2021. november 30., kedd

ESZMÉNYEK VONZÁSÁBAN: ÍRÓ ÉS HŐSE - JÓKAI MÓR ÉS GRÓF BENYOVSZKY MÓRIC

Az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Benyovszky Emléktársaság 
irodalmi konferenciáját 2021. november 22-én, 15 órakor 
tartották a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), amelyre 
a Benyovszky Emlékév keretében került sor.

 


Az emlékév nemzetközi programjának, a Benyovszky tudományos konferenciának a feladata a jubileumi esztendő egyik fontos üzenetének a megvalósítása: tudjunk többet, legyen reálisabb képünk ennek a XVIII. századi, világhírű magyar utazónak, hajósnak, katonának az életéről. 

Az évszázadok alatt kialakult legendák, gyakran fantázia alkotta történetek sokféle képet alakítottak ki róla, s talán nekünk magyaroknak az egyik legfontosabb törekvésünk ezekben a valóságtisztázó kutatásokban, hogy a tudomány eszközeivel járuljunk mindehhez hozzá.

Magyarországon Jókai Mór könyvei alapján vált ismertté a rendkívül színes története, amelyet legendák szőttek át és erősítették emlékékét; sokféle művészi felfogás árnyalja azt a képet, amely ma bennünk él Benyovszkyról.

„Benyovszky Móric egy határozott komoly, fennkölt jellem, akinél a lángész csak gazdagon dotált, természeti adomány nagy eszmék megvalósítására. S ez – a korát messze megelőzött eszmekör – nyújtja a kulcsot egész története világos megértéséhez.”

(Jókai Mór, 1888.)

***

Születésének 280. és halálának a 235. évfordulója alkalmából, az idei Benyovszky Emlékév keretében, a tudományos kutatások a korabeli dokumentumok feldolgozásával igyekeznek feltárni a valósághoz közeli megközelítéseket, a művészet számára azonban képzelet, a fantázia szabad teret enged: ilyen lesz a Benyovszky, a szabadság szerelmese című új magyar musical, amely a kor népszerű színpadi műfajában, a musical-formában kívánja közvetíteni az egykori vakmerő romantikus hős mának szóló üzenetét. 

***

Az emlékév alkalmából a Magyar Nemzeti Bank díszérmét, a Magyar Posta emlékbélyeget adott ki. A program megvalósítását a magyar kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság, a Bethlen Gábor Alapkezelő, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Benyovszky Emléktársaság (vezető: G. Németh György) támogatta.

 

(Forrás: Benyovszky Emléktársaság)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA 








































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése