2013. december 17., kedd

VERDI ÉS WAGNER SZOBORAVATÁS A BUDAFOKI BORVÁROSBAN

Szoboravatás Budafok Borvárosban a kettős bicentenáriumon

A budafoki Záborszky Pince területén található Borváros Verdi és Wagner bronzszobrának átadásával koronázta meg a kettős bicentenáriumi év hazai eseményeit. Huber József és Pogáts István alkotásait a Borváros tulajdonosa, Békési Imre felkérésére  a Művészetek Palotája vezérigazgatója, Káel Csaba, és a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter leplezte le hétfőn, Kodály Zoltán és Kós Károly születésnapján.
 
 „Egy pincényi történelem, egy pincényi kultúra – szlogenünket mintegy hitvallássá téve, azon dolgozunk, hogy a Borvárosban minél nagyobb teret kapjon a kultúra, hogy a borászat gyönyörű mesterségével együtt gazdagítsa Budafok különleges atmoszféráját. A pincészet csaknem két évtizede mecénása a képzőművészetnek; közel száz hivatásos és amatőr művész alkotásának adunk helyet a Záborszky Kúriában.” – mondta Békési Imre. A Záborszky Pince területén átadott Borváros nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy a maga teljességében mutassa be a bor csodáját: együtt mindazzal a történelmi és kulturális hagyománnyal, amelytől elválaszthatatlan. A tervezett fejlesztések között szerepel a Borváros összenyitása a Szent István Korona Pincével, ahol a világ legnagyobb tölthető fahordója tekinthető meg. A Szent István Korona Pince udvarán kapna helyet Budafok Kőszínháza, amely ideiglenes jelleggel már az elmúlt években is megnyitott, és ahogyan ebben az időszakban – amelyben többek közt szimfonikus hangversennyel, a Duna Karnevállal és egy kamaraopera-előadással –, a jövőben is változatos kulturális kínálattal várná 600-800 főnyi közönségét. A Kőszínház majdani bejáratánál helyezik el Wagner és Verdi szobrát.

 
Káel Csaba - a bronz portrék felavatása kapcsán, a két szerzőre emlékezve - elmondta: „1813. rendkívül mozgalmas esztendő volt Európa életében. Ez az év nem csupán Napóleon teljhatalma hanyatlásának kezdetét jelző mérföldkő, hanem a romantika két, talán legnagyobb horderejű operaszerző géniusza, Verdi és Wagner születésének dátuma is. Talán nem véletlen, hogy bár a két komponista személyesen soha nem találkozott egymással, az olasz és német operaművészet megújításában mégis hasonlóan forradalmi szerepet töltöttek be. A Művészetek Palotája számára mindkét szerző munkássága rendkívüli jelentőséggel bír. Büszkék vagyunk rá, hogy a kettős bicentenárium évében, nyolcadik alkalommal megrendezett Budapesti Wagner-napok immár világhírű fesztivállá nőtte ki magát, amit a New York Times kolumnistája egyenesen „kis Bayreuthként” méltatott. Nem véletlenül, a Fischer Ádám által életre hívott Operaünnepen ugyanis évről évre élvonalbeli, nemzetközi szereposztásban futnak az előadások. Verdire emlékezvén idén két, komoly sajtóvisszhangot keltő bemutatón vagyunk túl. A bicentenárium alkalmából a Verdi-életmű egyik kevésbé ismert gyöngyszemét, az Attilát a Sanghaji Nagyszínházzal két éve tartó szoros együttműködés eredményeképp, áprilisban a budapesti közönségnek, novemberben pedig a kínai publikumnak mutattuk be. A kínai nagy falon túl ezzel a művel ünnepelték meg Verdi bicentenáriumát, a frissen felújított Sanghaji Nagyszínház pedig ezzel az előadással nyitotta meg újból a kapuit.” Káel Csaba a Művészetek Palotája Verdihez és Wagnerhez fűződő szoros kötődését emelte ki az ünnepélyes megnyitón, amelyet Budafok Polgármestere, Szabolcs Attila is megtisztelt jelenlétével, csakúgy, mint Záborszky Kálmán, mint a Pincészet névadó családjának leszármazottja, a Pincészet Igazgatósági tagja, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója, és zenekarának karnagya, a kőszínház első kulturális eseményének tevékeny szervezője és résztvevője.

Ókovács Szilveszter a Wagner-szobor leleplezése előtt szintén utalt arra, hogy a két szerző sosem találkozott egymással. „Egyetlen alkalommal tartózkodtak csak azonos négyzetkilométeren, Velencében – és akkor se néztek egymás szemébe. Mintha két annyira más világ volna az övék! Miközben a parasztgyerek Verdit alig tanították, a zilált családi hátterű Wagner alig hagyta, hogy tanítsa bárki. Két autodidakta zseni, ez tehát egyezik. Verdi neve maga a forradalom – Wagner pedig maga is forradalmár. Itt sincs különbség. Verdi ír mindenkinek darabot, Rómának és Szentpétervárnak is – Wagner úgyszintén, és mindkettejüket megizzasztja Párizs, amely mindig mást akar, mint az eredeti partitúra. Nahát! Megférnek ők békésen az Opera ormán, illő magasan – s most már a Borváros pincéjében, a megértés illő mélységében is. A Magyar Állami Operaház pedig nem tett mást a hosszú, kétszezonos, dupla bicentenáriumot hozó jubileumi esztendőben, minthogy mindkét oszlopára támaszkodott.”

Budafokot gazdag borászati múltja, Európában egyedülálló pincerendszere, kiváló borai és pezsgői, valamint napjainkban is élő, borászati hagyományai teszik igazán autentikus helyszínné, minden borral és pezsgővel kapcsolatos programhoz. A budafoki pincerendszer a világ egyik legnagyobb, ma is működő, összefüggő pincerendszere. Teljes hosszát 100 km-re becsülik, s ezzel Közép-Európa leghosszabb, összefüggő pincerendszerének számít, ebből a 100 km-ből 20 km hosszan borral és pezsgővel foglalkozó cégek tevékenykednek.
 
 

 
A Záborszky Pince egyedi adottságai és különleges hangulatú, különböző méretű és kialakítású pinceágai kiválóan alkalmasak különféle rendezvények lebonyolítására. A területén kialakított Borváros történelmi hordósorán az évszázados hagyományok alapján kialakult, különböző típusú hordók és a fafaragó művészek remekművei szemlélhetők meg. A Mesterségek Múzeumában a borszállításhoz és hordókészítéshez kapcsolódó egykori szakmák relikviái mesélnek az alkotás folyamatáról. A Pestiskápolnában a korabeli hitélet építészettörténeti emlékeiben gyönyörködhet a látogató. A Borváros legemblematikusabb tere a Borutca, ahol hazánk 10 történeti borvidékének utcája olvad össze egyetlen utcában, hogy a lehető legátfogóbban mesélhessen a magyar borról. Egy képzelet szülte utcán barangolunk, a történelmet idéző házak között, az utca oldalán, a skanzenszerűen elhelyezett présház-homlokzatok Magyarország tíz borvidékének jellegzetes, építési hagyományait jelenítik meg; így fér el egy utcában Badacsony, Balatonboglár, Eger, Etyek, Mecsekalja, Somló, Sopron, Szekszárd, Tokaj-Hegyalja és Villány.

A komplexum fejlesztési koncepciójának része Budafok Borváros saját kikötőjének megnyitása, amely lehetővé teszi a Borváros elérését egy kellemes hajókázással egybekötve.
 
A szobrok alkotói a Mészáros László Képzőművészeti Egyesület tagjai. Huber József önálló szobrászművész, alapító tag, a szobrász szakosztály művésztanára, Pogáts István pedig 2008-ban csatlakozott a Mészáros László Körhöz, azóta Huber József mellett Pató Rózsa is a mestere. Huber József sokat tett Budafok kulturális hírnevének javításáért, értékeinek gyarapításáért.(Szövegforrás: Opera Kommunikáció - MŰPA Kommunikáció)

---------------------------------------------------------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)


(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))


1 megjegyzés:

 1. Thanks for sharing, nice post!

  Võng tự đưa hay máy đưa võng tự động là một thiết bị được gắn trên chiếc võng xếp giúp đưa võng hoàn toàn tự động mà không cần tác động của người dùng với gia may dua vong tu dong hợp lý. Đặc biệt, với máy đưa võng tự động TS – sản phẩm máy đưa võng tự động thiết kế dành riêng cho em bé, đảm bảo trẻ ngủ thật ngon giấc. Và An Thái Sơn là địa chỉ bán máy đưa võng giá rẻ uy tín cho bé tại TP.HCM. Các bạn tham khảo thêm những meo giup be ngu ngon giấc cực kì đơn giản hay nhịn ăn sáng có giảm cân không hay có ảnh hưởng gì đến sức khỏe không.

  Đến với Bruno.vn - shop thoi trang dep o tphcm uy tín nhất, bạn sẽ có cơ hội lựa chọn các thương hiệu quần áo nổi tiếng tại việt nam cực sành điệu với những kiểu áo sơ mi nam đẹp nhất cho nam giới cực phong cách, cá tính. Đến với Bruno, địa chỉ mua quần short kaki nam giá rẻ cho nam giới cực uy tín hay mua quần jean hàng hiệu ở đâu thì hãy đến với Bruno của chúng tôi. Tại đây có các hiệu quần jean nổi tiếng cho bạn lựa chọn hay những thương hiệu thời trang nổi tiếng thế giới cực sang trọng. Bạn muốn mua ao thun nam dep nhat hien nay thì hãy đến với Bruno, bạn có thể lựa chọn cho mình ao khoac nam dep nhat với chất liệu bền kết hợp với những mẫu quan jean nam dep nhat hien nay tha hồ cho bạn lựa chọn. Không những vậy, tại đây có bán mẫu quần kaki nam đẹp cực phong cách cho nam giới tại shop quần jean nam đẹp TP.HCM cực uy tín.

  Những thực phẩm tốt cho da tại http://thucphamtotchoda.blogspot.com/
  Chăm sóc da mặt ở http://chamsocdamato.blogspot.com/
  Cách chăm sóc da mặt bằng http://cachchamsocdamatbang.blogspot.com/
  Dạy trẻ sơ sinh tại http://daytresosinh.blogspot.com/
  Bí quyết giảm cân hay tại http://biquyetgiamcanhay.blogspot.com/

  VálaszTörlés