2013. március 7., csütörtök

A NÉPRAJZI MÚZEUM NAPJA

A Néprajzi Múzeum március 5-ét évről-évre születésnapjaként ünnepli arra emlékezve, hogy Xántus Jánost 1872. március 5-én nevezték ki a Magyar Nemzeti Múzeum Ethnográphiai Osztályának igazgató-őrévé.
 
 
 



 
2013. március 5-én a Néprajzi Múzeum elsősorban a jelenkori etnográfiai és kulturális antropológiai kutatásokat, a gyűjtemények digitális feldolgozásának, közzétételének folyamatait és közelmúltbéli kiemelkedő eredményeit, valamint a társintézmények hasonló törekvéseit mutatja be a közönségnek. Ezen a napon a néprajzos szakma és a nagyközönség egyaránt betekinthet a múzeumi kulisszák mögé a nyitott tudományos kerekasztal, a különböző bemutató órák és tárlatvezetések, valamint az új kiállítások és kiadványok formájában.

A nap házigazdája: Dr. Kemecsi Lajos főigazgató.




A teljes részletes program mellékelten olvasható, valamint hozzáférhető a Néprajzi Múzeum honlapján: http://neprajz.hu/programok.php?menu=4&program_id=539


--


MÁRCIUSI KIÁLLÍTÁSOK


A magyar nép hagyományos kultúrája
Állandó kiállítás

Folk Culture of the Hungarians
Permanent Exhibition


--

Saaremaa, Muhumaa és Hiiumaa
Az észt szigetvilág néprajzi képe száz évvel ezelőtt – Bán Aladár gyűjteménye

2013. január 26.– 2013. május 19.

Saaremaa, Muhumaa and Hiiumaa
The ethnographic images of the Estonian islands 100 years ago – The Aladár Bán collection
26 January 2013 – 19 May 2013


A kiállítás Bán Aladár (1871-1960) műfordító és folklorista észtországi néprajzi gyűjtését mutatja be, pontosan száz évvel a gyűjtés ideje és az első, 1912-es bemutató után. A kiállításon Bán Aladár páratlan gyűjteményének, úti beszámolóinak és írásainak köszönhetően a látogató elé tárul a 20. század eleji Észtország tájainak hagyományos kézművessége és népművészete, változatos textíliái, jellegzetes viseletei, használati tárgyai és ékszerei. Kiegészítésképpen bemutatjuk  a jelen Észtország viszonyulását a hagyományhoz, a motívumok újraalkalmazásának lehetőségeit a kortárs tárgyakon.

--

A vízimadarak népe. Lennart Meri filmes vándorútjai 19691988
A Magyarországi Észt Intézet kiállítása
2012. január 26. - 2013. március 31.

The Waterfowl People. Lennart Meri's film expeditions 1969-1988

26 January 2012 – 31 March 2013



A fotókiállítás és a filmbemutatók Lennart Meri, volt észt köztársasági elnök még filmes kutatóként 1969-1988 között a finnugor népeknél folytatott expedícióit és a finnugor népek változatos kultúráját mutatja be.
 
--

TÁRGYAS_RAGOZÁS -> szubjektív etnográfia
Tanulmányi kiállítás
2013. február 22. – 2013. június 16.

OBJECTIVE_CASE Subjective Ethnography
Study Exhibition
22 February 2013 – 16 June 2013


 
33 tárgy 7 képben. Klasszikus etnográfiai témák, régi és mai tárgyak: díszítőművészet, ősformák, tömegtermékek, formatervezett egyedi tárgyak. Éppen úgy, mint egy múzeumi gyűjteményében: együtt mesélnek a múltról és a máról, hasonlóságokat és különbségeket állítanak egymás mellé, vitába szállnak egymással.

A kiállítás munkatársai gyerekek, fiatalok és felnőttek csoportjai számára egyaránt kínálnak speciális, interaktív múzeumi órákat. A rendhagyó gyakorlatok segítik a tárgyak megismerését, a kiállítás jelrendszerének megértését.

Rendhagyó a kiállításhoz kapcsolódó kiállításkatalógus és hangoskönyv DVD-n történő megjelentetése.

--
 
Új szerzemények 2012
New acquisitions, 2012

2013. március 5.– 2013. augusztus 20.

Hagyományosan a Néprajzi Múzeum Napján, március 5-én nyílik az előző év jelentősebb gyűjteményi gyarapodásait bemutató időszaki kiállítás. A Néprajzi Múzeum gyűjteménye 2012-ben összesen 370 tárggyal és több ezer fotóval gyarapodott, ebből ad ízelítőt a kiállítás. A bemutatott új szerzemények időben és földrajzi szempontból is változatos képet nyújtanak. A látogatók régi és új, hagyományos és modern, hazai, európai és Európán kívüli tárgyak sokszor kalandos útját követhetik, immár a múzeumba került műtárgy nézőpontjából.

--

„Én voltam a gyalogfilmes” Keszi Kovács László 1908–2012
A Minden kocka érték. Etnográfus kamerával kamarakiállítási sorozat első bemutatója

,,I was a humble filmmaker” László Keszi Kovács 1908–2012
Every frame is valuable. The ethographer with a camera  (series of temporary exhibitions)

2013. március 5. – 2013. szeptember 1.


Az első kamara-kiállítás a rendkívüli tehetségű és termékeny, iskolateremtő néprajzi filmes alkotó, Keszi Kovács László etnográfus életútjának főbb állomásait követi végig az általa készített filmek, dokumentumok, fotók, személyes tárgyak és technikai eszközök segítségével.
 
 
(Forrás: Néprajzi Múzeum)


------------------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)


(Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő-riporter - Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése