2014. július 21., hétfő

VILLÁNYI ROZÉ FRÖCCS FESZTIVÁL

Nagy sikert aratott a villányi Rozé Fröccs Fesztivál
Az utóbbi években újjászületését élő, magyar fröccskultúra óriási népszerűségnek örvend. Hétvégén nagy érdeklődés mellett, Villányban tartották az idei Rozé Fröccs Fesztivált.
Közel 650-en álltak rajthoz az „1000 Rozé Hosszúlépés” rendhagyó futóversenyen.Villány, 2014. július 19-20. - A rozé borok, és az ezekből készült fröccs is egyre népszerűbb napjainkban. Fogyasztása egészséges, és a gasztronómiában is egyre nagyobb igény mutatkozik rá. A bor és szódavíz keveréséből alkotott italt tavaly bekerült a Magyar Értéktárba, így hivatalosan is Hungarikummá vált. A rozé borok könnyed, üdítő élményt adó italok, amelyek Villányban Shillerként váltak népszerűvé már a múlt században is. Mai népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a rozé boroknak önálló, országos versenyük van, és már negyedik éve rendezik meg a róla elnevezett fesztivált Villányban.


Hogyan született a Rozé Fröccs Fesztivál ötlete?

A friss, gyümölcsös, minőségi rozé remek eszköze a borok iránti érdeklődés felkeltésének. Mivel a fesztivál szervezőinek a villányi pincészetek népszerűsítése mellett fontos célkitűzése a fiatal korosztály borfogyasztási kultúrájának kialakítása és formálása, létrehozták a rozéra és a korosztályra egyformán jellemző friss, lendületes és fiatalos kulturális rendezvényt, a kétnapos Rozé Fröccs Fesztivált. A borvidék megfiatalosodását szimbolizáló eseményen évről-évre egyre többen vesznek részt, hiszen az üdítő borkínálat mellett koncertek, kulturális, gasztronómiai, és sportprogramok szórakoztatják a látogatókat. A rendezvénynek idén is a korszerű Villányi Rendezvénytér adott otthont.


„1000 Rozé Hosszúlépés” jelmezes futóverseny

A fesztivál különlegessége az „1000 Rozé Hosszúlépés” elnevezésű, jelmezes futóverseny, ahol nem csak a gyorsaság számít: a zsűri a legötletesebb jelmezeket, kiegészítőket, vagy az egyéb, minél vagányabb eszközöket felvonultató résztvevőket is díjazta. A versenyre való nevezés feltétele legalább egy, a rozé bor, illetve fröccs színét megidéző, rózsaszín ruhadarab, vagy kiegészítő viselése. A leggyorsabb versenyzők voltak férfi kategóriában: Gősi Gergő, Bálinti Kornél, Kerekes Bukta. A hölgyek közül Csörnyei Csabáné, Némethné Bokor Enikő, Böröczfy Szilvia, a gyerekek közül Ulakity Márk, Keresztes Gergő, Huszti András nyertek díjakat. Idén a ,,Legrozébb” díjat a Blum Pince nevében induló, tehéncsordának öltözött csapat nyerte, akik a vegyvédelmi ruhából átalakított jelmezükkel és hosszúra nyúlt Bluuuuum csatakiáltásukkal vívták ki a zsűri elismerését.


A borfogyasztás egészségügyi hatásai

Az utóbbi évtizedekben több tudományos vizsgálat is alátámasztotta, hogy a mértékletes borfogyasztás nemhogy káros az egészségre, hanem kifejezetten növeli a hosszú élet esélyét. Egyes felmérések szerint napi egy-két pohár bor akár hatvan százalékkal is csökkentheti a szívinfarktus rizikófaktorát.
A fesztivál életmód-táborában, és a habzó borokról tartott kerekasztal-beszélgetésen a résztvevő villányi pincészetek vezető borászai elmondták, hogy a meleg nyári napokon a rozé borok, ill. fröccs formájában történő fogyasztásuk segítik a hidratálást, frissítenek, továbbá a bor ásványi anyag tartalma is jótékony hatással van a szervezetre.
Az ismert, fiatal borászok (Kvassay Levente - Kvassay Pincészet, Szende Gábor - Szende Pincészet és Kiss Gábor) egybehangzó véleménye szerint a nyári időszakban kimagaslóan nagy igény mutatkozik a rozé borokra, mindemellett - a növekvő népszerűségnek köszönhetően - a kereslet további növekedésre számítanak a következő években.
A fröccs reneszánszát éli, egyre divatosabb, és a könnyű nyári ételek jó kísérője.


Hogyan készül a rozé?

A rozé az Európai Unió tagállamaiban kizárólag kékszőlőből készíthető. A lényege, hogy a szőlő héjában lévő színanyag a rövid ideig tartó áztatás miatt csak kis részben kerül a borba. Színe a halvány rózsaszíntől egészen a világos pirosig terjedhet. Ez a szőlőfajtától és az áztatás idejétől is függ. A rozék többsége manapság reduktív technológiával készül, amely az igazi friss, üde, ropogós, gyümölcsös jegyeket igyekszik megtartani a borban.


Fröccs típusok

A bor és szódavíz mennyisége alapján különféle nevű fröccsök léteznek.

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz
Lakó fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz
Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda
Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szóda
Góré fröccs: 1 pohár borhoz pont egy spriccentésnyi szóda
Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda
Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz
Bakteranyós: 2.5 dl bor + 2,5 dl szóda
Tisza fröccs: 1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő
Borsszem Jankó: 2,5 dl szódás málnaszörp + 2,5 dl bor
Deák bólé: sok szóda cseppnyi bor


(Forrás és további információ:

Rozé Fröccs Fesztivál a Facebookon:
Villányi borvidék https://www.facebook.com/events/316068515209532/

(JulCSIllag-fotó® - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10202357133960849.1073741848.1567426487&type=1&l=aed58cb5d5)
  
Faragó Dániel (PR tanácsadó - Clue PR)
Mobil: 06306750028
www.cluepr.hu
www.sodagroup.hu)

------------------------------------------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

________________________________________________________________


POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA A ROSÉ FRÖCCS FESZTIVÁLRÓL

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése