2022. május 30., hétfő

HETVENKEDÉSÜNK HÁLATELT HŰSÉGE HAZÁNKÉRT

70. életévüket betöltött, kárpátaljai
magyar irodalmárok köszöntése Budapesten

A Kárpátaljai Szövetség budapesti székházában irodalmárokból, történészekből, művészekből, olvasókból, barátokból álló, népes társaság gyűlt össze május 10-én, hogy felköszöntse, megünnepelje a 70. életévüket betöltő Füzesi Magda József Attila-díjas költőt és a Berzsenyi-díjas dr. Dupka György írót, történészt. 

Az ünnepi műsor elején Benza György, a Kárpátaljai Szövetség elnöke üdvözölte a jelenlévőket és köszöntötte az ünnepelteket. Beszédében kiemelte, hogy Füzesi Magda és Dupka György nem csupán munkatársai, hanem kedves jóbarátai is. Előbbi éveken keresztül volt főszerkesztője a Kárpátaljai Hírmondónak, utóbbi pedig tagja a szövetség elnökségének.

Az est moderátora Dupka György volt, aki elmondta, hogy eredetileg ezt a találkozót Kárpátalján szerették volna megrendezni, mégpedig Magda szülőfalujában, Nagyberegen, az ő szülőhelyén, Tiszabökényben és végül Beregszászban, a kárpátaljai magyarság legfontosabb városában. Ezt a háború sajnos megakadályozta.

A két jubiláló irodalmárt a Magyar Írószövetség részéről Lőrincz P. Gabriella költő, elnökségi tag köszöntötte, aki felolvasta a Füzesi Magdáról írt tárcáját. Ezt követően Fazekas Andrea irodalomtörténész beszélgetett a József Attila-díjas költővel, aki - többek között - bemutatta az eddig megjelent köteteit, a frissen megjelent könyvéből pedig felolvasta a Tisztulás című verset. A kérdésekre válaszolva röviden beszélt a gyerekkoráról, hogyan lett újságíró, hogyan került kapcsolatba az irodalommal. Ennek kapcsán jegyezte meg, hogy az újságíró mindig elnyomja a költőt, a napi hírek agyonnyomják a költészetet, de ez nem új keletű, erről már az ugyancsak újságíróként dolgozó Dsida Jenő is panaszkodott. Elmondta, hogy sok mindent csinált, ami elvette az időt a költészettől, a versektől, őt idézve: „sokkal többet kellene írnom!”

A kulturális műsor részeként Ferenczi Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színésze Füzesi Magda verseiből adott ízelítőt. Az est másik vendégelőadója, Varga Katica Dupka György és Füzesi Magda megzenésített verseiből állította össze a programját.

Dr. Dupka Györgyöt dr. Seremet Sándor történész kérdezte gyerekkoráról, szakmai pályafutásáról, irodalomról, történelemről, lágerkutatásról, aki többek között röviden ismertette a Forrás Stúdió és a József Attila Stúdió történetét. Külön megemlékezett Váradi Sternberg János történészről, aki a szovjet éra alatt először tanította a magyar történelmet az ungvári egyetemen. Zárásként kijelentette, hogy nagyon súlyos és vészterhes időket élünk, de megvan arról győződve, hogy a kárpátaljai magyarság ezt a sorscsapást is túl fogja élni.

 

(Forrás: Kárpátalja.ma (L. J.))


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

 























































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése