A harmadszor megrendezésre kerülő Olasz Gasztronómiai
Világhét témája a gazdasági, környezeti és egészségügyi szempontból is
fönntartható, táplálkozási étrend, a „Mediterrán diéta”. Erről
tartottak sajtótájékoztatót az Olasz Nagykövetségen, csütörtökön,
2018. november 15-én.
Általában a jól ismert táplálkozási piramissal szokták ábrázolni és a tudósok szerint, mivel táplálékban gazdag és kiegyensúlyozott alapokon nyugszik, a leghatékonyabb az egészséges táplálkozást biztosító étrendek között.
Ez az étrend elsősorban a gabonát, zöldségeket és gyümölcsöket, az olívaolajat és a hüvelyes növényeket részesíti előnyben, kisebb mértékben használ halat, húst és sajtot, és, mint tudjuk, a növényi rostokban gazdag táplálékok, mint a teljes kiőrlésű gabona, a gyümölcs és a hüvelyes növények, kiváló vitamin és ásványi só források. De a Mediterrán diétát azért is szeretjük, mert semmi köze a diétához: gazdag, ízletes és egészséges. Lényege a túlzásba esés elkerülése. Paraszti világunk ősi ízeihez, rendkívüli gazdagságú tárházához nyúl vissza.
A 2018. november 19-e és 25-e között megrendezésre kerülő Harmadik Olasz Gasztronómiai Világhetet színházi előadások, filmek, turisztikai és gasztronómiai útvonalak promóciói, olasz éttermek Mediterrán diéta inspirálta ajánlatai, az olasz bor minőségéről szóló, borkóstolóval egybekötött szeminárium színesítik.
A 3. Olasz Gasztronómiai Világhéten - november 19 és 25 között -, több mint 300 olasz diplomáciai képviselet és kultúrintézet szervezésében, közel 1000 program valósul meg világszerte.
Budapesten az Olasz Nagykövetség az Olasz Kultúrintézettel, az Olasz Kereskedelemfejlesztési Intézettel (ICE Budapest), az Olasz Turisztikai Hivatallal (ENIT) és az Olasz Kereskedelmi Kamarával karöltve egy olyan eseménysorozatot rendez, amelynek középpontjában az olasz minőségi konyha, az olasz vidékek története, az olasz konyhaművészet irányzatai állnak, valamint a mediterrán étrend, amely az olasz népet a világ legegészségesebb nemzetei közé emeli.
A 2015-ös Milánói Világkiállítás nyomán, Olaszország az Olasz Gasztronómiai Világhét programsorozattal azokra a sajátosságokra szeretné felhívni a vásárlók figyelmét, amik az olasz konyhát fémjelezik: minőség, fenntarthatóság, kultúra, élelmiszerbiztonság, ételhez való jog, nevelés, identitás, termőterület, biodiverzitás.
***
A III. Olasz Gasztronómiai Világhét főbb témái:
• A mediterrán étrend népszerűsítése; a Nagykövetség honlapjára felkerülnek majd a helyi termékekből, gyorsan és könnyedén elkészíthető receptötletek is (www.ambbudapest.esteri.it);
• A 2018-as Olasz Étel Évéhez is kapcsolódva, a különböző olasz régiók bor- és gasztroturisztikai útvonalainak bemutatása;
• A ,,Pasta Pesto Day” kampány népszerűsítése; a kezdeményezés a genovai Morandi-híd tragikus leomlása után indult útjára: a világ különböző éttermei fölvehetik kínálatukba a jellegzetes, genovai fogást - a pesztós tésztát. A kezdeményezéshez csatlakozó éttermek az ebből származó bevételük egy részével Genova önkormányzatát támogatják;
• Az Étel és Irodalom c. színházi előadás, amelyben három színésznő mesél az ételnek az életben betöltött szerepéről a világirodalom ismert szerzőinek hangján, egy, a történelemben, a filozófiában, a pszichológiában, a zenében és a költészetben tett utazáson keresztül.
• Borkóstolóval egybekötött előadás az olasz borok minőségéről;
• Az eno-gasztronómiai hagyományok népszerűsítése egy online kommunikációs kampánnyal, a résztvevő partnerek honlapjain és Facebook oldalain.
A rendezvény programjában többek közt filmvetítések, kóstolók és ízelítők is helyet kapnak a mediterrán étrend fogásaiból, valamint a ,,Pasta Pesto Day” kezdeményezéshez csatlakozó éttermekben.
A rendezvény teljes programja elérhető az alábbi linken: http://ambbudapest.esteri.it/ambasciata_budapest/hu/ambasciata/terza-settmana-della-cucina-italiana.html, valamint azon olasz köz- és magánintézmények honlapjain, amelyek hozzájárultak a program megvalósulásához.
(Forrás: www.ambbudapest.esteri.it)
------------------------------------------------------------
(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))
------------------------------------------------------------
Szerző/Leközlő:
Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése