2019. április 14., vasárnap

BARTÓK PLUSZ OPERAFESZTIVÁL 2019. MISKOLCON

Eötvös Péter Az Aranysárkány című műve is szerepel a Bartók Plusz
Operafesztivál programján, amely új és klasszikus produkciókat is
kínál a közönségnek június 14-23. között Miskolcon.



Kriza Ákos, Miskolc polgármestere rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta: Miskolc erős lábakon álló iparváros, komoly kulturális értékekkel, majd kiemelt, hogy a fesztiválon az elmúlt években 20 ősbemutatót láthatott a közönség a legjobb magyar kortárs zeneszerzők műveiből, 40 különböző Bartók-előadást mutattak be, ingyenes szabadtéri programokat tartottak. A fesztivál a fiatal generációk értékformálásában is jelentős szerepet tölt be.

A szervezők tájékoztatása szerint a miskolci operafesztivál megrendezését az EMMI 300 millió, az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 20 millió, a város 82 millió forinttal támogatja.

Kesselyák Gergely, a Bartók Plusz Operafesztivál fesztiváligazgatója elmondta: a fesztiválon június 16-án tartják Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájának magyarországi ősbemutatóját. A napjaink Európájának problémáit feldolgozó művet Frankfurt után először Miskolcon láthatja a közönség.

Eötvös Péter zeneszerző felidézte, hogy 2013-ban a frankfurti Ensemble Modern együttestől kapott felkérést egy kamaraopera megírására, ehhez találta meg a Katona József Színházban Gothár Péter remek rendezésében látott Golden Dragon című darabot. Elmondta, hogy a Roland Schimmelpfennig színdarabjából készült zeneművet a fesztiválon az Israel Contemporary Players adja elő, a szereplők között van Meláth Andrea és Mikecz Kornél is. A Miskolci Nemzeti Színházban látható opera karmestere Nagy Zsolt, a rendezője Bruno Berger Gorski.

Kesselyák Gergely kiemelte, hogy a fesztivál negyedik alkalommal kiírt, 2018-as operaíró versenyét Albin Fries osztrák zeneszerző Nora című darabja nyerte, amely a fesztiválon mutatkozik be a közönség előtt. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar A kékszakállú herceg várát játssza a fesztiválon. Az együttes zeneigazgatója, Hamar Zsolt elképzelései szerint készülő bemutatón Judit szerepében Rost Andrea lép fel. A Kékszakállú plusz est színorgonával és fényfestéssel kísért darabbal, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: A tűz költeménye művével zárul. Az Ezrek operája programban látható Pietro Mascagni a Parasztbecsület című művének szabadtéri helyszíne a miskolci Kálvária-domb. Egy másik Mascagni-művet, az Irist a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában játsszák majd a plzeňi Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátékában.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta: a fesztivál nyitónapi operagáláján a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara lép fel. Puccini, Sosztakovics, Korngold, Aldo Finzi és Albin Fries műve szerepel a műsoron. Bartók Plusz zárógála 3 tenor koncertjén Verdi, Puccini, Gounod, Csajkovszkij és Strauss operáinak áriái hallhatók, a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

A fesztivál az idén is megnyitja a komolyzene és az opera műfaji határait. Bartók-művekből hoz jazz-átiratokat a Sárik Péter Trió, Puccini Bohémélet című operája animációs filmből bontakozik ki, de fellép Igudesman és Joo Kis éji rémzene című világjáró show-műsorával. A tíznapos fesztiválon a főprogram mellett utcai hangversenyek és balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, népzene, jazz és világzene szórakoztatja a közönséget.

A sajtótájékoztatón elhangzott: Bartók Plusz Operafesztivál és a Csimborasszó Production közös szervezésében, az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével, a világhírű tenor, Juan Diego Flórez október 22-én a Papp László Sportarénában lép fel.


(Forrás: papageno.hu)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA





















































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése