2015. december 10., csütörtök

CSÍKSOMLYÓ BÚCSÚ 2016. - ÚJRA INDUL AZ ÖSSZNEMZETI ZARÁNDOKVONAT

 
 
CSÍKSOMLYÓ BÚCSÚ 2016.


ÚJRA INDUL AZ ÖSSZNEMZETI ZARÁNDOKVONAT

Jövő tavasszal ismét 
indul a Csíksomlyói Búcsúba Magyarország leghosszabb személyvonata, az Össznemzeti Zarándokvonat. A vonatot alkotó Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz utasai 2016. május 13-16. között keresik fel Erdélyt. A jövő évi program újdonsága a vonatok sztárvendégének, a Csík Zenekarnak a fellépése Székelyföldön: Csíkszereda mellett Madéfalván is.
 
 



A négynapos nemzeti program csúcspontja Pünkösd szombatján - a félmilliónyi zarándokot vonzó - Csíksomlyói Búcsú, a Mária-ünnep. Másnap a történelmi Magyarország Ezeréves határára jutnak el - 50 ezer székely társaságában - a zarándokok. Ugyanezen nap délutánján a madéfalvi veszedelem turulmadaras emlékművénél folytatódik a program, amit este a Csík Zenekar koncertje zár. Több, mint 10000 főre számít ezen az ingyenes, szabadtéri koncerten a vonat szervezője a Kárpáteurópa Utazási Iroda és a helyi szervező, Madéfalva Polgármesteri Hivatala.

A mára már kultikussá vált vonatok története 2007 őszén kezdődött. A Kárpáteurópa vezetői felismerték, hogy az évszázadok óta létező, ám az szocialista Romániában majdhogynem tiltott csíksomlyói búcsú az erdélyi magyarok, székelyek mellett az anyaországi magyarok és a világ magyarságának ökumenikus, szent találkozójává vált, ahová százezrek zarándokolnak el. Az elsődleges vallási töltet mellett az ünnep nemzeti jellege is markánsabbá vált.

A székelyföldi - csíksomlyói - Mária-ünnepre gyalog, szekéren, lóháton, autóval, busszal érkeztek, érkeznek a hívők. A vonat viszont hiányzott a közlekedési eszközök közül, holott ennek kapacitása lett volna a legnagyobb. És nem utolsósorban jóval kényelmesebb a többinél, továbbá többet nyújt egyszerű utazásnál; tágassága miatt programokat lehet szervezni az étterem/büfé kocsikban.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda ezért egyedülálló vállalkozásba kezdett. Felkeresték 2007. őszén a MÁV-ot, amelynek vezetői pozitívan fogadták a kezdeményezésüket. Több száz elkötelezett, lelkes ember, magyarok és székelyek, utazási irodások és vasúti vezetők, alkalmazottak munkája nyomán, 2008. Pünkösdjén a szent koronás címerrel díszített kultikus, magyar NOHAB mozdony vezetésével indult az első zarándokvonat, a Székely Gyors. A vonat 8 kocsijában 400 zarándokot vitt Erdő Péter bíboros prímás érsek áldásával a csíksomlyói búcsúba. 1944. óta ez volt az első magyar személyvonat, amely eljutott az ezeréves határra. Ezért mondták akkor a székelyek: ,,…késtetek, késtetek 64 évet!”.

Azóta a Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV-Start minden év Pünkösdjén elindítja a Székely Gyorsot. Jövőre 9. alkalommal érkeznek Erdélybe a zarándokvonatok. A Kárpáteurópa 2010. óta már 2 zarándokvonatot küld Csíksomlyóra. Az egyik a Székely Gyors, a másik a Csíksomlyó Expressz. Utóbbi Dunántúlról, Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, majd Össznemzeti Zarándokvonatként halad Szolnok és Püspökladány megállással Erdély felé. Ott Nagyváradon, Kolozsváron, Kalotaszegen át érkezik Székelyföldre, ahol Felcsíkban és Alcsíkban teszi le utasait. Az elkövetkező napon a program a Csíksomlyói búcsú, másnap az Ezeréves határ, végül a Csík zenekar madéfalvi koncertje zárja a napot. A két vonat Székelyföldön hol külön-külön, hol összekapcsolva halad. A negyedik napon pedig a megszokott útvonalon érkezik vissza Magyarországra.

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz többet nyújt egy vasúti utazásnál. A vonat - a tervek szerint - jövőre 16 kocsiból áll, amelyből 2 étterem/büfé kocsi, ahol 4 csillagos szálloda munkatársai szolgálják ki az utasokat - nem négy csillagos áron. A kulináris élvezetek mellett autentikus, magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja itt az utasokat. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz kocsijai behangosítottak, az idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják a zarándokokat a látnivalókról. A 2 vonaton évente kb.1100-an utaznak, jövőre is ennyi vendéget vár a Kárpáteurópa Utazási Iroda, azért nem többet, mert a vonatok hossza limitált. A zarándokvonatok útjának megszervezése, a Kárpáteurópa összes munkatársának 9 hónapos elfoglaltságot jelent. A MÁV-nál és a MÁV-Start-nál is számosan foglalkoznak ezzel. A szerelvényen 18 idegenvezető, ugyanennyi utaskísérő vasutas, akiket kalauznak is nevezhetünk, 3 fős zenekar, 8-10 fő felszolgáló, 2 szakács, a MÁV-Start 2 munkatársa, természetesen 2-3 mozdonyvezető és 3 utazási irodai vezető gondoskodik az utasokról.

Székelyföldön a falvakban 8-10 szállásszervező és kb. 200 falusi házigazda várja a vendégeket. A zarándokvonaton egy-egy római katolikus és református lelkivezető várja a híveket. És ehhez jönnek a helyszíni programok, például a Csík zenekar koncertjével foglalkozó, madéfalvi városvezetők és koncert menedzserek. Összességében évente több száz embernek nyújt értelmes elfoglaltságot, munkát a vonatok útjának megszervezése.

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz zarándokvonatok 2008. óta több mint 20000 kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. Csaknem 10000 zarándokot vittek el a Csíksomlyói búcsúra és Gyimesbükkre, Magyarország Ezeréves határára. Az induló Össznemzeti zarándokvonat szerelvénye csaknem fél kilométer hosszú, ezért még a Budapesti Keleti pályaudvar csarnokából is messze kiér az eleje. A vonatokon püspökök, politikusok, képviselők, sportolók utaztak. A teljesség igénye nélkül - a politikusokat kihagyva - pl. Buzánszky Jenő, az Aranycsapat hátvédje, dr. Papp Lajos, a nemzet szívsebésze, Kiss-Rigó László, római katolikus püspök, Tőkés László, református püspök, Szabó Sándor, az Amerikai Magyar Református Egyház püspöke és még sok más, ismert személyiség is a zarándokvonatok vendége volt.



(Forrás és további információ: www.karpateuropa.hu)


---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése