2013. június 14., péntek

AZ ÉV TALENTUMA DÍJAK

ÁTADTÁK AZ ÉV TALENTUMA DÍJAKAT

az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tehetségparkjában


 

A Nemzeti Tehetség Program keretében megrendezésre került Tehetségparkban átadták az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által alapított Az Év Talentuma Díjakat. Az öttagú bírálóbizottság három kategóriában – tudomány, művészet és sport – értékelte a diákokat, akik közül idén egy vers- és mesemondó lány, egy elméleti fizikus aspiráns és egy fiatal teniszező nyerte el a rangos elismerést. A díjak külön érdekessége, hogy azokat a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola végzős diákjai készítették.

A Tehetségparkba - az utolsó tanítási napon - kilátogató érdeklődők a legkülönbözőbb helyzetekben tehették próbára képességeiket. Volt többek között költő- és DJ suli, fotószerkesztés, sakk szimultán, ókori táblajátékok, freestyle, matematikai szoftverbemutató, Pneumobil kiállítás, illetve itt lehetett kipróbálni Magyarország első Tehetséggépét, amelyben mindenki megmérhette, miben és mennyire tehetséges.
 
A rendezvényen került sor a Nemzeti Tehetség Programban résztvevő diákok Az Év Talentuma Díjának átadására is. A bírálóbizottság – melynek tagjai Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum elnöke, Dr. Kaposi József főigazgató (OFI), Trokán Nóra színművész, Benedek Tibor a férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitánya és Horváth Gyula egyetemi adjunktus, a Masat-1 projektmenedzsere voltak –, három kategóriában értékelte a jelölteket.
 
Végül a művészet kategóriában Kalányos Melinda, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulója, a tudomány kategóriában Szabó Attila, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákja, míg sport kategóriában Valkusz Máté, a budapesti Pogány Frigyes Szakközépiskola tanulója vehette át a díjat Dr. Kaposi Józseftől. Az egyedi bronzszobrokat Farkas Flóra és Jenei Szilveszter, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola végzős diákjai készítették.
 
Az OFI főigazgatója, a győzteseket köszöntve elmondta: a Nemzeti Tehetség Program célja a tehetséges fiatalok és az őket segítő mesterek közös munkájának elősegítése, számukra a megfelelő feltételek biztosítása, valamint az ösztönzési lehetőségeik megteremtése. Az OFI, mint a Nemzeti Tehetség Program szakmai irányítását ellátó szervezet mindent megtesz annak érdekében, hogy egyetlen tehetség se vesszen el, mindenki kapja meg azt a támogatást, amire szüksége van.

Budapest, 2013. június 14.



Az Év Talentuma Díj – Művészet Kategória

KALÁNYOS MELINDA, VERS- ÉS MESEMONDÁS

Kalányos Melinda a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 9. C osztályos tanulója. Bájos személyiségével, szerény magatartásával, de hatalmas becsvággyal tudatosan építkezve mintává vált az Arany János Tehetséggondozó Program diákjai és mentorai előtt. Kiemelkedő képességeit a mese- és versmondás területén tudatosan fejleszti. Szaktanárai segítségét jó szívvel fogadja, az ez irányú megmérettetéseket folyamatosan felvállalja.
Főbb eredményei:
• Örkény István prózamondó verseny regionális döntő – különdíj
• Dankó Ilona szavalóverseny – I. hely
• Quo vadis? országos versmondó verseny regionális döntő – I. hely
• Tolnai Kistelepülések Mesemondó Versenye – I. hely


Az Év Talentuma Díj – Tudomány Kategória

SZABÓ ATTILA, FIZIKA

Szabó Attila 1994-ben született Pécsett, jelenleg a pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanulója. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt matematikából és fizikából mind első, mind második osztályban megnyerte, és ő volt a győztese a másodikosok informatika bajnokságának is. 2012-ben a MEMO – Közép-Európai Matematika Diákolimpián aranyérmet szerzett. Eddigi legnagyobb sikerét 2012 nyarán érte el, amikor nagy fölénnyel abszolút első helyezést ért el a 43. Nemzetközi Fizika Diákolimpián, és megnyerte a tanév folyamán zajló levelezős pontversenyt, a Physics Cup-ot is. Érettségi után tanulmányait az ELTE vagy a Cambridge-i Egyetem fizika tanszékén szeretné folytatni, elméleti fizikusnak készül.


Az Év Talentuma Díj – Sport Kategória

VALKUSZ MÁTÉ, TENISZ

Valkusz Máté 1998-ban született Budapesten, 2004-ben kezdett teniszezni. A 14 éves sportoló 2012-ben rendkívül sikeres évet tudhatott maga mögött: párosban övé lett a korosztályos Európa-bajnoki cím, egyéniben pedig bronzérmet szerzett a kontinenstornán. A Junior Mastersen szintén harmadik lett, s az év második legjobb U14-es játékosnak választották Európában. A szépen csillogó eredmények mellé ezúttal újabb cím társult: tenisztörténelmi diadallal koronázta meg a szezonját, 2012 decemberében megnyerte a Nike Junior Tour világdöntőjét Floridában. Ez korábban egyetlen magyar játékosnak sem sikerült. Jelenleg a budapesti Pogány Frigyes Szakközépiskola tanulója.
 
(Forrás: Olsensport - OFI)
 
------------------------------------

(Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter - Duna TV, MTI -
gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA -
gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA -
lillatti8@gmail.com))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése