2017. december 30., szombat

VILÁGÖRÖKSÉG 2017.

Világörökség 2017.

Világörökség konferenciát tartottak 2017. december 19-én, a Pesti Vigadó
Makovecz termében, a Miniszterelnökség és a Magyar Művészeti Akadémia közös
szervezésében. A konferenciát Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke,
és Latorcai Csaba helyettes államtitkár nyitotta meg.





Az 1972-ben az UNESCO által elfogadott Világörökség Egyezmény a két világháború után annak a fontos felismerésnek a megerősítését jelentette, hogy léteznek olyan kulturális és természeti értékek, amelyek nemcsak az adott ország, hanem az egész emberiség számára jelentőséggel bírnak, ezért védelmükben is közös felelősséget kell vállalnunk. Büszkeségre ad okot, hogy mára már nyolc magyar örökség szerepel a Világörökség Listán, a várományos kilencedik helyszín, ,,A római birodalom határai – A dunai limes magyarországi szakasza” nevezése folyamatban van.

A Miniszterelnökség és az MMA közös tanácskozásán a Világörökség Bizottság munkájáról és több műemlék-helyreállítási projektről is szó esett. A konferencia - ünnepelve a budapesti világörökségi helyszín Világörökség Listára kerülésének 30. évfordulóját - külön figyelmet szentelt a 2014–2018. között megvalósult műemlék-helyreállítási projektek, fejlesztések bemutatásának, a ,,Budapest – a Duna-partok”, a Budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyszínekről.

A műemlékvédelmi, világörökségi szakemberek, világörökség iránt érdeklődők alkotta közönség számára részletes bemutatásra került - többek között - a Városliget rehabilitációját célzó Liget Budapest projekt, a Pesti Vigadó és a Várkert Bazár helyreállítása, szerepe Budapest kulturális életében.

Délután kerekasztal-beszélgetés keretében négy világörökségi helyszín képviseletében osztják meg tapasztalataikat a gondnokságvezetők a világörökség cím nyújtotta turisztikai, gazdasági, társadalmi előnyökről.

„A Széchenyi 2020 keretében a GINOP Világörökségi helyszínek fejlesztése program 2016. és 2018. között, összesen 11,5 milliárd forintos keretösszegből biztosít forrást a világörökségi, illetve világörökség-várományosi helyszínek magterületének turisztikai fejlesztésére, a komplex és interaktív szolgáltatásokat nyújtó vonzerő kialakítására." – hangsúlyozta beszédében Latorcai Csaba, helyettes államtitkár, a kormány világörökségi helyszínek megőrzése, fenntartása, a jövő generációk számára történő továbbörökítése céljából tett konkrét intézkedéseit megemlítve.

A Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős, helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte: a Világörökség Egyezmény által védett, magyarországi helyszínek kiemelkedő, egyetemes értéket képviselnek, védelmük és fennmaradásukat szolgáló értékőrző használatuk közérdek. Az egyezmény 193 részes államával mára az egyik legelfogadottabbnak mondható, és eddig 1073 helyszín felvételét tette lehetővé a Világörökségi Listára világszerte.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország 1985-ben csatlakozott az egyezményhez, elsőként budapesti és hollókői helyszíneink kerültek fel a listára 1987-ben, azaz 30 évvel ezelőtt, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj pedig a Világörökségi Listára kerülésének 15. évfordulóját ünnepli idén. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a világörökségi helyszínek kezelését Magyarországon külön törvény szabályozza, amely kivételesnek számít nemzetközi színtéren, hiszen eddig csak néhány országban született hasonló.

Magyarország kormánya a hazai épített és természeti örökség védelmét, megőrzését kiemelt prioritásnak tekinti, legyen szó hazai jelentőségű vagy világörökségi helyszínről – hangsúlyozta. Latorcai Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy fontos rekonstrukciós projektek valósulnak meg - többek között - a Nemzeti Várprogram, a Nemzeti Kastélyprogram és a határon túli, kulturális örökség védelmét célzó Rómer Flóris Terv keretében. 2018 elején pedig Magyarország Szlovákiával, Ausztriával és Németországgal együtt adja be nevezését a Duna-menti római határerőd-rendszer, a limes felső szakaszának világörökségi helyszínné nyilvánítására.


(Forrás: MMA)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
nyelvi lektor, korrektor, adatrögzítő - MMgM
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA





















 



































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése