2014. december 15., hétfő

NEMZETI BOR MARATON

NEMZETI BOR MARATON - ,,EGYÜTT FUT A NEMZET”
Bemutatkozott a Nemzeti Bor Maraton országos rendezvénysorozat programja

 




2014. december 11-én, sajtótájékoztató keretében, a Bock Bisztró-Vendéglő a KisBíróhoz Étteremben bemutatkozott a Nemzeti Bor Maraton program, ami - a műsorvezető, Dobor Dezső, szavaival élve - ,,jóval több, mint egy átlagos futóverseny”. A következő esztendő egyik legnagyobb bormarketingje és egyben sporteseménye a 11 napon át tartó, összesen 2573 kilométer hosszú út, amely futással köti össze hazánk mind a 22 borvidékének közel 120 települését.

A 2015. május 23-án Hajósról induló váltó lényege az összefogás – hangsúlyozta Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton ötletgazdája és programigazgatója. Elmondta, egy évvel ezelőtt született a gondolat egy borvacsorán, ahol arról beszélgettek, miként lehetne színesebbé tenni a hazai bormarketinget. A nevezés ma éjfélkor indul - tette hozzá -, jelezve, hogy egy év alatt sikerült széles partneri körre építve elindítani és nyilvánossá tenni a kezdeményezést. A főszervező elmondta, hogy jótékonysági kampánnyal indítanak: 10 alapítvány és egyesület programja közül három nyerhet - közönségszavazat alapján - egy-egymillió forintnyi támogatást.

Ifj. Hubai Imre, a nagy futást támogató, Nemzeti Agrárkamara vidékfejlesztésért felelős alelnöke elmondta, hogy szervezetük számára rendkívül fontos az esemény, csapatot is indítanak, sőt, ő maga is rajthoz fog állni. ,,Meggyőződésem, hogy a rendezvény nemzetközi elismerésre tesz majd szert, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy milyen sok munkába kerül megfelelni az elvárásoknak a sportban, a borászatban és a gazdálkodásban.”

Gál Péter, a Nemzeti Borkiválósági Program vezetőjeként bejelentette, hogy csatlakozásukkal tovább szeretnék erősíteni a már így is komoly erőket felvonultató Nemzeti Bor Maratont.

Frittman János alelnök a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa részéről biztosította támogatásáról a szerinte is kiváló ötletet. ,,A sport és a bor összekötése a tudatos, minőségi borfogyasztás fontosságára hívja fel a figyelmet.”

Dobák László, a kiemelt támogató, az AXA Bank értékesítési vezetője közölte: ,,Ekkora nemzeti összefogásból nem tudunk kimaradni”. Hangsúlyozta, hogy ,,ez lesz 2015. legfontosabb rendezvénye az AXA bank életében.”

A Pappas Auto Magyarország Kft. biztosítja a hivatalos Mercedes Benz CLA kísérő autót. Ezt Németh Tünde, a cég marketingvezetője jelentette be. Ez az a modell, amit csak Kecskeméten gyártanak, a Pappas ezzel hangsúlyozza a Bor Maraton nemzeti jellegét.

Tóth Sándor, a járműkövető rendszereket fejlesztő és forgalmazó Lochner Kft. borszerető ügyvezetője kifejtette, hogy azonnal megtetszett neki az innovatív ötlet. Ők a futók digitális nyomon követésére dolgoztak ki megoldást, így egy egyszerű karpánt helyettesíti majd a rajtszámot.

Dlusztus Imre, borászati szakíró, a program borszakmai részének koordinátora, beszámolt arról, hogy eddig bárhol tárgyaltak az ötletről, mindenütt támogatták az előrehaladást. Hangsúlyozta, hogy célként tűzték ki a kevéssé ismert borvidékek, bortermő helyek bemutatkozását is. A legfőbb üzenet pedig az, hogy Magyarország egyetlen, sokszínű és összefüggő borvidék, hogy ,,Együtt fut a Nemzet”!

Ezt az üzenetet kifejtett formában Mécs Károly Kossuth-díjas színművész tolmácsolta a sajtótájékoztató résztvevőinek: ,,Arra gondoltunk…”.
Tiffán Ede, az első Év Bortermelője díjjal elismert, villányi borász elmondta, hogy magával ragadta a szervezők szakmai hozzáértése és energiája. Ezért vállalta el a Bor Maraton nagyköveti feladatait, az ügy képviseletét.

A másik nagykövet, Koch Csaba, az idei Év Pincészete díjjal elismert Koch Borászat tulajdonosa hangsúlyozta: ,,Már az első pillanatban éreztem, hogy olyan lehetőséggel találkoztam, amelyre a magyar borászatnak, borászoknak elengedhetetlenül szüksége van, mert ennél átfogóbb bormarketinget nehéz elképzelni.” Lényeges, hogy minél többen fussanak, minél több borászat csatlakozzon – tette hozzá.

A borszakmai védnökök, Gere Attila Villányból és Sike Tamás Egerből, első szóra az ügy mellé álltak és szervezik, hogy a saját borvidékükről, borvidékükért nevezzen a legtöbb futó. Ez ugyanis a 2016-os bor maraton starthelyét biztosítaná a termőhelynek.

Bock József villányi borász is örömmel vállalta a védnökséget. Elmondta, hogy a program kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az emberek nagy tömegei beszélgessenek a magyar borról. ,,Szlogenek kellenek a magyar bornak. Itt a lehetőség, hogy kitaláljuk önmagunkat.”

Vozár Attila, a többszörös ultramaratoni bajnok sportszakmai koordinátorként ismertette a futással kapcsolatos tudnivalókat, amelyek a program (www.nemzetibormaraton.hu) weboldaláról is megismerhetőek. Megtudtuk, hogy teljes és félmaratonok, maratonváltók, rövidebb szakaszok váltják egymást. Lesznek frissítőállomások, mentőállomások és felvezető-levezető autók is a biztonság érdekében.

A sajtótájékoztatón bemutatták FankaDeli újkori regős szerzeményét, a Nemzeti Bor Maraton hivatalos dalát.
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------
(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRÓL
 



































 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése