2022. szeptember 21., szerda

AZ EURÓPAI RÉGÉSZEK SZÖVETSÉGE ÚJRA BUDAPESTEN

Az Európai Régészek Szövetsége (European Association 
of Archaeologists - EAA) szeptember elején, Budapesten 
tartotta 28. éves találkozóját.

Magyarország hatalmas történeti és régészeti hagyatékkal bír, ezért nem véletlen, hogy ezúttal Budapesten tartják ezt a konferenciát - hangsúlyozta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Várkert Bazárban tartott megnyitó ünnepséget követően a közmédiának.

A miniszter felidézte, hogy már a Nemzetközi Antropológiai és Ősrégészeti Szövetség 146 évvel ezelőtt, Budapesten megrendezett 8. kongresszusa során is világos volt, hogy Magyarországnak, a Kárpát-medencének az öröksége és szellemi ereje révén sok mondanivalója és mutatnivalója van a világnak.

***

Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) régészeti főigazgató-helyettese kiemelte, hogy az EAA 28. éves találkozója, amely újra összehozta az európai és Európán kívüli régészeket és örökségvédelmi szakembereket, különös lehetőséget biztosít a Kárpát-medence régészetének bemutatására.

A konferencia logóját a Seuso-kincs egyik korsójának díszítőeleméből állították össze. Az eredeti darabot a múzeumban lehet megtekinteni másik 13 nagyméretű, a 4. században készült ezüstedénnyel együtt - hívta fel a figyelmet Virágos Gábor.

Az idei összejövetel legfőbb célkitűzése, hogy az európai régészeti intézményekben dolgozó kollégák segítséget nyújtsanak egymásnak a szakma fontos szempontjainak meghatározásában és tudományos eredményeinek közreadásában. Mivel az elmúlt két évben online rendezték meg a konferenciákat, nem volt lehetőség a személyes találkozókra.

***

A szombatig tartó konferenciára mintegy 1700 résztvevőt várnak, köztük sok fiatal, pályakezdő kutatót is. A tanácskozás témái között kiemelten szerepel a Kárpát-medence régészete, valamint a klímaváltozás és társadalmi hatásainak kutatása a múlt társadalmaiban.

A többezres tagságú Európai Régészek Szövetsége 1994-ben alakult Ljubljanában, és minden évben más európai nagyvárosban, általában egyetemi városokban rendezi meg éves találkozóját. Az idei, budapesti rendezvény házigazdája az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Magyar Nemzeti Múzeummal (MNM) és a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-vel együttműködésben.

A megnyitó eseményen felszólalt ill. vetített-képes előadást tartott - többek között -Borhy László, az ELTE rektora és Bánffy Eszter, az EAA magyar elnöke is.

A rendezvényre legnagyobb számban Spanyolországból, az Egyesült Királyságból, Németországból és Magyarországról érkeztek régészek, de - többek között - az Egyesült Államokból és Chiléből is jöttek.

 

(Forrás: MTI)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA





























































































































 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése