2021. november 30., kedd

,,MIND MAGYAROK VAGYUNK!” – EGYSÉG A SOKFÉLESÉGBEN (II.)

A nemzet egysége nem határ kérdése

„Mind magyarok vagyunk!" - Egység a sokféleségben címmel 2., 
egész napos konferenciáját tartotta a határon túli magyar művészetről
az MMA Művészetelméleti Tagozata (MMA MET).

A tagozat szándéka, hogy a jövőben rendszeres fórumot biztosítson a határon túli magyar (elsősorban XX. századi, illetve kortárs) művészeti értékek, kezdeményezések bemutatásának. Már az első tanácskozás megvalósította ezt, hiszen az előadások egyértelműen bemutatták, hogy a magyarság a művészetben nem országhatár kérdése. 

2021. november 23-án a Pesti Vigadó Makovecz termében megtartotta egész napos konferenciáját a Művészetelméleti Tagozat „Mind magyarok vagyunk." - Egység a sokféleségben címmel. A Tamási Árontól kölcsönzött főcímmel arra utaltak, emelte ki a tagozatvezető, dr. Solymosi-Tari Emőke, hogy a Kárpát-medence magyarságának művészetét, annak minden ágát és képviselőit be szeretnék mutatni, mondván, a művészet: határtalan.

Ennek szellemében érkezett előadó Erdélyből, Felvidékről és Délvidékről is, valamint elhangzott előadás a zene-, a képző-, a film-, a fotó- és az építőművészet hagyományőrző és aktuális kérdéseiről egyaránt. Továbbá a Tagozat úgy állította össze a programot, hogy az előadásokon túl két művészi produkció: egy koncert és egy filmvetítés is hozzásegítse a résztvevőket a művészi élményhez.

***

Krcho János építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Kassán él és alkot. Előadásában arra kereste a választ, hogy mitől magyar az építészet a határon túl. Mint mondta, az építészet élő, kortárs műfaját nehéz megítélni, ezért a Felvidéken élő építészkollégákat kért meg, hogy határozzák meg, mitől magyar az ő művészetük. Ennek összesítését tárta a hallgatóság elé, amelyből az rajzolódik ki, hogy magyar gyökerekkel rendelkező és magyarul gondolkodó építész magyar közösségnek készített épülete mindenképp felvidéki magyar építészetnek mondható.

Az épületfotókkal gazdagon illusztrált előadása után - még a Felvidéken maradva - Nagy Myrtil etnológus, a somorjai Városi Művelődési Központ igazgatója jelentkezett be videóról, hogy megtartsa a szlovákiai magyarok színpadi folklórmozgalmáról szóló előadását.

A konferenciát Subedi Anna és Kéry Tamás hangversenye folytatta magyar, köztük határon túli magyar zeneszerzők dalaiból.

A napot Zágoni Bálint filmtörténész, rendező, a Filmtett Egyesület igazgatójának előadása, majd filmje zárta Janovics Jenő, a magyar Pathé címmel. ,,A 62 perces portréfilmből nemcsak az 1910-es évek sikeres filmalkotóját és vállalkozóját ismerhetjük meg, hanem egy olyan önzetlen, elkötelezett embert is, aki az első világháborút követően az őt ért számtalan meghurcoltatás ellenére mindig talált elég erőt az újrakezdéshez és vágyai megvalósításához.”

---

A konferencia végén a Művészetelméleti Tagozat vezetője, dr. Solymosi-Tari Emőke megköszönte a különleges előadók mindig rendkívüli előadását, valamint a jelenlévő és az on-line fórumot néző/hallgató közönség részvételét, előrevetítve a folytatást. 

 

(Forrás: www.mma.hu) 


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

  

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA













































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése