2022. szeptember 29., csütörtök

BENYOVSZKY MÓRIC TÉR - MAGYARORSZÁGON


2022 szeptemberétől köztér viseli nevét a világhírű, magyar hajósnak,
katonának és földrajzi leírónak - a Benyovszky Társaság és
a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság kezdeményezésére. 

A hazájából száműzött ember négy földrészt érintő utazásai során számos ország történelmében hagyott nyomot: élvezte XV. Lajos francia király bizalmát, az amerikai Franklin Benjamin barátságát, a tajvaniak (egykor Formosa-sziget) elismerését; tevékenysége Madagaszkár földrajzi megismerésében ismert; bár a király elnevezés az utókor számára megtévesztő, valójában kormányzó volt, megbecsült közreműködője a malgasi törzsek kibékítésének és a civilizáció megismertetésének a nomád szigeten. Még életében Mária Terézia életútja elismeréseként gróffá nevezte ki.

A 2022. szeptember 23-ai térelnevezési ünnepségen részt vettek, felszólaltak és koszorúztak: Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár; Takács Bence, a honvédelmi miniszter megbízottja;  Katarzyna Ratajczak-Sowa, budapesti lengyel nagykövet-helyettes; Slawomir Mnitowski ezredes, lengyel katonai attasé; Shih-chung Liu, Tajvan Budapesti Irodájának vezetője; dr. Erőss Gábor, Józsefváros alpolgármestere; dr. Amberg Eszter, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgató-helyettese, dr. Csáky Imre alezredes, címertörténész; G. Németh György, a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság és a Benyovszky Társaság elnöke; dr. Nagy Tibor Magnus, a Benyovszky, a szabadság szerelmese című musical zeneszerzője. 

A Benyovszky Móric tér Budapesten, Józsefvárosban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) mellett, az Orczy út és a Diószeghy Sámuel utca találkozásánál található, forgalmas közlekedési csomópont.     

Köszönet mindazoknak, akik rész vettek, figyelemmel kísérik az eseményeket.

A következő rendezvény Európa Kulturális Fővárosában: az Újvidéki Magyar Színházban kerül bemutatásra 2022. október 5-én a Benyovszky, a szabadság szerelmese című musicalunk (Nagy Tibor Magnus, Pozsgai Zsolt, Bradányi Iván alkotása Garajszki Margit rendezésében szerb és magyar művészek közreműködésével. 

A mű színre vitelét a Magyar Kormány támogatja. 


(Forrás: BENYOVSZKY NEMZETI EMLÉKBIZOTTSÁG,

BENYOVSZKY TÁRSASÁG


------------------------------------------------------------

Szerkesztő/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése