2015. augusztus 22., szombat

FREE-PRESSZIONISTÁK

FREE-PRESSZIONISTÁK


Free-presszionisták: egy képzőművészeti album címe, amelyet az azonos néven futó kiállítás keretében mutattak be az alkotók. Balogh Tibor, Káli-Horváth Kálmán, Borkó Marianna és Kiss Sándor izgalmas, megrendítő világba hív.Balogh Tibor, a diplomás képzőművész; Káli-Horváth Kálmán, az eredetileg porcelánfestőként az iparművészet felől induló kortárs alkotó; Borkó Marianna, a hatásukat magán viselő, de egyéni ízlés- és kifejezésmóddal alkotó művésznő; valamint Kiss Sándor, a kortárs irányzatok felé is egyre nyitottabb ikonfestő.
 
A Free-Presszionista Kortárs Művészcsoport gyökerei az 1980-as évek közepéig nyúlnak vissza. Három árva fiú az intézeti falak gyerekektől zsibongó magányában ceruzával és ecsettel a kezében elkezdte megteremteni saját világát. A számukra lehetetlent kívánták valósággá álmodni. A roma származású, a kortárs egyetemes művészeti áramlatokba csatlakozó művészekhez egy hölgy is csatlakozott, így ők négyen lettek a művészet felszabadító hatását hirdető Free-presszionisták ikonikus alakjai.
 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával Franciaország, Anglia és Dánia után itthon is bemutatkozik szakrális, kortárs művészeti anyagával a formáció.
 
A kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg.
 


(Forrás: vigado.hu)


-------------------------------------


(Fotó: JulCSIllag-fotó®)               

---------------------------------
(Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))---------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése