2013. március 7., csütörtök

FRANKOFÓN FESZTIVÁL

A Frankofón Fesztivál keretében egy hónapon keresztül számos kulturális esemény kerül megrendezésre, melyek bemutatják a  francia nyelv és a különböző frankofón országok sokszínűségét.
 
 
 
 
Magyarország frankofónjainak szóló multikulturális eseményről van szó, mely számos programot kínál kicsiknek és nagyoknak, a  legkülönbözőbb témakörökben: színhází előadások, koncertek, filmek, kiállítások, konferenciák, rádióműsorok, kóstolók, irodalmi, zenés és költészeti foglalkozások.
--
Hiszen a francia nyelvet nem csak Franciaországban beszélik, hanem szerte a világban, így rendkívül gazdag és sokszínű kulturákat ötvöz. A francia nyelv a történelem folyamán bejárta a világot Kanadától Marokkóig, Martinique-tól Libanonig, Belgiumtól Moldáviáig, Svájctól Madagaszkárig, Mauritiustól Maliig, és ettől az utazástól lett olyan sokszínű, mint amilyen. Félre ne értsük: nem egyfajta francia nyelv van, hanem százfajta, és mi büszkék vagyunk arra,  hogy márciusban bemutathatjuk Önnek mindegyiket.
--
A francia kultúra egyben történelem, irodalom, gasztronómia, és tájak összessége. Jöjjön el és fedezze fel a mai frankofóniát a Francia Nagykövetséggel és a partner nagykövetségekkel: Kanadai Nagykövetség, Moldáv Köztársaság Nagykövetsége, Libanoni Nagykövetség, Svájci  Államszövetség, Belgiumi Frankofón Közösség, Madagaszkári Konzulátus, Bolgár Kulturális Intézet, Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetsége, Budapesti Román Nagykövetség, Marokkói Királyság  Nagykövetsége, Tunéziai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége,Vietnámi Szocialista Köztársaság Nagykövetsége, Görög  Nagykövetség.
--
--
--
Frankofón Fesztivál
Kulturális és oktatási rendezvények a francia nyelv jegyében

2013. március 1-29.

A Frankofóniát minden év március 20-án ünneplik az egész világon. Magyarországon a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének (OFI) tagországai és megfigyelő államai úgy döntöttek, hogy méltóképpen megünneplik ezt a jeles napot, és különböző rendezvényeket szerveznek köré az egész hónapban.

--
Az idei fesztiválon 12 ország képviselteti magát: Franciaország, Svájc, Belgium, Kanada, Libanon, Marokkó, Moldova, Románia, Bulgária, Görögország, Egyiptom és Magyarország. Az öt vidéki nagyvárosban – Pécs, Győr, Debrecen, Miskolc és Szeged – található Alliances Françaises-intézmények is részt vesznek a helyi események lebonyolításában.
--
A közönség több mint száz megrendezésre kerülő esemény, színdarabok, koncertek, kiállítások, táncestek, versenyek, rádiófelvételek és a gálaest között válogathat.
--
A fesztivál sok ember előtt nyitva áll: szeretettel várjuk versenyeinken és oktatási rendezvényeinken a franciául tanuló diákokat, de ugyanúgy számítunk a franciául nem beszélő, de a frankofón kultúra iránt aktívan érdeklődőkre, valamint a Magyarországon élő francia állampolgárokra. A legtöbb rendezvény ingyenes.
--
--

Részletes program : www.frankofonia.hu
--
Budapesti helyszínek: Budapesti Francia Intézet,  Magyar Nemzeti Galéria, Uránia Nemzeti Filmszínház, Országos Idegennyelvű Könyvtár,  Trafó,  Trafik Klub,  Akvárium Klub,  kArton Gallery, ELTE, Egyetemközi Francia Központ, Kölcsey Ferenc Gimnázium,  Gustave Eiffel Budapesti Francia Gimnázium, Zuglói Cserepesház, Szabad az Á;
--
Valamint az alábbi városokban: Pécs, Győr, Debrecen, Miskolc, Szeged és Fehérvárcsurgó



(Kép- és szövegforrás: Francia Intézet)


---------------------------------------------------------



(Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő-riporter - Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))


 




 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése