyanakkor mérsékelték a
borászatok veszteségeit, s a szüret beköszöntével stabilizálták a szőlő- és
borpiacot.
Az ágazat
szereplői a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programnak köszönhetően
több mint 2 milliárd forintnyi többletforrásban részesültek. Hozzátette: a
vártnál kedvezőbb piaci helyzet hatására az arra korábban előzetesen
regisztrált szőlőtermelők mintegy 30%-a visszalépett a zöldszüreti
intézkedéstől, valamint a meghirdettet krízislepárlásra felajánlott
bormennyiség is jóval elmaradt az előzetes várakozásokhoz képest.
A helyettes
államtitkár kitért arra is, hogy az előzetes magyar exportadatok szintén
pozitívak: 2020 első 9 hónapjában a borászati termékek kivitele megközelítette
a 900 ezer hektolitert, ami az elmúlt 15 év második legmagasabb értéke. Ezzel
szemben a borimport ugyanebben az időszakban tovább csökkent, mennyisége
kevesebb mint 60 ezer hektoliterre esett vissza, melynek 95 %-a volt palackos
bor. Az idei termés- és készletadatokat is figyelembe véve a borpiaci helyzet
enyhe áremelkedést is indokolttá tehet.
Kifejtette: az
Európai Unió bortermelése 2020-ban várhatóan 3-4 %-kal lesz magasabb a 2019-es
termelésnél, azonban ez az érték így is elmarad 2 %-kal az elmúlt 5 év
átlagától. A bortermelés bővüléséhez leginkább a franciaországi (+6 %) és a
spanyol termelés (+13 %) növekedése járult hozzá. Olaszországban a termelés a
tavalyihoz képest 1 %-kal esett vissza.
(Forrás: AM
Sajtóiroda)
------------------------------------------------------------
(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))
------------------------------------------------------------
Szerző/Leközlő:
Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - lillatti8@gmail.com)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése