2019. január 20., vasárnap

VINCE-NAPI VESSZŐVÁGÁS

Évszázados hagyomány a Vince-napi vesszővágás

A hazai szőlő- és borágazatnak jelentős történelmi múltja, gazdag 
jelene és - a magyar borászok szakmai munkájának eredményeként 
– hosszú távú jövője is van – fogalmazott az Ópusztaszeri Nemzeti 
Történeti Emlékparkban évről évre megrendezett Vince-napi vessző-
vágás alkalmával Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.




A borosgazdák Szent Vincét a bor védőszentjeként tisztelik, neve napját pedig hagyományosan termésjósló napként ünneplik.

A mórahalmi hegybíró tavalyi jóslata – miszerint „jó szőlőtermés és vidám szüret várható” – beteljesült. A szőlő- és borágazat a magyar mezőgazdaság kiemelt, stratégiai területe. A jó termés, az abból készült, kiváló borok tovább erősítik az évről évre növekvő borexportunkat – fogalmazott az ünnepségen az Agrárminisztérium (AM) miniszterhelyettese.

Farkas Sándor beszédében emlékeztetett arra, hogy Vince nap alkalmából Ópusztaszeren több mint 20 éve találkoznak a borászok, borrendi tagok és a bort kedvelő fogyasztók. A bor kapcsolatot is teremt. 

Az újbor-kóstolás alkalmával a jelenlévők szót ejthetnek/-tek időszerű szakmai kérdésekről: az előző év eredményéről, a várható termésről. Különösen fontos esemény ez egy olyan település, hegyközség életében, ahol a szőlészet-borászat, az újbor-kóstolás hagyományának gyökerei több száz évre nyúlnak vissza.

A Vince-napi vesszővágás köré kialakított ünnep lehetőséget kínál arra, hogy felidézzük a közelmúlt történéseit – fogalmazott Farkas Sándor. A hazai bortermelők évről-évre arra törekszenek, hogy a legkiválóbb bor kerüljön poharunkba, s ezzel is megerősítsék a magyar borok jó hírnevét.

Az agrártárca pedig mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a mind jobb termelési feltételeket és a jó bel- és külpiaci jelenlétet kiváló borainknak. Többek között ezt kívánja elősegíteni a borászati üzemek fejlesztésére, korszerűsítésére meghirdetett pályázatok sora, a borszőlő ültetvények telepítésének és szerkezetátalakításának támogatása, a bürokrácia csökkentése, a szabályozás ésszerűsítése – mondta a miniszterhelyettes.



(Forrás: AM Sajtóiroda)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése