A Magyar Ízek Utcáján az Ország Kenyere és az Év Innovatív Kenyere
Tizedik alkalommal
rendezte meg a Magyar Pékszövetség Szent István-napi Kenyérversenyét, ahol
kiválasztásra került az Ország Kenyere, azaz a hagyományos Szent István-napi
kenyér, valamint az év leginnovatívabb kenyere is. Jól tükrözi az aktuális
fogyasztói trendeket nemcsak a két nyertes termék, hanem a versenyre nevezett
összes kenyér.
A Magyar Pékszövetség idén tizedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét, amire bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett függetlenül attól, tagja-e a Szövetségnek. Két kategóriában mérkőzhettek meg a pékek: a hagyományos búzakenyereket felvonultató Szent István-napi kenyér kategóriában és a szinte teljesen szabadkezet adó Innovatív kategóriában.
Az előző évekhez képest
változás történt a nevezési feltételekben: korábban kötelező volt a hozzáadott
élesztő használata, most erről szabadon dönthettek a pékek, alkalmazkodva ezzel
a fogyasztói trendekhez. A rutinos versenyzők mellett sokan most először hozták
a szakmai zsűri elé kenyereiket.
Tavaly a Magyar
Ízek Utcájának fő motívuma a gyógynövények, fűszerek voltak, és ehhez
alkalmazkodtunk a Szent István-napi Kenyérverseny kiírásakor is. –
emlékeztetett Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.
Akkor az Innovatív
kategóriába olyan kenyereket vártunk, amelyek gyógynövényt, fűszert
tartalmaznak, és képesek megőrizni jótékony hatásaikat a kész termékben is.
Ennek megfelelően 2020-ban a markáns, fűszeres ízek határozták meg az Innovatív
kenyereket. Idén szinte teljesen szabadkezet kaptak a versenyzők, „csupán” a
Magyar Élelmiszerkönyv előírásait kellett betartani, és nem használhattak
semmiféle adalékanyagot, célkeveréket.
Így az Innovatív
kategóriában lehetőség volt olyan kenyereket is bemutatni a szakmai zsűrinek,
amik régóta dédelgetett álmok eredményeként születtek, de eddig a kötöttségek
miatt nem fértek bele a Pékszövetség versenyébe. Az Innovatív kategóriában így
egy-két merészebb íztársítástól eltekintve, sokkal inkább a technológiai
kihívásokra helyezték a hangsúlyt a versenyzők, valamint az
egészségtudatosságra. Bár nem volt kitétel, túlnyomórészt kovászos
technológiával készült kenyereket neveztek ebbe a kategóriába is.
A hagyományos
kenyereket felvonultató Szent István-napi kenyér kategória kicsit kötöttebb
volt, hiszen itt csak kovászos technológiával, legalább kétféle liszt
felhasználásával készült kenyereket lehetett versenyeztetni. Az adalékanyagok
és a célkeverékek itt is kizáró tényezők voltak.
***
Általánosságban
igaz, hogy a versenytermékekre a lágyabb, harmonikusabb ízek voltak jellemzőek,
illetve a gyümölcsök, zöldségek, különböző magvak, burgonya került előtérbe.
A kétfordulós
verseny döntőjében 14 kenyeret bírált a szakmai zsűri, hetet a Szent István-napi és hetet az Innovatív kategóriában.
A Szent István-napi kenyér címet idén a solymári Hel Pékség Solymár gyöngye kenyere
nyerte.
A Hel Pékség
tavaly indult először a Szent István-napi Kenyérversenyen, akkor az Innovatív
kategória első helyét szerezték meg.
„Az akkori siker
idén már akkora motivációt jelentett a pékjeinknek, hogy házi versenyt kellett rendeznünk.
– mondja Szász Krisztián a Hel Pékség tulajdonosa.
A Solymár gyöngyét
Varró Zsolt pékünk elképzelése alapján sütjük. Négy összetevő van benne: liszt,
víz, só, élesztő és plusz egy, az idő. 72 órás, rozslisztről indított kovásszal
készül, ami élesztő nélküli. Csak a dagasztásnál kerül bele 1%-nyi élesztő. –
ismertette Horváth Zoltán, a Hel Pékség kereskedelmi igazgatója.
Tavaly még a
tapasztalatszerzés miatt indultunk a versenyen, leginkább azért, mert egy 21.
századi szinten gépesített üzemmel bővült a cégünk, és magunknak is bizonyítani
akartuk, hogy lehet hosszú érésű kovásszal készült, kiváló minőségű kenyeret
sütni ebben a modern pékségben is. Idén azonban az első siker után már nagyon
izgultunk.
Magyarország legrangosabb szakmai versenyén két egymást követő évben
nyerni, még ha két különböző kategóriában is, felemelő érzés, hatalmas
elismerés. – emelte ki Szász Krisztián.”
Az Év Innovatív
kenyere a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyere
lett.
„Az elmúlt év
tavaszán nyitottuk meg Magyarország első Drive-thru rendszerben is működő
pékségét. Erre az alkalomra szerettünk volna az igazi kenyérszerető emberek
részére egy új prémium minőségű kenyeret készíteni. – idézi fel a Tisza-parti
magvas kézműves kenyér születésének történetét Lovas József, a Fejedelmi Pékség
egyik tulajdonosa.
A pékségünkben
közel 30 éve az összes kenyerünket kovásszal készítjük, így nem volt kérdés,
hogy az új termékünk is francia-jellegű vadkovászos kenyér lesz. Két évnyi
kísérletezés eredménye a Tisza-parti magvas kézműves kenyér, ami Csáki Tibor és
Palotai Pál vezető pékjeink elhivatott munkáját dicséri.
Késleltetett
kelesztéssel készül a kenyér speciális tészta hűtőkben, így tudnak a
Tisza-parti magvas kézműves kenyérben az aromaanyagok maximálisan érvényre
jutni. Valóban elmondhatjuk, a minőség az időben rejlik.”
***
Szent István-napi
kenyér kategóriában második helyezést ért el a tiszakécskei Fejedelmi Pékség,
Kézműves kenyerükkel.
Harmadik helyezést
ért el a dunabogdányi Heim Sütöde Bt. a Falusi kovászos burgonyás kenyerükkel.
Az Innovatív
kenyér kategóriában második helyezést ért el a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde
Kft. Tokaji Aranykenyere.
Harmadik helyen
végzett a budapesti Szega Camembert Kft. Vásári Káposztás kenyere.
***
Egy év kihagyás
után, idén ismét a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja először a nagyközönség az Ország
Kenyerét – a Szent István-napi kenyeret, valamint az Innovatív kenyeret. A két
nyertes mellett több standon is kínálnak majd pékségek a kenyerek mellett más
pékárut is.
A Magyar
Pékszövetség annak érdekében, hogy az ország minden pontján, mindenki számára
elérhető legyen augusztus 20-án a Szent István-napi kenyér, valamint 2021.
Innovatív kenyere, gyártói felhívást tett közzé.
Ebben felkéri a
sütőipari vállalkozásokat, vegyék fel kínálatukba a nyertes termékeket. Azokkal
a pékségekkel, akik jelentkeznek erre, a Pékszövetség gyártási szerződést köt,
amiben rögzítve van a kenyér gyártására vonatkozó összes előírás
(anyagösszetétel, technológia, forma), amit szigorúan be kell tartani.
Emellett a
gyártást vállaló pékségek számára a Pékszövetség biztosítja a kenyérszalagokat
és a plakátokat is, melyek egyértelműen felismerhetővé teszik az ünnepi
kenyereket és az azokat árusító szaküzleteket. Ez garanciát jelent arra, hogy
az ország minden pontján ugyanazt a minőségű kenyeret kapja, aki az idei Szent
István-napi kenyeret vagy az Innovatív kenyeret kóstolja.
***
A Magyar
Pékszövetség Kenyérversenyéről:
Tizedik éve
hirdeti meg szakmai versenyét a Magyar Pékszövetség, melynek célja, hogy
folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a
fogyasztói igényeknek megfelelő termékekkel is gazdagodjon az egyik
legalapvetőbb élelmiszerünk választéka.
Két kategóriában
lehetett versenyezni: Szent István-napi kenyér és Innovatív kenyér. A több
kategória célja, hogy bemutassa a magyar pékek kreativitását.
A kategóriagyőztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl pénzjutalomban is
részesülnek, ami az Szent István-napi kenyér esetében 500 ezer forintot, az
Innovatív kenyér esetében 300 ezer forintot jelent.
***
A verseny
legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő Szent István-napi
kenyér. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos
technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy kizárólag magyar,
természetes alapanyagokat használhattak.
A zsűrizés során
az ítészek vizsgálták, hogy megfelel-e a nevezett termék a versenykiírás
feltételeinek (azaz többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak),
illetve milyen minőségi jegyekkel bír a héjazat, a bélzet, az illat, az íz és
az aroma vonatkozásában.
Az első körös
előzsűrizés után a kategóriánkénti, legjobb 7 termék került behívásra a 2.
körös bírálatra, ez összesen 14 kenyeret jelentett (7 db Szent István-napi és 7
db Innovatív).
***
A Várkert Bazárban
tartott sajtótájékoztatón a Kenyérverseny mindkét kategóriájában átadták a
díjakat az első három helyezettnek:
Szent István-napi
kenyér kategória:
I. Solymár Gyöngye – solymári Hel Pékség Kft. – Szász Krisztián, tulajdonos és Horváth Zoltán, kereskedelmi igazgató vették át a díjat;
II. Kézműves
kenyér - tiszakécskei Fejedelmi Pékség – a pékség egyik tulajdonosa
Lovas
József és lánya, dr. Lovas Nóra vették át a díjat;
III. Falusi
kovászos burgonyás kenyér - dunabogdányi Heim Sütöde Bt. – Heim Endre
tulajdonos vette át a díjat.
Innovatív kenyér kategória:
I. Tisza-parti
magvas kézműves kenyér - tiszakécskei Fejedelmi Pékség – Lovas József
és dr.
Lovas Nóra;
II. Tokaji Aranykenyér – balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. – Fülep Ádám;
III. Vásári
Káposztás kenyér – budapesti Szega Camembert Kft. – Lusztig Ákos.
***
A második körös
zsűri tagjai:
Dr. Felkai Beáta,
az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának
vezetője;
dr. Oravecz
Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke;
Szécsényi Tamás, a
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari igazgatója;
Egervári Erika, a
Kemence Sütőipari Kft. kereskedelmi igazgatója;
Nardai Anita - a
Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének vezetője;
Galicz István, a
Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola
gyakorlati-oktatás vezetője;
és a zsűri elnöke:
Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli
tagja.
(Forrás és további
információ:
https://www.pekszovetseg.hu/hirek/felhivas-x-szent-istvan-napi-kenyerversenyre
https://www.pekszovetseg.hu/hirek/hagyomany-es-innovacio-zsuri-elott-a-x-szent-istvan-napi-kenyerverseny-termekei
https://www.pekszovetseg.hu/hirek/vegso-biralat-alatt-az-idei-ev-kenyerei
https://www.pekszovetseg.hu/galeria/2881)
------------------------------------------------------------
(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))
------------------------------------------------------------
Szerző/Leközlő:
Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip.,
könyvtáros - volt Duna TV, MTI;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA
MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító -
HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com);
06-30/859-33-35;
https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése