2022. május 24., kedd

SZENT ISTVÁN KÖNYVHÉT 29. (2022.)

A Szent István Könyvhét a magyar keresztény könyvkiadók 
legrangosabb és legnagyobb hazai seregszemléje.

A szervezők célja, hogy az országszerte működő keresztény könyvkiadók, és szellemi műhelyeikből kikerült műveik évente egyszer a nagy nyilvánosság előtt is bemutatásra kerüljenek, átfogó képet adva az olvasóknak a keresztény könyvkiadás aktuális helyzetéről.

A Szent István Társulat e könyvhét megrendezésével törekszik a nemzeti kultúra részét képező írásos, ökumenikus jellegű keresztény hagyomány ápolására és megjelenítésére.

A Szent István Társulat szervezésében idén huszonkilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Szent István Könyvhét, a keresztény szellemiségű könyvkiadók legnagyobb hazai seregszemléje. A rendezvény ünnepi megnyitójára 2022. május 16-án (hétfőn), 11 órakor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Dísztermében (Budapest, VIII. kerület, Szentkirályi u. 28., II. emelet, Szent II. János Pál pápa terem) került sor.

A könyvhetet dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek, a Szent István Társulat fővédnöke nyitotta meg. A megnyitón bemutatásra kerültek a könyvhét újdonságai, és Erdő Péter, valamint Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Stephanus Alapítvány elnöke, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója átadták az idei Stephanus-díjakat.

***

Minden évben a Szent István Könyvhét keretében, annak nyitónapján kerül sor a Stephanus-díj átadásra, teológiai és irodalmi kategóriában. A Stephanus-díj a Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány közösen alapított, kulturális díja. 1993-tól az évente megrendezett Szent István Könyvhét ünnepi megnyitóján kerül átadásra a Társulat fővédnöke és az Alapítvány elnöke által. A díjazottak minden évben – az alapító okirat szerint – olyan szerzők, akik magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik, mind a teológiai tudományok, mind pedig az irodalmi műfajok területén.

A díjat 1993-tól napjainkig 54 személy nyerte el.

***

Az olvasók a hét minden napján, a Ferenciek terén fölállított, dedikáló asztaloknál találkozhatnak a szerzőkkel, a könyvkiadók saját szervezésében - a hét folyamán - könyvbemutatókat tartanak a Stephanus Könyvesházban.

A Szent István Könyvhét bár budapesti rendezvény, a résztvevő kiadók újdonságait bemutató 24 oldalas Szent István Könyvklub segítségével – országos és határon túli terjesztésével – jócskán túlmutat egy pusztán Budapesten elérhető rendezvénynél.

 

(Forrás: http://szentistvankonyvhet.hu/) 


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA










































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése