2014. május 14., szerda

BUDAPEST MÁRKA DÍJÁTADÓ

BUDAPEST MÁRKA DÍJ


Egészségipari high-tech vállalkozások kaptak Budapest Márka elismerést. A Fővárosi Közgyűlés az orvostechnológia és az élettudományok területén tevékenykedő 77 Elektronikai Kft-t, a Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft-t, a MEDICOR Elektronika Zrt-t, a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ és a Fermentia Mikrobiológiai Kft-t tüntette ki díjjal, az elismerést csütörtökön adta át Szentes Tamás főpolgármester-helyettes. Szintén megkapta a Budapest Márka Díj elismerést a rendezvénynek helyet adó Városliget Café & Bár 1895.

 


 
Fellendülőben van Európa tudásalapú gazdasága – mondta az ünnepélyes átadáson Szentes Tamás, ismertetve, a Horizont 2020 elnevezésű európai keretprogramot, amelynek célja a kontinens globális versenyképességének növelése.

„A program minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító és sokunk életét jobbá tévő, innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek. Ebben kiemelt prioritás az egészség. A magyar egészségipar nemzeti kincsünk." – hangsúlyozta Szentes Tamás.

Szólt arról, hogy az elismerésben részesült, egészségipari szereplők között van, amelyik évtizedes, évszázados előzményekre tekint vissza, van, amelyik a jól képzett magyar szakemberek innovatív képességeire alapozva indult, és olyan is akad, amelyik az orvostudomány legújabb vívmányait teszi hozzáférhetővé a magyar embereknek.

,,Budapest elismeréssel adózik teljesítményük előtt, és bízunk benne, hogy a város jó hírét öregbítik a jövőben is” – tette hozzá.
 
A rendezvényen a Budapest Márka elismeréseket a díszvendégek adták át: dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, dr. Gajdácsi József Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese, dr. Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal kül- és belkapcsolati elnökhelyettese.A Budapest Márka díjazottjai:


77 Elektronika Kft.

A 77 Elektronika Kft. négyfős budapesti családi vállalkozásként alakult, ma már több, mint 400 főt foglalkoztat. Éves árbevétele az induláskor 600 ezer forint volt, idén előreláthatólag meghaladja a 14 milliárdot. A 100 százalékban magyar tulajdonú cég több mint 25 éve fejleszt és gyárt világszínvonalú orvosdiagnosztikai eszközöket. Fennállása óta kiemelt figyelmet fordít a folyamatos innovációra, árbevételének 8-9 százalékát forgatja vissza minden évben új termékek és technológiák fejlesztésébe. Jelenleg öt kontinensre, összesen közel 100 országba kerülnek saját fejlesztésű és gyártású orvosi eszközei. A magyar high-tech vállalat legsikeresebb saját fejlesztésű terméke a 2010-ben Magyar Termék Nagydíjat és a Leginnovatívabb Termék Díját is elnyerő vizeletlaboratórium-rendszer. A Budapest Márka elismerésben is részesülő Urised+LabuMat termék egy teljes laboratórium egy rendszerben: képes a teljes vizeletanalízis automatikus elvégzésére, így használatával az eddiginél gyorsabb, részletesebb és megbízhatóbb laboratóriumi vizsgálatok végezhetők.


Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft.

A Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft. 1990 óta foglalkozik nukleáris medicinán alapuló orvos diagnosztikai és pre-klinikai kutatási célú készülékek fejlesztésével és kivitelezésével. A képalkotó diagnosztika, terápia és egészségügyi informatika igényeinek kiszolgálására az AnyScan család integrált, multi-modalitású készülékei (SPECT/CT/PET) nyújtanak magas szintű megoldást. A klinikai termékcsalád mellett a nanoScan kettős modalitású pre-klinikai képalkotók (SPECT/MRI/SPECT/CT) teljes transzlációs medicina portfoliót kínálnak a kutatók és az egészségügyben dolgozó szakorvosok számára gyógyszerfejlesztés, biomarkerek és hosszú távú egészségmegőrzés szolgálatában. A Mediso termékei a világ minden kontinensén jelen vannak, képalkotó rendszerek több mint 90 országban 100 kutatóközpontban és 1 000 kórházban vannak használatban.


MEDICOR Elektronika Zrt.

A MEDICOR márkanév a 80 éves múltra visszatekintő, magyar orvostechnológiai iparágat reprezentálja a világban. A MEDICOR Elektronika Zrt. kiemelkedő eredményeket ért el az újszülöttgyógyászati technológiák területén. Újszülött-inkubátorai, - kezelőasztalai és -kékfénylámpái keresettek az egész világon. A cég fő termékei, a BLF-2001 típusú újszülött-inkubátora, és a BLR-2100 típusú újszülött reanimációs asztala, megkapták a Magyar Termék Nagydíjat. A cég termékei 2009 óta az ENSZ UNICEF hosszú távú beszállítói szerződések részesei. Ezúton a világ legszegényebb országaiba is eljutnak a MEDICOR csúcstechnológiás készülékei, melyeket a cég évtizedek óta Budapesten fejleszt és gyárt.


KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ

A KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ a daganatos betegek személyre szabott, célzott kezeléséhez szükséges, molekuláris diagnosztikai és bioinformatikai szolgáltatásokkal foglalkozik. Dr. Peták István és Dr. Schwab Richárd azzal a céllal alapították 2003-ban, hogy a magyar daganatos betegek elsőként férjenek hozzá a legújabb tudományos eredményekhez. A célzott gyógyszerekhez kapcsolódó szolgáltatások területén ma már a budapesti KPS Európában 8 ország 10 onkológiai központjával van partnerkapcsolatban, egyre több külföldi onkológus fordul segítségért a magyar szakemberekhez, akik a rendkívül összetett, sokgénes vizsgálatokban kimagasló eredményeket érnek el. Az Oncompass a világon egyedülálló orvosi, bioinformatikai szolgáltatás, amely a daganat molekuláris génhibáinak és a beteg klinikai paramétereinek a kombinációjával segít kiválasztani a legmegfelelőbb, célzott terápiát.


Fermentia Kft.

A Fermentia Kft. fő profilja mikrobiológiai termékek gyártása, illetve korszerű ipari biotechnológiai folyamatok fejlesztése. A cég részt vesz a hazai biomérnök- és egyéb biotechnológiai képzésekben, így támogatva számos egyetem munkáját. A Fermentia Kft. 2007. óta kizárólagos gyártója a hazai és nemzetközi agrárpiacon forgalmazott, Magyar Termék Nagydíjas BactoFil termékcsaládnak. Európai és hazai gyógyszeripari partnereit nagyértékű fehérjékkel, királis építőmolekulák előállításával szolgálja ki.


Városliget Café & Bar 1895.

A Budapest Márka Díj átadási helyszínéül választott díjazott, a Városliget Café & Bár 1895., az ipari és technológiai kiállítások, innovációk bemutatásának hagyományos otthona. Az első jelentős, országos méretű, ipari kiállítás 1885-ben volt a Ligetben, ahol számos magyar – többek között budapesti (Ganz-gyár híres vasúti kereke és transzformátorrendszere, Mechwart gépek, Eisele József kazánjai, a későbbi Láng Gépgyár) – találmányát mutatták be. A múlt század 70-es éveinek közepéig a Városliget meghatározó volt az ipari, technológiai, kulturális kiállítások, bemutatók tekintetében. A történelmi korcsolyacsarnok szintén hagyományosan része volt az „expoknak”, a sajtóközpont kapott itt helyet. Ezekre a mély gyökerekre és értékekre támaszkodva, hagyományteremtő jelleggel és szándékkal szeretnék bemutatni a Budapest Márka kitüntetettjeit, a díjakat átadni, legfontosabb ügyfeleiket meghívva, együtt ünnepelni a sikert.

 
***
 
A Budapest Márka elismerést Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlése 2013-ban alapította azzal a céllal, hogy összegyűjtsék azokat az értékeket és értékteremtő tevékenységeket a fővárosban, amelyek elviszik Budapest jó hírnevét az ország határain belül és túl. A Fővárosi Közgyűlés tagjai tesznek javaslatot a fővárosban előállított, magas színvonalú termékre, szolgáltatásra, közszolgáltatásra és művészi alkotómunkára a „Budapest Márka” cím elnyeréséért. Az elismerésben részesült jogosulttá válik a Budapest Márka embléma használatára a kiemelkedőnek minősített szolgáltatás, termék, művészeti tevékenység kommunikációja és marketingje során.

A Budapest Márka cím korábbi kitüntetettjei közé tartozik a vendéglátóhelyek közül a XVIII. kerületben működő Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda és Étterem, a csepeli Rizmajer Kézműves Sörfőzde és Sörház, valamint a Gerbeaud Cukrászda, az Onyx Étterem, a DiVin Porcello Sonkabár és Étterem, valamint a Csalogány 26 Étterem is. Legutóbb a Zöld Sziget Budapest start-up vállalkozás kapott szintén Budapest Márka elismerést.


(Forrás: budapest.hu)

----------------------------


(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
alapító-főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

---------------------------------------------------------------------------------------------------


POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

 


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése