2016. július 19., kedd

ZRÍNYI MIKLÓS EMLÉKÉV - SZIGETVÁR-TURBÉK

2016. július 14-én, dr. Hóvári János, a MANK, a Zrínyi 1566 Emlékév
Emlékbizottsága elnökének vezetésével újságíróknak mutatták be
a jubileumi események szigetvári helyszíneit, a város nevezetességeit,
köztük a felújítás alatt álló szigetvári várat, valamint a Szulejmán szultán
sírkomplexumának feltárási helyszínét a szigetvár-turbéki szőlőhegyen.

 

A kutatócsoport vezetőjeként is dolgozó Pap Norbert tavaly decemberben jelentette be, hogy minden valószínűség szerint megtalálták Szulejmán szultán sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy unikális, oszmán kori települést a szigetvár-turbéki szőlőhegyen. Ahhoz azonban, hogy teljes bizonyossággal ki lehessen jelenteni, hogy a türbét találták meg, fel kell tárni a többi épület maradványait is, és tisztázni kell az egymáshoz való viszonyukat - jegyezte meg akkor Pap Norbert.

Az erre irányuló ásatásokat és más vizsgálatokat májusban kezdte meg mintegy 15 magyar szakember és három török konzultáns, akik július 15-ig dolgoztak a helyszínen. Az ásatás legújabb eredményiről Pap Norbert közölte: a közelmúltban feltárt dzsámi után egy derviskolostor-részt (tekke) is feltártak. Onnan - többek között - ópiumpipa, játékhoz használt dobókockák is előkerültek.

A kutató hozzátette, hogy egy újabb épület nyomára bukkantak, ami azon a helyen került elő, ahol Szulejmán síremlékét védő katonák laktanyáját gyanították korábban is a kutatók. Ennek igazolása azonban már a következő kutatási szakasz feladata lesz. Hóvári János az eseményen az emlékév programjainak újdonságaira térve elmondta: szeptember 10-én és 11-én Szigetváron Magyarország legjobb hagyományőrzőivel mutatják be a történelmi hűségnek megfelelően Zrínyi Miklós és társainak kitörését. A bemutatón mintegy ötven magyar katonát megtestesítő jelmezessel szemben legalább százötven török katona fog felállni.

Hóvári János azt mondta, hogy Guinness-rekordkísérletre készülnek a szigetvári zeneiskola növendékei és tanárai, akik 1566 percen keresztül fognak augusztus 26-án és 27-én a Balatonon hajózni és a kikötőkben a Zrínyi-hagyományhoz kötődő darabokat játszani. A szigetvári várban múlt héten indult felújításról kifejtette: szeptemberig rendbe teszik a létesítmény parkját, világítását, a várfalakat. Az ünnepségek után pedig folytatódik a várban lévő kazamata-szálloda több évvel ezelőtt megkezdett építése, a pincék restaurálása; a munkálatok várhatóan 2017 év végégi befejeződnek.

Hóvári János szólt arról is, hogy a vár látogatóinak száma 30-40 százalékkal növekedett az elmúlt hónapokban. A magyar, a török és a horvát államfő látogatásával, a meghívott nemzeteket bemutató tematikus napokkal, nemzetközi tudományos konferenciával, illetve szobor- és emlékműavatásokkal ünneplik Szigetváron és Pécsett Zrínyi Miklós és bajtársainak hősies helytállását. A jubileum szeptember 7-i központi programján - a szigetvári vár ostromának 450. évfordulójának délelőttjén - várhatóan egyszerre látogat a baranyai városba Áder János meghívására Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő.


(Forrás: MTI)


---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

 

 


 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése