2021. október 31., vasárnap

SZÖKEVÉNYBŐL KONZUL – ÓCEÁNON INNEN, VASFÜGGÖNYÖN TÚL

Szablya Ilona: Szökevényből konzul – Óceánon innen, vasfüggönyön túl

 Magyarország amerikai tiszteletbeli „emerita” főkonzulja, a posztjáról
2016-ban leköszönt Szablya Ilona (Helen M. Szablya) nem ismeretlen
a magyar olvasóközönség előtt. 


Az Idaho, Oregon és Washington államokban szolgálatot teljesítő konzul asszony életregényének első kötete (,,Vasfüggöny kölnivel – Magyarország 1942-1956”) két kiadásban, 2000 példányban kelt el Magyarországon, idén októberben pedig ,,Szökevényből konzul – Óceánon innen, vasfüggönyön túl” címmel megjelent a második kötet is. A művet a Kráter Kiadó gondozta, dr. Hantó Zsuzsa lektorálta és Jeney Attila fordította.

Míg az önéletrajzi regény első részében Szablya Ilona a második világháború, majd az azt követő magyarországi kommunista diktatúra hétköznapjairól ad hiteles képet - papírra vetve saját családjának embert próbáló, fordulatos és veszélyektől sem mentes mindennapjait -, addig a második kötet kényszerű emigrációjuk kanadai partot érésének első napjaitól követi nyomon az életüket az Újvilágban. A kommunista terror alatt gyermekből pillanatok alatt felnőtté érett, majd családanyává vált ifjú hölgy áldozatkész és nemzetközi hírű tudós férje segítségével próbál meg gyökeret ereszteni először Kanadában, majd pedig az Egyesült Államokban, korántsem egyszerű körülmények között.

Rendíthetetlen Isten-hitük és a rájuk jellemző megalkuvás nélküli küzdeni akarás rövid idő alatt jóra fordítja a sorsukat és kivívja mind a kanadai, mind pedig az Egyesült Államok-beli környezetük megbecsülését. Amerika földjén hét gyermeket nevelnek fel a magyarságtudatot beléjük oltva, nem csupán az amerikai kontinenst, de a világot is bejárva. Egyetlen gondolat hajtja őket kezdettől fogva: „partraszállásuktól” kezdve küzdenek a hátrahagyottakért és az anyaországért, megpróbálva felrázni a kommunistákkal szimpatizáló amerikai társadalmat, magyar sorsokon keresztül megmutatva nekik a kommunista rezsim igazi arcát.

A „Szablya Hotel” nagyon hamar fogalommá vált az egykori ’56-os forradalmár túlélők, a magyar emigráció, valamint az anyaországi ellenállás körében, és nincs olyan hozzájuk forduló magyar, akinek ne nyújtanának segítő jobbot, akármit is kér tőlük.

Az Egyesült Államokban az évek során Szablya Ilonát egyedüli magyarként választották meg Washington Állam Újságíró Szövetségének az elnökévé, de számtalan díjat is elnyert a magyarságról, valamint a nemzetközi politikáról szóló több száz cikke, a férjével közös előadássorozat, továbbá az első könyve sikerének köszönhetően.

Szintén férjével közös erőfeszítéseik eredményeként nyílhatott meg az első tiszteletbeli konzulátus Seattle-ben, az Egyesült Államok nyugati partján. Mindkettejük családja egyébként mindmáig megkerülhetetlen a magyar kozmetikai ipar és kereskedelem, valamint a képző- és iparművészet történetében.

Szablya Ilona az életregénye második kötetében a tőle megszokott lendületes stílusban, nagyszerű elbeszélőként, a szemtanú hitelességével ad betekintést az olvasóknak nem csupán az akkori kanadai és amerikai hétköznapokba, de még a karibi szigetvilág nem mindig varázslatos világába is.

S mielőtt bárki azt gondolná, hogy az életük, a magyarországi megpróbáltatásokat leszámítva, a csillogás és a hírnév fényében telt, a Szerző kendőzetlen őszinteséggel ír a családjukat ért sorsfordító tragédiákról is.

A „Szökevényből konzul – Óceánon innen, vasfüggönyön túl” című könyv bemutatójának 2021. október 25-én, hétfőn, 17.00 órakor a Pesti Vigadó földszinti fogadóterme adott otthont. A könyv minden magyarországi könyvesboltban kapható.

 

(Forrás: Jeney A.) 


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

  

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA











































 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése