2017. november 5., vasárnap

A NEMZET MŰVÉSZE DÍJÁTADÓ (2017.)

A Nemzet Művésze díjátadó 2017.

Kiss Anna költő, drámaíró; Csukás István író, költő 
és Dévényi Sándor, építőművész
vehette át a Nemzet Művésze díjat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől
és Fekete Györgytől, a Magyar Művészeti Akadémia elnökétől, november 3-án,
az MMA székházában, a Pesti Vigadóban.Az MMA kezdeményezésére 2013-ban alapította a díjat a Magyar Országgyűlés, a díj célja a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása. 2014 óta immár negyedik alkalommal adták át a díjakat.

Az ünnepélyes díjátadón Fekete György hangsúlyozta: a díjat kiérdemelt alkotók az elmúlt évtizedekben képességeik kivirágoztatásával egyfolytában bizonyították a nemzet iránti hűségüket. A címmel kitüntetett alkotók ,,küldöttek", akik nem tekintik véletlennek az életüket, hanem úgy gondolnak képességeikre, tehetségükre, mint amit meg kell termékenyíteni, műalkotásokban visszaadni a Teremtőnek – fogalmazott. Köszöntőjében kiemelte: a művészetek és a művész dolga, hogy hozza létre a ,,sohasemvolt”-ot.

***

A Magyar Művészeti Akadémia Nemzet Művésze díj Bizottsága a Nemzet Művésze címet adományozta irodalomművészeti területen Kiss Anna Kossuth-díjas, költő, drámaíró, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részére, a különleges népi-folklorisztikus elemekkel átszőtt, nagyhatású költői világa, a líra és a dráma műfajában is kiemelkedő életműve elismeréseként.

Kiss Anna alkotásai – a laudáció szerint - a folklór, a mese, a ballada, az archaikus népdal, a régi magyar költői nyelv elemeiből építkeznek. Életművének középpontjában a régi idők civilizációs tartalmait az archaikus és népi kultúrába beépítő művei állnak, de jelentősek a saját koráról írt versei és nyolc mesekönyve is. A művészetek hatása rendkívüli az emberi életre – emelte ki Kiss Anna, aki felidézte: orvostanhallgatóként egy katartikus zenei élmény – Bartók Béla első hegedűversenye – hatására döntött élete megváltoztatása és a költészet mellett.

***

A Magyar Művészeti Akadémia Nemzet Művésze díj Bizottsága a Nemzet Művésze címet adományozta irodalomművészeti területen Csukás István Kossuth-díjas költő, író részére, a magyar kortárs irodalom sok műfajú életműve elismeréseként, az ifjúsági irodalom kiemelkedő és értékteremtő gyarapításáért.

Csukás István költészetében a nagyvárosba került értelmiségi önmagára és otthonra találásáról számol be, későbbi verseiben központi elem a himnikus életszeretet, amelynek más hangvételű dalai az elmúlásról szóló versei – hangzott el a laudációban. A mesealakjaival hatalmas népszerűséget szerző Csukás István a díj átvétele után azt mondta: ,,Nincs csodálatosabb, mint a magyar gyermekirodalom, amely egyenrangú társa a felnőtteknek szóló magyar irodalomnak.”.

***

A Magyar Művészeti Akadémia Nemzet Művésze díj Bizottsága a Nemzet Művésze címet adományozta építőművészeti területen Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részére, a magyar organikus építészet értékeinek gyarapítása, városképformáló munkássága, valamint oktatói tevékenységének elismeréseként és megbecsüléseként.

Dévényi Sándor, a pécsi kötődésű alkotó, műveit formai játékosság, expresszív, olykor ironikus koncepció jellemzi. Épületeihez szervesen hozzátartozik a szín mint a formát alátámasztó, az épületet magyarázó, értelmező elem. Életünk 90 százalékát épített környezetben töltjük el. Ha ez a környezet egy tehetséges építészeti gondolat szüleménye, akkor az építész hozzájárult mindannyiunk boldogságához – fogalmazott Dévényi Sándor, az MMA alelnöke, a díj átvételekor.

***

A Nemzet Művésze díj a legkiemelkedőbb művészek számára biztosít méltó életkörülményeket életjáradék formájában. Az elismerés egyidejűleg legfeljebb 70, a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet területén jelentős értéket létrehozó, Kossuth-díjjal kitüntetett alkotó számára adományozható. A díj odaítéléséről a Nemzet Művésze díj Bizottsága dönt.


(Forrás: www.mma.hu)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
nyelvi lektor, korrektor, adatrögzítő - MMgM
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
1 megjegyzés:

  1. Thanks for sharing, nice post!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ mua hộ hàng mỹ và dịch vụ mua hàng mỹ tại việt nam uy tín qua dịch vụ order hàng mỹ và giải đáp mua hàng amazon có đảm bảo không có uy tín không.

    VálaszTörlés