2020. január 31., péntek

BORÁGAZATI ÉS BORTURISZTIKAI KONFERENCIA

A turizmus és a magyar borok egymást erősítik

Budapesten, 2020. január 31-én, a Vajdahunyad várban
rendezték meg a II. BorÉRT borágazati és borturisztikai
szakmai konferenciát.




A BorÉRT Borturisztikai Egyesület, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a KOCCINTAS.HU a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) partnerségével második alkalommal rendezte meg Magyarország borturisztikai tematikus napját.

Elsőként dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója köszöntötte a szakmát és az egyéb vendégeket, majd az Agrárminisztérium (AM) részéről dr. Feldman László mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szakmai előadása hangzott el, míg Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke csak rövid köszöntőt mondott, mert fő előadása a ,,közösségi borpromóció" témához tartozott.

Az esemény fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter volt, a rendezvény kiemelt vendége és témája pedig a Balaton Régió.

***

A borágazatban világszerte erős a verseny, ezért is jelentős a szerepe annak a 12 millió euró értékű, ez évben megnyíló pályázati támogatásnak, amellyel az Agrárminisztérium segíteni kívánja a jó minőségű magyar borok értékesítését az európai uniós belpiacon és harmadik országokban is – jelentette ki a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 2. BorÉRT szakmai konferencián.

Feldman Zsolt úgy fogalmazott: a szőlőfajták számában, a borvidékek, a termőhelyek sajátosságában megmutatkozó csodálatos sokszínűség, amelyet mi itt a Kárpát-medencében magunkénak tudhatunk, egyszerre érték és kihívás, előfordul ugyanis, hogy időnként minőségi borainkból olyan mennyiségű tételek szállítását kéri egy-egy vevő, amely meghaladja a lehetőségeinket.

Az államtitkár hangsúlyozta: a bor olyan termék, amelynek helyét egy telített és igényes piacon kell megtalálnunk, ehhez nyújt majd segítséget a pályázati úton elérhető 12 millió eurós borpromóciós támogatás. A külpiacok mellett a helyi értékesítés szélesebb formáit is meg kell találni, ebben lehet segítségre a borturizmus, amely óriási lehetőségeket rejteget a hazai borászok számára.

Mint azt Feldman Zsolt hangsúlyozta, a turisztikai eszközök felhasználásával a sokféle bor lokális értékként, kisebb tételekben sokszor könnyebben értékesíthető. Ezért a borrégiók szerepének erősítését, a helyi termékek helyben történő eladását az agrártárca is támogatja, ezért is üdvözlendő a Balaton Régió ,,kiemelt vendégként” való megjelenése a 2. BorÉRT konferencián – mondta az államtitkár.

***

A konferencia további témai voltak: A közösségi borpromóció eszközrendszere; ,,Egész évben Balaton”; Borturisztikai kiállítás Teszár Ákos gyönyörű fotóiból; a nap végén pedig ,,Tematikus borkóstolók” zajlottak.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Lapossa Bence, a Balatoni Kör elnöke, Gyukli Krisztán, a Rizling Generáció elnöke és Dobosi Győző, a Balaton Borrégió Borrégiós Tanácsának elnöke.

***

II. BorÉRT vásár kiállítói:

Belward Pincészet
Bibok Pincészet Kft.
Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet
Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Erdőbénye Község Önkormányzata
Galambos Pincészet
Galambos Pincészet és Vendégház
Garamvári Szőlőbirtok
Hujber Pince
IKON Borászat
Koltai Pince
Konyári Pince
Légli Szőlőbirtok
Önkormányzat Aldebrő
Paulus Molnár Borház Kft.
Pócz Pincészet
Rádbízom Szőlőlekvár
Rádpuszta Szőlőbirtok
Simonfay Borkúria
Szabó Bormanufaktúra
Thummerer Pince
Várszegi Pincészet
Veszprémi Pincészet
Villány-Siklósi Borút Egyesület
Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.

A tematikus borbemutatók és borkóstolók csoport-megnevezése: ,,Balatoni Kör”, ,,Rizling Generáció” és a ,,Villány-Siklósi Borút Egyesület”.


(Forrás: AM Sajtóiroda)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE - lillatti8@gmail.com)
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------



POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA 






























































 



















































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése