2021. november 30., kedd

DIGITÁLIS MAGYAR AGRÁRIUM

A digitális mezőgazdaság 
digitálisan felkészült gazdákat kíván

                                                                                         

                                                                          

A magyar agrárium csak abban az esetben tud versenyképes maradni nemzetközi viszonylatban is, ha az innovatív technológiákat mielőbb átveszi, és azokat a hazai gazdák is elkezdik széles körben alkalmazni - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az NAK TechLab Demo Day (Agtech Summit) konferencián, szerdán, Budapesten, a Budapest Music Centerben.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdaság digitalizációja nem csupán kényelmi vagy hatékonyabb munkaszervezési célokat szolgál, hanem globális szinten egy új versenyhelyzetet is teremt. Céljaink eléréséhez azonban nem elegendő a jelenleg működő digitális vívmányok átvétele. Szükséges az is, hogy rendelkezésre álljanak a megfelelő technológiai eszközök és a használatukhoz elengedhetetlen kompetenciák.

Ezért fontos és előremutató a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab programja, mely 2019-es alapítása óta több mint 50 agrártechnológiai startup fejlesztésében segédkezett, melyekből számos kézzelfogható, a szektor számára új szolgáltatás, megoldás jött létre – tette hozzá.

A miniszter arra is emlékeztetett, hogy a kormány jelentős forrásokkal támogatja a mezőgazdaság modernizációját. Emellett 2019 augusztusában fogadták el Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját, amely az ágazat felkészítésének első mérföldköve.

Jelenleg már az élelmiszeriparra vonatkozó, hasonló célú stratégia készül. Kifejtette, idén július 26-tól lehetett benyújtani a támogatási kérelmeket a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó, precíziós fejlesztések támogatására.

A kormány által több mint háromszorosára emelt vidékfejlesztési forráskeretnek köszönhetően 100 milliárd forint áll a gazdák rendelkezésre. A kiírás hatalmas érdeklődés mellett zárult november 19-én, ugyanis több, mint 2900 pályázat érkezett be, 212 milliárd forint értékben.

Nagy István kitért arra is, hogy a precíziós eszközök, a drónok, a szenzorok és felhőszolgáltatások is csak akkor fognak jól működni, ha a mögöttük lévő gazdák értik a használatukat, és a digitális eszközök így segítik a döntések meghozatalát és azok végrehajtását.

Ezért minden olyan kezdeményezés, amely a legújabb technológiáknak a termelésbe való átültetését, a felhasználói oldal számára emészthetőbb, könnyebben integrálhatóbb megoldások kifejlesztését célozza, kiemelt jelentőséggel rendelkezik – hangsúlyozta a tárcavezető.

 

(Forrás: Agrárminisztérium (AM))


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

















































 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése