2018. június 19., kedd

KAPSZ - KULTÚRPAJTA AZ ŐRSÉGI VISZÁKON - II.

Lesz KAPSZ! Kaszás Attila Pajta Színház - 2018-as nyári programok

Könnyű neked Szarvas Józsi... - Izgalmas összművészeti találkozóhely
lesz Viszákon az idei nyár. Az őrségi településen barátságos hangulatú
és különleges, kulturális élményekben gazdag évad indult el 2018. június 9-én.



A KAPSZ idén tizenegy éve a helyi jellegzetességek és a nagyvárosi színjátszás összetalálkozása. Augusztus 16-ig színház, zene, szakmai táborok, valamint képző- és építőművészeti magaskultúra költözik a Pajtába.

Az idei program ismertetése mellett könyvbemutatóval, kiállítás megnyitóval és jazz koncerttel indult az évad a Pajtában. Szarvas József és Bérczes László, Könnyű neked Szarvas Józsi...című, a 89. Ünnepi Könyvhétre megjelent önéletrajzi történeteit dedikálta.

A Kaszás Attila Pajta Színház idén a Sztalker csoporttal folytatja befogadó szándékú munkáját. Fiatal alkotók, színészek, rendezők veszik birtokba a Pajta deszkáit.

„Miért KAPSZ, és mit KAPSZ 2018-ban?" --- Mindenek előtt közösségi élményt - Viszákon a Tündérkertben, a ,,Tárt Kert" közösség csoportos és Lévai Ádám egyéni kiállításán. Találkozást - miközben koncertre, színházi előadásra, kiállításra, vagy éppen könyv bemutatóra igyekeznek a látogatók. Találkozást - a népi építészeti, képzőművészeti, gyermek táborokkal, vagy amatőr színházi közösségekkel. Végül, de nem utolsó sorban pedig találkozást Szarvas Józseffel, a házigazdával, aki családja nevében is szeretettel invitálja látogatásra a vendégeiket” – ezekkel a szavakkal hívja Viszákra Szarvas József, Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész a kultúra - és természetkedvelő látogatókat.

A kultúra közösségben végzett, mindenre kiterjedő, teremtő folyamat, ezért is fontos, hogy a résztvevő képzőművészek közösséget alkotva is hitelesítsék a munkát. Idén a közönségprogramok mellett négy tematikus tábor is színesíti a szakmai programot. A Sztalker tábort ifj. Vidnyánszky Attila vezeti majd, a Vándor iskola tábort Csernus Lőrinc, Ybl-díjas építész szervezi; Gál Tamás a Mátyás király története köré épülő verstábort, Varga Patrícia Minerva pedig festő táborhelyet alakít ki Viszákon.

Az őrségi Pajta Színház nem csak a művészeté. „A Tündérkertek bemutatásával mintát szeretnénk adni. A Gyümölcsészeti Értéktár célja, hogy megossza a régi idők gyümölcsészetének napjainkra még megmaradt töredékét. A Tündérkertben több mint száz őshonos gyümölcsfának több mint 100 gyermek gondnoka van.” - mondta el Kovács Gyula, erdész, pomológus, a tündérkerti mozgalom elindítója.


***


A KAPSZ programjai - 2018. július 1. - augusztus 16.: Az esti előadások és koncertek mellett folyamatosan látogatható a „Tárt Kert” kiállítás és Lévai Ádám, festő, grafikus egyéni kiállítása.


Július 1.: 19:00 - Szarka Tamás & Ghymes;

Július 5.: 20:00 - Makovecz 1977 – Hüse Csaba előadásában;

Július 6.: 20:00 - Fedák Sári – Szűcs Nelli előadásában. A Nemzeti Színház produkciója.;

Július 7.: 20:00 - Etnofon zenei társulás Aranypénz-térdű szerető – Nagy László énekelt versei;

Július 8.: 20:00 - Krokodill Az urbánus latin zene magyarországi, első képviselőinek, az Anselmo Crew-nak volt frontemberei által életre hívott, akusztikus banzáj duó;

Július 12.: 11:00 - Kiskalász Együttes Július 12. 20:00 Könnyű neked Szarvas Józsi... – históriák és versek lecsóval;

Július 13.: 20:00 - Rege a tűzről és jácintról – A Csavar Színház zenés, költői estje;

Augusztus 3.: 20:00 - Fábri Géza és Dongó;

Augusztus 4.: 20:00 - Míg fekszem kiterítve - William Faulkner művét rendezte ifj. Vidnyánszky Attila - A Sztalker csoport előadása;

Augusztus 15.: 20:00 - Boglya Népzenei Együttes - Magyar népzenei kincsek a Kárpát-medencében;

Augusztus 16.: 20:00 - A Gryllus testvérek, Ferenczy György és az Első Pesti Rackák.


Belépő az esti előadásokra: 1.200,- Ft.


http://kulturpajta.hu/
https://www.facebook.com/Kulturpajta/

***

Az Egyesületről: A Kaszás Attila Kulturális Hagyatékőrző Egyesület idén 11 éve végzi közösségteremtő, hagyományápoló, értékőrző munkáját Viszákon. A 2018-as nyári programok célja kettős: egyrészt összegzi, és programjaival felvonultatja ennek a több, mint egy évtizedes éves munkának színházi, művészeti és népművészeti értékeit; másrészt az idei év fordulópont is, melynek célja az eddig felhalmozott kulturális örökség gondozásának új alapokra helyezése. Idén új utakat, új terveket ismertet a színház. Az eddig felépített és fontosnak tartott összművészeti gondolatok és közösségteremtő értékek mellett a program kiemelt üzenete lesz a fiatal, tehetséges művészek támogatása.


(Forrás: http://kulturpajta.hu/)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA














































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése