2018. június 28., csütörtök

TRIANON ROCKOPERA - REQUIEM EGY HAZÁÉRT

A Nemzeti Összetartozás Napjának requieme

A Trianon című rockopera azt mutatja be, hogy próbáltak meg
alkalmazkodni az emberek a történtekhez – mondta a rendező,
Koltay Gábor. A megrendítő produkció június 22-én és 23-án
volt látható a budapesti Hősök terén.



***

POLGÁR  JULIANNA



EGYSZÁZÖTVENHATODIK
NAP-SUGALLAT
(Trianon-nagyárva)

M. F-nek, polihisztori Pegazus-pártolómnak Los A-ba
(valamint Harag György emlékének;
Béres Ilonának és Halmos Bélának születésnapján)


Bíborfekete kokárda

Hazám halálos hozsánna
Határ-határtalanságra
ítélt Trianon-nagyárva

- bomló bekecses bocsánat -
***
Csitít a csönd is -- Koszorús
Kálvária-hegy Mária
álma -- Kezében szomorú
országom - élő vádirat -


2000. június 4., A ,,történelmi” Magyarország közepén, ZEBEGÉNYBEN


***

,,A Nemzeti Összetartozás Napja a 2010. évi XLV. számú törvény szerint az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója, június 4-e, nemzeti emléknap Magyarországon. A törvény elfogadásával az Országgyűlés kinyilvánította: ,,a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme."!"

***

Koltay Gábor kiemelte, hogy a darabot az összegyűjtött, személyes visszaemlékezések köré építette, a versek és a megzenésítés is ezek köré rendeződött.

,,A rockopera négy tételből áll, amelyek az eseményeket és annak okait vizsgálják. Nem a történelmi személyekre, hanem a névtelen emberekre koncentrálnak, ezáltal sokkal személyesebb és összefüggőbb, mint az Itt élned, halnod kell rockmusical volt" – tette hozzá.

A témát nehéz volt a mindennapok nyelvére lefordítani, de a rendező szerette volna, illetve szeretné, ha elgondolkodtatna, mi felé kell haladni, hogy ezt a traumát fel lehessen dolgozni, és hogy a Kárpát-medencei magyarság lelki, szellemi egyesítése napi gyakorlattá tudjon válni.

Úgy fogalmazott: ,,Trianon nem múltba vesző esemény, hanem velünk él, mindenki életét befolyásolja, ezért fontos, hogy beszéljünk róla".

,,Úgy tapasztalom, nagyon sokan nem igazán tudják, mi történt 1920. június 4-én, amikor aláírták az első világháborút lezáró békeszerződést Versailles-ban, a Grand Trianon palotában. Magyarország 19 milliós európai középhatalomból 8 milliós kis állammá szűkült, területének több mint kétharmadát veszítette el. Szeretnénk elgondolkodtatni az embereket, illetve az értelem mellett az érzelmeket is átélhető módon felmutatni" – vallott nézetéről Koltay Gábor.

,,A Trianoni békediktátumot 1920. június 4-én délelőtt írták alá Versailles-ban. Azon a pénteken egész Magyarországon gyásznapot hirdettek, 10 órakor megkondult az ország összes harangja, megszólaltak a gyárszirénák, megálltak a villamosok, a buszok, az autók és a lovaskocsik. Az üzemekben, hivatalokban és boltokban leállt a munka, még a bírósági tárgyalásokat is felfüggesztették. 5-10 perce megálltak a vonatok is, bárhol is voltak éppen.

A Hősök terén hatalmas tiltakozó gyűlés volt, de Budapest-szerte számos helyen verődtek össze megrendült, sokszor zokogó emberek, hogy ismeretlenül is próbálják vigasztalni egymást. Az iskolák nagy részében tanítási szünetet rendeltek el. Ám abban a gimnáziumban, ahová Padányi Viktor író járt, 10 órakor növénytan óra kezdődött, éppen úgy, mint minden más pénteken. Ám ez az óra egészen más volt, mint a többi.

A produkcióban tizenöt énekes, húsz színész, kétszáz táncos, száz statiszta, harminc lovas és negyven artista működött közre. Komoly, több részes díszletrendszer épült a Hét vezér szoborcsoport elé, két nagy színpaddal. Két óriási LED-fal került a díszletbe. A szoborcsoporttal szemben jelentős méretű lelátót építettek ki, kétoldalt - a múzeumok előtt -pedig további kettőt." (Részlet Koltay Gábor Trianon-szövegkönyvéből)

***

A Trianon rockoperában színpadra lépett - mások mellett - Varga Miklós, Vadkerti Imre, Kalapács József, Rudán Joe, Sipos Imre, Benkő Péter, Laklóth Aladár, Ruttkay Laura, Palcsó Tamás, Fehér Nóra, Bodnár Vivien, Kuczmann Ágnes, Varga Vivien, Varga Szabolcs és Szentgyörgyváry Laura, Cservenák Miklós, Kincses Károly, Koltay Zalán, Koltay Zétény.

A rock- és folkzenei elemekkel átszőtt, szimfonikus hangszerelésű rockopera zeneszerzője Koltay Gergely, a Kormorán Együttes vezetője. Mindkét nap előadásának élő zenéjét is ők szolgáltatták mesterien, lélekemelő csodaként!

Csak a ,,BÍBORFEKETE KOKÁRDA" hiányzott a hallgatóságról!



(Forrás: MTI)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA























































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése