2020. június 24., szerda

10. GYULAI ISTVÁN MEMORIAL - ATLÉTIKAI MAGYAR NAGYDÍJ

A korábban bejelentettnél, egy nappal előbb, augusztus 19-én
kerül sor Székesfehérváron a 10. Gyulai István Memorial - Atlétikai
Magyar Nagydíjra --- hangzott el az Új Hidegkúti Nándor Stadion
Sajtóközpontjának sajtótájékoztatóján, 2020. június 12-én, Budapesten.


Négy kontinens tíz városában terveztek ,,arany" minősítésű, atlétikai versenyt rendezni 2020-ban, az ún. World Athletics Continental Tour (WACT) részeként, köztük a Gyulai István Memorial-t Székesfehérváron.

A globális atlétikai versenyrendszerben a szabadtéri, meghívásos versenyeket a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics (WA)) hét kategóriába sorolta be. Ezek közül a Diamond League (Gyémánt Liga) az első, utána pedig a WACT Gold, Silver, illetve Bronze versenyek jönnek a sorban.

A verseny sajtótájékoztatóján, pénteken elhangzott, hogy a Gyulai Memorial az idei évtől a világ második számú versenysorozatának, a Kontinentális Kör 10 állomásos Arany szekciójának a része, és több olyan szám is lesz a programjában, mely értékét és erejét tekintve Gyémánt Liga-szintű. A Gyémánt Ligában ugyanis csak 24 szám kapott helyet 2020-tól, s a kimaradtak a Gold-viadalokon kerülnek műsorba.

A sportigazgató, illetve Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke, valamint Gyulai Márton versenyigazgató egyaránt megemlítették, hogy hagyományos versenyre kerül sor, ugyanakkor bizonyos korlátozásokat kénytelenek tenni, így például nem lesznek 400 méternél hosszabb futószámok. Ennek a nemzetközi szövetség (WA) szabályozása az oka, ugyanis a WA olyan ajánlások elfogadása esetén engedélyezi azokat, amiket a magyar szervezők nem akarnak megtenni a viadal komolyságának megőrzése érdekében. Deutsch Péter példaként hozta fel, hogy az egyik ajánlás szerint hendikeppel kellene elindítani a futókat, s ha előzésre kerül sor, szájmaszkot kell felvenni az atlétáknak.

Spiriev Attila sportigazgató hangsúlyozta, hogy klasszikus viadalt szeretnének rendezni, ám bizonyos korlátozásokat kénytelenek tenni, így például nem lesznek 400 méternél hosszabb futószámok. Számos sztárral megállapodtak már a szereplésről, de a koronavírus-járvány miatt egyelőre sok a kérdőjel.

Spiriev Attila sportigazgató ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy óriási elismerés a versenynek a mostani besorolása és olyan hagyományos viadalokkal van egy szinten, mint a tokiói, a hengelói, vagy a kingstoni atlétikai seregszemle. A sportigazgató hangsúlyozta, hogy ez nem véletlen, a Gyulai Memorial ugyanis évről évre színvonalasabb eredményeket produkált, a tavalyi dohai világbajnokságon 16 olyan sportoló szerzett összesen 19 aranyat, akik részt vettek korábban a magyar versenyen. A 2019-es Gyulain 10 későbbi világbajnok indult. Közülük az idei évre is többen aláírtak.

Spiriev igyekezett hangsúlyozni, hogy a koronavírus-járvány miatt sok a bizonytalanság, most még nem lehet tudni, hogy azok, akik elígérkeztek, jöhetnek-e. Jelen állás szerint ugyanakkor ha lehet, biztosan indul Székesfehérváron – a megyeszékhelyre rendszeresen visszatérő – Dalilah Muhammad, a női 400 gát amerikai olimpiai és világbajnoka, aki tavaly két világcsúcsot is futott, valamint a szintén állandó vendégnek számító amerikai Christian Taylor és bahamai Steven Gardiner. Előbbi a férfi hármasugrás korszakos alakja, a 2010-es évek egyeduralkodója, a londoni és a riói játékok, illetve négy szabadtéri VB bajnoka, utóbbi pedig tavaly Dohában 43.48 másodperces, parádés idővel diadalmaskodott férfi 400 méteren.

A három tengerentúli sztár mellett szintén elígérkezett a versenyre a lengyel Pawel Fajdek, a férfi kalapácsvetés négyszeres világbajnoka, akinek a VB-bronzérmes Halász Bence mellett minden bizonnyal a londoni olimpiai bajnok Pars Krisztiánnal is meg kell majd küzdenie.

A 10. Gyulain a férfiaknál a 100, a 200, a 400 méter, a 110 gát, a hármasugrás, a diszkosz és a kalapács lesz a nemzetközi szám, míg a nőknél a 200, a 400, a 100 gát, a 400 gát, a távolugrás, a diszkosz és a kalapács.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az atlétikai viadal a város életének nagyon fontos része. A nemzetközi sztárok felpezsdítik a várost, találkozhatnak, beszélhetnek, fotózkodhatnak velük az emberek. A városvezető azt is kiemelte, hogy a közösségeknek szükségük van a hagyományokra, s fontos, hogy ezek a hagyományok ne szakadjanak meg, ezért elkötelezettek a Gyulai Memorial iránt.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke, Sebastian Coe elmondta: a versenysorozat megteremtésének célja az volt, hogy több versenyt, valamint további bevételi lehetőséget biztosítsanak az atlétáknak.

Nagy büszkeség, hogy a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj, amely tíz évvel ezelőtt az ötödik kategóriában volt, fokozatosan emelkedve a ranglétrán, 2020-ban bekerült a WACT Gold kategóriába, azaz a világ második legerősebb kategóriájú versenyeinek egyike! - A dohai világbajnokságon 46 érmet szereztek a Gyulai István Memorial-on indult atléták!



(Forrás: MTI/www.gyulaimemorial.hu)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE - lillatti8@gmail.com)
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA




























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése