2023. augusztus 7., hétfő

LEONARDO MESTERMŰVEI

,,LEONARDO MESTERMŰVEI; 
Leonardo da Vinci, ahogy még soha nem látta"

Filming Lady with an Ermine by Leonardo, National Museum Kraków‎ © EXHIBITION ON SCREEN

2023 júniusában jelenik meg, elsősorban a művész mozikban, az Exhibition on Screen Leonardóról szóló része. Az „eseménymozi” korábban néhány alkalommal már látható volt a hazai filmszínházakban, de a Pannonia Entertainment forgalmazó jóvoltából most ismét a filmvásznakra kerül.

Leonardo da Vinci a világ legismertebb művésze. Leonardo di ser Piero da Vinci itáliai polihisztor. Leonardo festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író egy személyben. A Vinci melletti Anchianóban született Toszkánában, Ser Piero da Vinci jegyző és egy Caterina nevű parasztlány törvénytelen gyermekeként.

E film fókuszában, amely halálának 500. évfordulója alkalmából készült, páratlan festményei és rajzai állnak. HD minőségben, soha nem látott közelségből, nagy vásznon jelenik meg minden egyes Leonardónak tulajdonított festmény, köztük a legfontosabb munkák, a Mona Lisa, Az utolsó vacsora, a Cecilia Gallerani képmása, a Ginevra de Benci, a Madonna Litta, a Sziklás Madonna, valamint több mint egy tucat más alkotás.

A film friss nézőpontból láttatja Leonardo életét is – találékonyságát, szobrászi kvalitásait, katonai találmányait és a mindennapi politika útvesztőiben való navigációs képességét –, mindezt művészetének prizmáján keresztül, teljes portrét adva a reneszánsz zseniről.

***

„A Pannonia Entertainment hazai filmforgalmazó 2014 óta foglalkozik rendszeresen képzőművészeti és kultúrtörténeti dokumentumfilmek terjesztésével. A közel 30 részes Exhibition on Screen sorozat egy-egy darabját eseményszámba menő vetítéseken láthatta a nagyérdemű. Eltökélt szándékunk, hogy miközben sorra készülnek az új epizódok – 2023-ban például A fotórealista Hopper, Mary Cassatt – A modern nő portréja, Vermeer – A valaha volt legátfogóbb életmű-kiállítás, Cézanne – Az impresszionizmus születése, Tokió képzőművészete –, felelevenítünk néhány korábbi, nagy sikerű témát, alkotói portrét. Így igen széles választékot nyújtunk szeretett törzsközönségünknek” – nyilatkozta Elsässer Klaudia, a kft. alapítója és ügyvezetője.

„Phil Grabskyvel 2015 tavaszán találkoztunk személyesen, amikor meghívásunkra három napra Budapestre látogatott, az akkor debütáló Nagy zeneszerzők nyomában sorozat apropóján. Többek között Bősze Ádám, a Bartók rádió akkori sztár műsorvezetője is készített vele interjút” – hangsúlyozta az üzletasszony.

„Folyton változó világunkban nehéz megtalálni azt, amire épp fogékony a közönség… A pandémia megtanított minket rá, hogy nem ülhetünk a babérjainkon” – világított rá a vezető.

***

„Leonardóról valószínűleg már mindent elmondtak, amit lehetett…, csak nekünk három kultúrtörténeti dokumentumfilmünk szól róla, mégis, továbbra is emberek ezrei próbálnak rájönni a titok nyitjára, a polihisztor géniusz utolérhetetlen tökéletességétől letaglózottan. Mi újat mondhatnak még nekem a szakértők?! Szerencsére ez is olyan kérdés, amelyre mindenkinek magának kell megtalálnia a választ, újabb és újabb tudásmorzsák, leülepedett tanulságok, érzelmi érés következtében. Ezt a szöszölős munkát nem lehet és nem is érdemes megspórolni. Ezzel az intencióval dolgozunk már egy évtizede” – vallja a forgalmazó.

***

2023 nyarán ismét nagy vászonra kerül az Exhibition on Screen sorozat néhány korábbi epizódja: a Leonardo mesterművei, a Rembrandt és a ,,Festői kertek - Amerikai impresszionizmus” címűek.

Játszóhelyek hamarosan a www.pannonia-entertainment.hu oldalon!

©Kelet-közép-európai forgalmazó: Pannonia Entertainment, 2023


***

SZINOPSZIS

Exhibition on Screen - Leonardo mesterművei


Leonardo da Vinci a világ legismertebb művésze. E film fókuszában, amely halálának 500. évfordulója alkalmából készült, páratlan festményei és rajzai állnak. HD minőségben, soha nem látott közelségből, nagy vásznon jelenik meg minden egyes Leonardónak tulajdonított festmény, köztük a legfontosabb munkák, a Mona Lisa, Az utolsó vacsora, a Cecilia Gallerani képmása, a Ginevra de Benci, a Madonna Litta, a Sziklás Madonna, valamint több mint egy tucat más alkotás.

A film friss nézőpontból láttatja Leonardo életét is – találékonyságát, szobrászi kvalitásait, katonai találmányait és a mindennapi politika útvesztőiben való navigációs képességét –, mindezt művészetének prizmáján keresztül, teljes portrét adva a reneszánsz zseniről.

 

(Forrás: ©Kelet-közép-európai forgalmazó: Pannonia Entertainment, 2023.)

 

--------------------------------------------------------------------------------

Szerkesztő/Leközlő:

  

Polgár Julianna

 MMDR Ex Libris-díjas költő, fotó- és képzőművész

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése