2021. június 29., kedd

AZ EZER ÉVES KALOCSA

A Budapesti Székely Kör „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország”
elnevezésű, idei, 
második honismereti kirándulása az ezeréves 
Kalocsa városába, a magyar katolikus egyház egyik legfontosabb 
központjába vezetett 2021. június 24-én.



Első állomásként - 36 fős csoportunk - megtekintette az „Astriceum” elnevezésű érseki múzeumot. Sajnálatos módon fotózni nem lehetett, így csak egy-két felvételt sikerült rögzíteni a páratlan műkincseket tartalmazó régi épületből és a tárlatból.

Ft. Bábel Balázs érsek atyát - aki kérésünkre rövid időre megjelent a múzeumban -, köszöntöttük 45 éves papi szolgálata alkalmából, majd Hazánk, Erdély, Partium és Székelyföld felemelkedéséért közösen elimádkoztuk a Miatyánk imádságot.

***

Kalocsa a magyar katolikus egyház egyik legfontosabb központja. Az ezeréves kalocsai érsekség monumentális, barokk stílusú Főszékesegyházának építése még 1050 előtt lehetett, feltehetően maga Szent István király finanszírozta, de az eredeti épületről csak ásatások nyomán vannak sejtéseink.

Belépve a templomba, elkápráztatja az embert az arany, rózsaszín és fehér színekben tündöklő stukkókban gazdag belső. A gyönyörű, Szűz Mária mennybevitelét ábrázoló főoltárkép Kupelweiser Lipót 1857-es alkotása. Az aranyozott fából készült szószék oldalain a 4 evangélista alakja látható.

A hatalmas Angster orgonán még maga Liszt Ferenc is játszott hajdanán.

A Főszékesegyházi Könyvtár Magyarország legnagyobb egyházi könyvtára a Kalocsai Érseki Kastélyban, melyben 150 ezer kötetet őriznek. A gyűjtemény ritkaságai közül érdemes kiemelni a 60 kódexet, az 508 ősnyomtatványt, a XIII. században készült Philosophia Aristoteles-t és Luther Márton által használt és szignált Bibliát.

***

Kalocsai kirándulásunk emlékezetes helyszíne a Dunaparton található Kék-Duna Vendéglő, ahol elfogyasztottuk az igen finom ebédünket... Köszönet érte a szakácsoknak, a vendéglátóinknak és az étterem vezetőjének, Szávai Alexandrának.

Honismereti kirándulásunk végén a Paprika Múzeumot tekintettük meg. A múzeum a fűszerpaprika történetét mutatja be attól a pillanattól kezdve, hogy átkelt az óceánon. Hazánkba török közvetítéssel jutott el a később legmagyarabb fűszerré vált paprika. Kezdetben csak gazdag főúri kertekben jelent meg, dísznövényként.

Hazánkban Kalocsa és környéke, valamint Szeged és környéke a leghíresebb fűszerpaprika termelő helyek. Itt a legmagasabb a napsütéses órák száma, több mint 2000 óra/év.

***

Következő kirándulásunk alkalmával, 2021. július 15-én Vizsolyba és a híres bortermelő Tokaj városába kirándulunk. Vizsolyban megtekintjük a híres Bibliát… 


(Forrás: -y -nes (BSZK))


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - lillatti8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése