2023. december 28., csütörtök

GÁBOR DÉNES-DÍJÁTADÓ 2023.

2023. december 15-én, gyönyörű Országházunk Felsőházi Üléstermében zajlott 
a 35. Gábor Dénes-díj átadása, 
mely díjat NOVOFER Alapítvány alapította közismert műszaki alkotók
díjazására.

A társadalmi fejlődés csak magas szinten képzett alkotó emberek közreműködésével biztosítható, ezért társadalmi érdek a kutató, fejlesztő, feltaláló, oktató szakemberek kiemelkedő teljesítményének elismerése és sikereik példaként állítása. Ezt célozzák a különböző szakmai elismerések, amelyek sorában fontosak a civil kezdeményezéssel létrejött díjak. Ez évben immár 35. alkalommal kerül átadásra a NOVOFER Alapítvány által 1989-ben létrehozott GÁBOR DÉNES-díj, amely a civil szféra közismert műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon, és napjainkig 270-en részesültek ezen elismerésben.

A Gábor Dénestől származó „Találjuk fel a jövőt!” jelmondat üzenete napjainkban különösen aktuálissá vált az élet minden területén (fenntartható fejlődés, energia-, nyersanyag- és hulladékgazdálkodás, foglalkoztatottság stb.), azaz csak a tudatosan alakított jövő hozhat megoldást gondjainkra.

A NOVOFER Alapítvány célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka és a technológiai fejlesztés együttesén alapuló innovációban megszületett, kiemelkedő teljesítmények elismerése. A Gábor Dénes-díj megalapítójának szándéka a meghatározó személyes alkotó hozzájárulás és eredmény előtti főhajtás mellett a magas szervezettségű innovációs folyamatok, a kreatív erőfeszítésekkel létrehozott új anyagi, gépi és emberi kooperációk és vívmányok iránti társadalmi érdeklődés, figyelem és elismerés serkentése volt.

Mai világunk fennmaradása és fejlődése döntően az érzékeny és értéktudatos környezet, a közösségi reflexeink ösztönző hatásától függ. A díjak Gábor Dénes hasonló szellemiségét mutatták fel, vitték sikerre az elmúlt három évtizedben. Az egyes természettudományokra épülő ágazatok (energetika, IT és távközlés, gépipar, közlekedés, mezőgazdaság/biotechnológia, orvosi technológia/műszergyártás, vegyészet/gyógyszeripar), illetve kapcsolódó képzési kereteik pedig rendre képviselve vannak ebben a mezőnyben.

***

A 2023. ÉVI DÍJAZOTTAK ÉS A DÍJAZÁS INDOKLÁSA

 

A Kuratórium döntése alapján Gábor Dénes Életmű Díjban részesült:

Dr. Biacs Péter Ákos, vegyészmérnök, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem professzor emeritusa a magyar agrár- és élettudomány területén kidolgozott és szabadalommal védett eljárásairért, az élelmiszer-biztonság, a biotechnológia és a környezetgazdálkodás felsőfokú tananyagainak összeállításáért, azok hazai felsőoktatási intézményekben való hatékony bevezetéséért, továbbá hazánk nemzetközi szakmai szervezetekben való eredményes képviseletéért.

Életrajz:

Budapesten született 1940-ben, a Budapesti Műszaki Egyetemen 1963-ban szerzett vegyészmérnöki oklevelet.

Egyetemi docensként a ,,Biológiai ismeretek” tantárgy előadója a gyógyszeripari szakirány hallgatóinak, 1985-ben egyetemi tanári kinevezést kapott a „Biotechnológia” tantárgy oktatására. 1982 és 2000 között a Központi Élelmiszeripari Kutató Intézet vezetője: létrehozta a Biotechnológiai Főosztályt és a Lipid (zsírkémiai) laboratóriumot. Kutatási eredményeit 204 folyóirat-cikkben tette közzé, melyekre 720 hivatkozást kapott. Az intézetet szervező és vezető tevékenysége számos területen hozott újításokat, melyet 50 megadott szabadalom jelez. A Széchenyi professzori ösztöndíj elnyerésével megalapozta és beindította a „Környezeti biotechnológia” tantárgy oktatását a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, melynek Honoris Causa doktora. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal létrehozásával nemzetközi szinten elismert alkotó-szervező munkát végzett. A tudományos közéletben a Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület (MÉTE) örökös elnöke, a Nemzetközi Élelmiszertudományi és Technológiai Unió (IUFoST) elnöke, akadémiájának alapító tagja. UNIDO, FAO és WHO szakértőként fontos feladatokat vállalt és oldott meg. Jelenleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem professzor emeritusa, az MTA Élelmiszertudományi Bizottság tagja.

***

A Kuratórium döntése alapján Gábor Dénes-díjban részesült hat hazai alkotó:

Bayer Gábor villamosmérnök, a 77 Elektronika Műszeripari Kft. fejlesztési igazgatója, azon feltalálói, mérnöki fejlesztői és vezetői eredményeiért, amelyeket a hazai orvosi műszeripar és labordiagnosztika területén ért el a vizeletanalízis automatizálásával, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásával megvalósított képkiértékeléssel, és ezzel hazánkat a nemzetközi labordiagnosztikai piac urinális szegmensének meghatározó résztvevőjévé emelte.

Életrajz:

Bayer Gábor 1970-ben született Budapesten. 1994-ben, a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán végzett kitüntetéses oklevéllel. 2004-től a 77 Elektronika Kft-nél dolgozik fejlesztési igazgatóként.

Mind vezetői, mind feltalálói és fejlesztőmérnöki szempontból is kiemelkedő szerepet játszott/játszik az automata és félautomata vizeletüledék analizátor termékcsaládok és azok alapja, az ún. UriSed Technológia kifejlesztésében. Szabadalmai a mesterséges intelligencián alapuló képfeldolgozással és a vizeletüledék analizátorok speciális optikai rendszereivel, méréstechnikájával foglalkoznak.

A vezetésével kifejlesztett új termékkategória, a félautomata vizeletüledék analizátor termékcsalád, kiemelkedő szakmai és piaci sikere által elnyerte a 2016-os Magyar Innovációs Nagydíjat.

Személyes irányításával zajlott az UriSed Technológia OEM variánsainak kifejlesztése négy, a világon a vizelet labordiagnosztikában vezető cég részére, melynek eredménye a 77 Elektronika Kft. elmúlt években bekövetkező, robbanásszerű növekedése (a vizelet analizátor termékcsaládok már egy évente mintegy 30 Mrd Ft árbevételt hozó üzletágat alapoznak meg). 2022-2023 során részt vett a Massachusetts Institute of Technology (MIT) Regional Entrepreneurship Acceleration Program (REAP) programján, a Scale-up Hungary csapat tagjaként.

 

***

Dr. Bogsch Erik biológus, a Richter Gedeon Nyrt. biotechnológiai üzletágának igazgatója, az első hazai bioszimiláris készítmény – az osteoporosis kezelésében sikeres Terrosa – kidolgozásában és bevezetésében való vezetői szerepéért, a Richter Gedeon Nyrt. által az új terápiás területeken folytatott hasonló fejlesztések, valamint a régiónk legnagyobb biotechnológiai üzemének irányításában és a szakember-utánpótlás biztosításában sikeres munkájáért.


Életrajz:

Dr. Bogsch Erik 1972-ben született Budapesten. Általános és középiskolai tanulmányait Budapesten végezte.

Egyetemi tanulmányait Angliában folytatta, a Természettudományi karon szerzett diplomát a Cambridge-i Egyetemen, majd a Warwick-i Egyetemen folytatta PhD tanulmányait. 1998 és 1999 között posztdoktori állást töltött be az egyetemen.

Kutatási területe a növényi sejteken belüli fehérje átviteli folyamatok tanulmányozása és a jelátviteli útvonalakban résztvevő fehérjék karakterizálása volt. Számos tudományos publikáció szerzője.

1999-től 2011-ig, az élelmiszeriparban, a Mars Inc.-nél dolgozott Nagy-Britanniában, Magyarországon és Németországban különböző vezető pozíciókban. 2012 óta a Richter Gedeon Nyrt. munkatársa, 2013-ban a Biotechnológiai kutatási és fejlesztési főosztályának vezetője, majd 2020 óta a Biotechnológiai Üzletág vezetője, amely szervezet a biotechnológiai alapú gyógyszerek fejlesztéséért, gyártásáért és üzleti stratégiájáért felelős a Társaságon belül. A Biotechnológiai Üzletág és Dr. Bogsch Erik munkássága meghatározó a hazai ipari biotechnológia létrehozásában és nemzetközi színvonalra emelésében, olyan formában is, mely exportképes terméket eredményez a hazai gyógyszeripar számára, mint pl. a MagyarInnovációs Nagydíjat 2020-ban nyert bioszimiláris teriparatid [készítmény]. Korábban az ELTE Konzisztóriumának tagja.

 

***

Dr. Ferdinandy Péter kutatóorvos professzor, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese

az iszkémiás szívbetegség kutatásában és kardioprotektív terápiák fejlesztésében elért, úttörő eredményeiért, az omikai technológiák gyakorlati bevezetéséért, valamint a kimagasló személyes publikációs, iskolateremtő és tudományszervező teljesítményével a Semmelweis Egyetem elismertségéhez történő hozzájárulásáért.

Életrajz:

Dr. Ferdinandy Péter egyetemi tanár, klinikai farmakológus, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese, a Farmakológiai és Farmakoterápiás intézet igazgatója, továbbá a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke és a Pharmahungary Group Kft. alapítója, egyben ügyvezetője.

Békéscsabán született, 1966-ban. 1991-ben Summa Cum Laude eredménnyel általános orvosként diplomázott a Szegedi Tudományegyetemen, ahol 1995-ben PhD fokozatot szerzett. 1997-től posztdoktori ösztöndíjasként 2 évet töltött az Albertai Egyetem Farmakológiai Tanszékén, Kanadában, ezt követően 2001-ben a Debreceni Egyetemen habilitált, 2004-ben MTA doktori fokozatott szerzett.

Több mint 30 éves hazai és nemzetközi egyetemi oktatási tapasztalattal rendelkezik magyar és angol nyelven egyaránt a farmakológia, biokémia és élettan területein. Legnagyobb hatású publikációinak köszönhetően 2014 óta 5 alkalommal került fel a legtöbbet idézett, ún. „highly cited” kutatók listájára. 2023 január elsejétől 5 éves időtartamra a British Journal of Pharmacology vezető farmakológiai folyóirat főszerkesztőjévé választották.

Tudományos teljesítményét több mint 300 nemzetközi tudományos közlemény, 1500 feletti impakt faktor, 20 ezer feletti idézettség és 73-as Hirsch index jelzi.

***

Nádudvari György mérnök-fizikus, a SEMILAB Félvezető Fizikai Laboratórium Zrt. részlegvezetője, a félvezető alapanyagok és napelem cellák gyártásközi ellenőrzésére alkalmas fotolumineszcencia és infravörös leképezésen alapuló eljárások fejlesztéséért, továbbá fotomodulált reflexiómérés optimalizált változatának bevezetéséért, mely módszereket a növekvő integrált áramkör igényeknek megfelelően, hatékonyság növelésére és hibák kiszűrésére világszerte alkalmaznak.

Életrajz:

Budapesten született 1974-ben. 1998-ban mérnök-fizikus diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, optika szakirányon. Első munkahelyén, a Philips optikai adattárolás üzletágában, fejlesztési projektekben szerzett tapasztalatot a vállalat telephelyein: Magyarországon, Belgiumban és Bécsben.

A SEMILAB-nál 16 éve dolgozik, optikai fejlesztési részlegvezetőként az infravörös tartományban működő, valamint a fotolumineszcencián alapuló optikai mérőautomaták fejlesztését és az ezeken a fejlesztéseken dolgozó, több mint 100 kolléga (fizikus, mérnök és szoftverfejlesztő) munkáját koordinálja. A napelem-ipar számára nagyszámú mérő modul értékesítéséhez járult hozzá az optika részleg fejlesztéseivel, melyeket szilícium blokkok infravörös leképezés alapú minősítésére, ill. a napelem-cellák fotolumineszcens leképezés alapú, automata vizsgálatára használnak az iparágban.

Munkatársaival közös fejlesztése: a kristályhibák fotolumineszcens emissziós leképezésén alapuló, automata mérőberendezés, egyedülálló módon a félvezető iparban használt szilícium szeletek kritikus, felszín alatt megbúvó kristályhibáinak roncsolásmentes feltérképezésére alkalmas, valamint a fényszórás alapú tömbi kristályhiba minősítő berendezés, mely mára a szilícium szeletek gyártóinál referencia eszközzé vált.

Társszerzőként 23 nemzetközi publikációban működött közre, a fotomodulált reflexió mérés, ion implantálás, valamint a szilícium szeletek és a tömbi szilícium optikai hibáinak analízise témakörében. Fotolumineszcencia képalkotás területén társszerző 4 szabadalomban.

 

***

Dr. Németh András gépészmérnök, a AQ ANTON Kft. ügyvezető igazgatója, a gépgyártásban vezetőként meghonosított egyedi technológiákért és fejlett gyártási folyamatokért, amelyeket a szikraforgácsolás, a lézeres megmunkálás, a szuperötvözetek megmunkálása, a nemfémes anyagok precíziós alakítása, valamint a többkomponensű fröccsöntés terén vezettek be, lehetővé téve a high-tech energiaipari, repülőipari, járműipari és elektromos berendezések részegységeinek nemzetközi hírnevet kivívó hazai előállítását.

Életrajz:

Keszthelyen született 1972-ben. Tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME),

Gépészmérnöki Kar, Géptervező Szakán végezte 1996-ban, ahol okleveles gépészmérnök diplomát szerzett.

1995-ben, hallgatóként CAD oktató a BME Mérnöktovábbképző Intézetében, majd doktoranduszként oktató és kutató fejlesztőmunkákat végez a BME Gépszerkezettani Intézetében. Párhuzamosan a BME Természet- és Társadalomtudományi Karon 1998-ban okleveles mérnöktanár diplomát szerzett. 1999-ben az Egyesült Államokban a University of New Hampshire egyetemen vendégtanulmányokat folytatott, majd 2000-ben PhD fokozatot szerzett a BME Pattantyús-Ábrahám Géza Gépészeti Tudományok Doktori Iskolában. 2000-ben az Anton Kft-nél helyezkedett el kezdetben tervező mérnökként majd 2004-től műanyag üzletág vezetője lett. 2007-től a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. 2008-ban MBA végzettséget szerzett a Spinoza University of the Netherlands-on. 2009-től napjainkig az Anton Kft. (2015-től AQ Anton Kft.) ügyvezetője. 2018-tól a BME, Gépészmérnöki Kar Polimertechnika Tanszékének címzetes egyetemi docense. 2022-től a AQ Group AB műanyag üzletág, globális szakmai igazgatója. A gépészmérnök képzés és a tudomány elkötelezett támogatója.

***

Dr. Szászi István járműmérnök, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, az autóipar, mobilitás és az elektronika területén kiemelkedő innovatív, ipari fejlesztési programok sikeres koordinálásáért, a szinergia alapú egyetemi-ipari együttműködések és infrastrukturális tereik Bosch csoport általi kiépítéséhez, valamint a hazai mérnökképzési és tehetségtámogatási modernizációhoz való személyes hozzájárulásáért.

Életrajz:

Dr. Szászi István a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, a Közép- és Kelet-Európai Kutatás Fejlesztési Klaszter (Middle and Eastern European Engineering Cluster) vezetője, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elvégzése után az egyetem tanársegédje, majd adjunktusa lett. Tudományos karrierjét 2004-ben az üzleti szektorban folytatta a magyarországi Bosch csoport projektmérnökeként. Vezetői pályafutása Reutlingenben indult, majd a járműirányítási rendszerekkel foglalkozó fejlesztési osztály vezetője lett a Budapesti Fejlesztési Központban. Egy újabb németországi kiküldetést követően 2018-ban átvette a budapesti telephely autóipari elektronika fejlesztési divízió irányítását. 2019-től a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője, 2021. óta pedig a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban. Vezetői mentorprogramokban vállal szerepet, a Magyar Mérnökakadémia tagja, a BME címzetes egyetemi docense. 2022. óta a Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért

Alapítvány kuratóriumának tagja. Célja, az egyetemi, akadémiai szféra, az ipari szereplők összekapcsolása, egy olyan innovációs ökoszisztéma létrehozása, amelyben a résztvevők közösen formálják a jövőt, jelentősen hozzájárulva a közjóhoz.

***

***

A Kuratórium döntése alapján In Memoriam Gábor Dénes elismerésben részesült:

Kasza Magdolna grafikus, a Pénzjegynyomda Zrt. kreatív és termékfejlesztési referense, aki aktív segítője a díj előkészítésének, munkájával hozzájárulva a fenntartásához.

2012-ben tervezte meg a Gábor Dénes-díj érembe illesztett hologramot a Gábor Dénes Főiskola udvarán található Kampfl József-féle bronz mellszobor alapján, egy általa kidolgozott technika, a valós tárgyról készült digitális 3D hologramkép létrehozásával.

Az elismerő oklevelet a Kuratórium adományozza az alapítványi célok szakmai, erkölcsi támogatásáért, Gábor Dénes emlékének megőrzését segítő, önzetlen közreműködéséért.

Életrajz:

1977-ben született Szegeden. A Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola alkalmazott grafika szakának elvégzése után a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola rajz, művelődésszervezés és média szakirányán szerzett diplomát. Pályája során dolgozott pr- és marketingterületen, tanárként főképp művészettörténetet és vizuális kultúrát oktatott. Újságíróként a kulturális ismeretterjesztést tűzte célul, míg irodalmi szerkesztőként a helyes, szép magyar szövegek ápolásában vállalt aktív szerepet. A reklámgrafika mellett könyvek borítóit, illusztrációit készítette, legmagasabb szakmai elismerésként egy pályázati munkájáért minisztériumi díjat is kapott.

Több mint húsz éve foglalkozik Gábor Dénes találmányával: a hologrammal. Az évek során általa tervezett biztonsági matricák és fóliák négy kontinens húsz országában jelentek meg, ez több száz különböző grafikai és gyártási tervet jelent. 2012-ben tervezte a Gábor Dénes-díj érembe a jelenleg is használt hologramot a Gábor Dénes Főiskola udvarán található Kampfl József-féle bronz mellszobor alapján, egy akkor vadonatúj, általa kidolgozott technika: a valós tárgyról készült digitális 3D hologramkép létrehozásával.

A díj előkészítésének azóta is aktív segítője, munkájával járulva hozzá a fenntartásához, mert Gábor Déneshez hasonlóan hisz benne, hogy a jövő az innovációé.

***

***

A Kuratórium döntése alapján Gábor Dénes Emlékgyűrű elismerésben részesült:

Dr. Darvas Ferenc Executive Chairman, ThalesNano Zrt., InnoStudio Zrt., a Gábor Dénes-díjasok Klubjának sok éves szervezéséért és támogatásáért, az újonnan alakult Gábor Dénes-díjasok Klub Egyesület kezdeményezéséért.

Életrajz:

Dr. Darvas Ferenc gyógyszerkémiából, számítástechnikából, szabadalmi ügyvitelből szerezte diplomáit, kandidátusi fokozatát pedig kísérleti biológiából. Professzorként oktatott Spanyolországban, Ausztriában, USA-ban és Magyarországon. Nevéhez 5 könyv, 200-nál több publikáció, 140-nél több megadott (többnyire megvalósított) szabadalom fűződik. A 70-es években kezdte mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásait, amely során eljutott a ma is használt gyógyszerkémiai alkalmazásokig. Szoftverjeivel a 90-es években robotizált gyógyszerszintézist valósított meg, minderre és nanotechnológiai eredményeire vállalatai jelentős, 100 millió dollár feletti tőkebefektetéshez jutottak idehaza és az USA-ban (több mint 20 céget alapított, többségüket befektetők vették meg). Eredményeit sikerrel alkalmazta az űrben végzett gyógyszerkémiai kutatásban is, 2017-21 között szervezte a világ első űrkémiai szimpóziumsorozatát az AmChemSoc keretében.

A tudomány- és innovációszervezési tevékenysége keretében három nemzetközi és két hazai szakmai egyesületben volt alapító, majd elnök. 2006-23 között vezette a Gábor Dénes Díjazottak Klubját. Dr. Darvas számos kitüntetésben részesült idehaza és az USA-ban, így az MTA, a MISZ, az SZTNH díjak, és az R&D 100 Innovációs díj (USA) kitüntetettje, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének birtokosa, ACS Fellow (USA).

***
***

Gábor Dénes Tudományos Diákköri ösztöndíjban részesült:

Vajtai Lili hallgató,

a „Szupravezetés keresése újszerű, alacsony dimenziós anyagokban” tárgyú dolgozatáért.
Témavezetők: Simon Ferenc egyetemi tanár, Márkus Bence Gábor tudományos munkatárs; BME TTK Fizika Tanszék, Kísérleti Fizika szekció.

***

Czibere Balázs, hallgató

az „Alacsony számításigényű, moduláris track-to-track szenzorfúzió autonóm járművek környezetérzékelésének támogatására” tárgyú dolgozatáért.

Témavezető: Lindenmaier László, PhD hallgató; BME KJK Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék, Járműirányítás szekció

***
*** 
***

A Gábor Dénes-díj fenntartását, programjaink megvalósítását 2023-ban támogatták:

Támogatóink: NEMZETI KUTATÁSI, FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS HIVATAL, B+N Referencia Zrt., Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft., Egis Gyógyszergyár Zrt., FOXCONN Cloud Network Technology, Karsai Műanyagtechnikai Holding Zrt., KRUPPA-MAG Kutató Kft., Miniszterelnökség, Nemzeti Együttműködési Alap, NOVOFER Távközlési Innovációs Zrt., Raiffeisen Bank Zrt., Servier Kutatóintézet Zrt., UniCredit Bank Hungary Zrt., VEOLIA Energia Magyarország Zrt.;

Magánszemélyek: Dr. Darvas Ferenc, Jamrik Péter; Sólyom László, Magyarország volt elnöke;

Szakmai együttműködő partnerek: Eötvös Loránd Fizikai Társulat, Gál József holográfus, Kasza Magdolna grafikus, KELLO Könyvtárellátó Kft., Magyar Tudományos Akadémia, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, NOVUM TV, Országos Tudományos Diákköri Tanács, Rákóczi Szövetség. 


(Forrás: NOVOFER Alapítvány)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

MMDR Ex Libris-díjas költő, fotó- és képzőművész

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése