Sörverseny és Sörmustra a Diósgyőri várban
Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének XII. Nemzetközi Sörversenye
(Miskolc-Diósgyőr, 2018. április 11–14.)
Az esemény fővédnöke: Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter
Késmárki Katalin, Vaskó György, Gyenge Zsolt,
Lászlovszky György (FM), Bukovszky Béla
2018. március 29-én, Budapesten, a Földművelésügyi Minisztérium Kollégiumi termében tartotta eseménybejelentő sajtótájékoztatóját a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE), valamint a társrendezők és támogatók képviselői a XII. Nemzetközi Sörversennyel kapcsolatban.
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete huszonkét éve minden második évben megrendezi nemzetközi sörversenyét. Ez alatt az időszak alatt a hagyományosan Miskolcon tartott verseny a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. A több, mint két évtized során egyre több sörfőzde egyre több kategóriában és egyre több sörrel nevezett a versenyre. Az idei évben már 7 országból 86 főzde küldte el több mint 300 sörét a megmérettetésre, megduplázva ezzel a két évvel ezelőtt indított sörök számát.
A KSE sörversenyére a BJCP* 2015 típusbesorolásai alapján lehetett jelentkezni. A megnövekedett nevezési kedvnek köszönhetően idén két fontos változás is lesz a verseny életében. Egyrészt változik a helyszín, a belváros helyett a nemrégiben felújított Diósgyőri vár lovagtermében lesz a sörbírálat, másrészt a zsűrinek két nap áll majd rendelkezésére (április 11–12.) a sörök értékeléséhez. A közel 50 fős, szakmai zsűri tagjai a verseny előtti időszakban több alkalommal is érzékszervi tréningen vett részt, felkészülésüket a Szent István Egyetem Söripari Tanszékének oktatói és több BJCP szakember segítette.
Az értékelés alapján a megfelelő pontszámot elért söröket a zsűri arany, ezüst és bronz diplomával díjazza, tehát könnyen előfordulhat, hogy ugyanabban a kategóriában több sör is aranyérmes lesz. Gyémántdiplomát a verseny három, legmagasabb pontszámot elérő, arany diplomás söre kapja. A bírálatot a zsűri tagjai a vakteszt szabályai szerint végzik, tehát nem tudják, melyik sörfőzde sörét értékelik, csak a nevezett kategóriát ismerik.
A verseny időpontja: 2018. április 11–12.
Helyszíne: 3534 Miskolc, Vár utca 24. (Diósgyőri vár)
***
Konferencia és kiállítások
A pénteki napon, 13-án délelőtt folytatódik a szakmai program, ami már a sörértő közönségnek is érdekes lehet. 10 órától a lovagteremben sörös konferencia kezdődik, amelyen az előadók - a legaktuálisabb sörpiaci fejlemények mellett - visszatekintést adnak az otthoni sörfőzés középkori kialakulásáról, a gyakorló sörfőzőket érdeklő sörmarketingről, de az oly fontos higiéniáról is.
Pénteken délután – az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Sörkészítő tagozatának jelenlétében – kerül sor a sörverseny ünnepélyes eredményhirdetésére, majd a rendezvény szponzorainak bemutatkozásával folytatódik a program. Ezt követően átalakul a helyszín egy sörszakmai kerekasztallá, ahol lehetőség lesz konkrét megbeszélésekre a felek között. A várudvaron mindeközben meg is tekinthetőek a szponzorok installációi.
Pénteken és szombaton a várban Kovács András úr, a Magyarországi Sörcikkgyűjtők Egyesületének elnöke izgalmas sörtörténeti kalandozásokkal egybekötött tárlatvezetéseket fog tartani az egyesület tagjainak gyűjteményeiből rendezett kiállítás keretében.
Időpont: 2018. április 13–14.
Helyszín: 3534 Miskolc, Vár utca 24. (Diósgyőri vár)
***
Sörmustra
A KSE történetében idén először Sörmustra is kapcsolódik a sörversenyhez. A vár előtti Vásártéren pénteken és szombaton délután körülbelül 35 hazai kisüzemi sörfőzde fogja bemutatni két-két – a versenyen is indított – sörét. A hasonló jellegű eseményekhez képest újdonság, hogy pénteken 16 és 18 óra között minden főzde standján maga a tulajdonos vagy a sörfőző fog a csapok mögött állni, így számos kulisszatitkot tudhatnak meg az érdeklődők.
A helyszínen (4000 Ft) vagy az elővételben (3000 Ft) megvásárolható napijegyek ellenében egy fesztiválpoharat kapnak a látogatók, amely korlátlan sörkóstolási lehetőséget biztosít
Az esetlegesen kedvezőtlen időjárás sem ronthatja el a hangulatot, mivel egy 350 m2-es rendezvénysátor garantálja, hogy bármilyen időjárási körülmények közt nyugodtan sörözhet a közönség. A szórakoztatásról pedig miskolci és távolabbi zenekarok gondoskodnak.
Időpont: 2018. április 13–14. 15–24 óráig
Helyszín: 3534 Miskolc, a Diósgyőri vár előtti Vásártér
***
Háttérinformációk
Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete
Az egyesület szervezése 1993-ban kezdődött, majd 1994. február 1-én, Kerekegyházán 18 sörfőzde tulajdonosa hivatalosan is megalapította a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületét, amely azóta is képviseli a magyarországi sörfőzdéket.
Az egyesület az első években segítette tagjait a sörfőző szakmunkás képesítés megszerzésében, szakmai oktatásokat, sörtechnikai kiállításokat, szakmai szimpóziumokat, külföldi üzemlátogatásokat szervezett. Jó kapcsolatot tartott a szakmai és felügyeleti szervezetekkel. Sör szakbizottsági tagsággal részt vállalt az Élelmiszerkönyv előkészítésében, javaslattevő szerepe volt a Jövedéki törvény módosításaiban.
Az egyesület taglétszáma az 1990-es évek közepe táján már elérte a 140-et, majd a sörfőzdék száma különböző okok miatt drasztikusan csökkent, emiatt a tagok létszáma is megfogyatkozott. Ez a csökkenés egészen 2007-2008-ig tartott, amikor már alig 30 sörfőzde alkotta az egyesületet. Az ezután következő években azonban fordulat állt be, a taglétszám ismét növekedni kezdett, az újonnan alakuló sörfőzdék sorra csatlakoznak az egyesülethez, közöttük gerillafőzdék is, vagyis olyan sörfőző vállalkozások, amelyeknek nincs saját sörfőzdéjük. Jelenleg 51 főzde alkotja az egyesület tagságát.
A KSE 1996 óta kétévente rendezi meg nemzetközi sörversenyét, és 2016 óta – az Óbudai Önkormányzattal közösen – Kisüzem néven tartja sörfesztiválját az óbudai Fő téren.
***
* A BJCP (Beer Judge Certification Program) az amerikai homebrewerek által kidolgozott típusbesorolási és bírálati rendszer, amely alapján - az elmúlt közel harminc évben - világszerte már körülbelül 8000 hivatalos nemzetközi versenyt rendeztek, többek között a magyar házisörfőzők egyesületének nemzetközi versenyeit is. A versenypontozásokban közös, hogy súlyozottan veszik figyelembe az ízre és illatra adott pontokat.
A BJCP 2015-ös verziója 34 fő-, és azokon belül 2–9 alcsoportba sorolja a söröket A bírálat fő szempontja az, mennyire felel meg az adott sör a nevezett kategóriájának. Minden egyes (al)kategóriához tartozik egy típusleíró lap, ami a bírálati szempontok szerint leírja a típus jellemzőit, milyen illatok, ízek fordulhatnak elő, mi az, aminek lennie kell a sörben, és mi számít kifejezetten ízhibának stb.
(Forrás: www.sorfozdek.hu)
------------------------------------------------------------
(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))
------------------------------------------------------------
(Szerző/Leközlő:
Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése