2024. február 28., szerda

ŐSI LOVAK NYOMÁBAN

Ősi lovak nyomában címmel tartottak sajtótájékoztatót 
a Magyarságkutató Intézetben (MKI, 2024. 02. 28.).

A sajtótájékoztatón Kassai Lajos lovasíjász és Eördögh András tenyésztő a kunfakó ról, arról a lótípusról beszélt, amely jellegében hasonlóságot mutat az Árpád-kori lovakkal.

A kunfakó tenyésztésébe Eördögh András kezdett bele. A lovak felnevelését, hagyományos módszerekkel a népvándorláskori harcmodorra, valamint a modern kori professzionális lovasíjász sportra kiképzését Kassai Lajos végzi. A tervek szerint annak érdekében, hogy őseink harcmodora és fegyverzete mindenki számára bemutatható és kézzelfogható legyen, a ló és a lovas szerszámait, fegyverzetét Árpád-kori sírokból előkerült leletek alapján szükséges rekonstruálni majd.

Prof. dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora szavai szerint olyan jellegű lovat sikerült kitenyészteni, amely alkalmas lehet arra, amire a honfoglaláskori lovaink voltak. Kifejtette, genetikailag ugyan nem lehet rekonstruálni az Árpád-kori lovakat, a csontleletekből azonban elvégezhetünk genetikai vizsgálatokat, hogy megállapíthassuk, milyen lehetséges egyezések vannak a kunfakó és őseink lova között.

Kassai Lajos elmondta, hogy a kunfakónál is elengedhetetlen szerepe van a kiképzésnek. A szoktatás fázisában megtanítják a lovakat állni, minden külső hatással szemben ellenállóvá válni. A kunfakó alkalmas hosszú utak megtételére, emellett jámbor, könnyen kezelhető, barátságos, nagy teherbírású, szívós állat – sorolta Kassai az állat fő jellemzőit.

Dallos Gyula, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa elmondta, a Kárpát-medencében élőknek a ló a szabadság és az összetartozás jelképe. Őseink azért tudtak hatalmas távolságokat megtenni, keményen harcolni, mert a ló társuk volt ebben. Kassai Lajos és a Magyarságkutató Intézet igényes, közös munkájának köszönhetően pedig, reményeink szerint,  őseink élete is mindenki számára világosabbá és érthetőbbé válik.

A sajtótájékoztatón prof. dr. Kásler Miklós kijelentette, hogy a Magyarságkutató Intézet készséggel nyújt segítséget a genetikai vizsgálatok elvégzéséhez és a szükséges forráskutatáshoz. 


(Forrás: ÁTE, MKI)



------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

MMDR Ex Libris-díjas költő, fotó- és képzőművész

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése