Nagy sikert aratott a villányi Rozé Fröccs Fesztivál
Az utóbbi években újjászületését élő, magyar fröccskultúra óriási népszerűségnek örvend. Hétvégén nagy érdeklődés mellett, Villányban tartották az idei Rozé Fröccs Fesztivált.
Közel 650-en álltak rajthoz az „1000 Rozé Hosszúlépés” rendhagyó futóversenyen.
Az utóbbi években újjászületését élő, magyar fröccskultúra óriási népszerűségnek örvend. Hétvégén nagy érdeklődés mellett, Villányban tartották az idei Rozé Fröccs Fesztivált.
Közel 650-en álltak rajthoz az „1000 Rozé Hosszúlépés” rendhagyó futóversenyen.
Villány, 2014. július 19-20. - A rozé borok, és az ezekből készült fröccs is egyre népszerűbb napjainkban. Fogyasztása egészséges, és a gasztronómiában is egyre nagyobb igény mutatkozik rá. A bor és szódavíz keveréséből alkotott italt tavaly bekerült a Magyar Értéktárba, így hivatalosan is Hungarikummá vált. A rozé borok könnyed, üdítő élményt adó italok, amelyek Villányban Shillerként váltak népszerűvé már a múlt században is. Mai népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a rozé boroknak önálló, országos versenyük van, és már negyedik éve rendezik meg a róla elnevezett fesztivált Villányban.
Hogyan született a Rozé Fröccs Fesztivál ötlete?
A friss, gyümölcsös, minőségi rozé remek eszköze a borok iránti érdeklődés felkeltésének. Mivel a fesztivál szervezőinek a villányi pincészetek népszerűsítése mellett fontos célkitűzése a fiatal korosztály borfogyasztási kultúrájának kialakítása és formálása, létrehozták a rozéra és a korosztályra egyformán jellemző friss, lendületes és fiatalos kulturális rendezvényt, a kétnapos Rozé Fröccs Fesztivált. A borvidék megfiatalosodását szimbolizáló eseményen évről-évre egyre többen vesznek részt, hiszen az üdítő borkínálat mellett koncertek, kulturális, gasztronómiai, és sportprogramok szórakoztatják a látogatókat. A rendezvénynek idén is a korszerű Villányi Rendezvénytér adott otthont.
„1000 Rozé Hosszúlépés” jelmezes futóverseny
A fesztivál különlegessége az „1000 Rozé Hosszúlépés” elnevezésű, jelmezes futóverseny, ahol nem csak a gyorsaság számít: a zsűri a legötletesebb jelmezeket, kiegészítőket, vagy az egyéb, minél vagányabb eszközöket felvonultató résztvevőket is díjazta. A versenyre való nevezés feltétele legalább egy, a rozé bor, illetve fröccs színét megidéző, rózsaszín ruhadarab, vagy kiegészítő viselése. A leggyorsabb versenyzők voltak férfi kategóriában: Gősi Gergő, Bálinti Kornél, Kerekes Bukta. A hölgyek közül Csörnyei Csabáné, Némethné Bokor Enikő, Böröczfy Szilvia, a gyerekek közül Ulakity Márk, Keresztes Gergő, Huszti András nyertek díjakat. Idén a ,,Legrozébb” díjat a Blum Pince nevében induló, tehéncsordának öltözött csapat nyerte, akik a vegyvédelmi ruhából átalakított jelmezükkel és hosszúra nyúlt Bluuuuum csatakiáltásukkal vívták ki a zsűri elismerését.
A borfogyasztás egészségügyi hatásai
Az utóbbi évtizedekben több tudományos vizsgálat is alátámasztotta, hogy a mértékletes borfogyasztás nemhogy káros az egészségre, hanem kifejezetten növeli a hosszú élet esélyét. Egyes felmérések szerint napi egy-két pohár bor akár hatvan százalékkal is csökkentheti a szívinfarktus rizikófaktorát.
A fesztivál életmód-táborában, és a habzó borokról tartott kerekasztal-beszélgetésen a résztvevő villányi pincészetek vezető borászai elmondták, hogy a meleg nyári napokon a rozé borok, ill. fröccs formájában történő fogyasztásuk segítik a hidratálást, frissítenek, továbbá a bor ásványi anyag tartalma is jótékony hatással van a szervezetre.
Az ismert, fiatal borászok (Kvassay Levente - Kvassay Pincészet, Szende Gábor - Szende Pincészet és Kiss Gábor) egybehangzó véleménye szerint a nyári időszakban kimagaslóan nagy igény mutatkozik a rozé borokra, mindemellett - a növekvő népszerűségnek köszönhetően - a kereslet további növekedésre számítanak a következő években.
A fröccs reneszánszát éli, egyre divatosabb, és a könnyű nyári ételek jó kísérője.
Hogyan készül a rozé?
A rozé az Európai Unió tagállamaiban kizárólag kékszőlőből készíthető. A lényege, hogy a szőlő héjában lévő színanyag a rövid ideig tartó áztatás miatt csak kis részben kerül a borba. Színe a halvány rózsaszíntől egészen a világos pirosig terjedhet. Ez a szőlőfajtától és az áztatás idejétől is függ. A rozék többsége manapság reduktív technológiával készül, amely az igazi friss, üde, ropogós, gyümölcsös jegyeket igyekszik megtartani a borban.
Fröccs típusok
A bor és szódavíz mennyisége alapján különféle nevű fröccsök léteznek.
Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz
Lakó fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz
Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda
Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szóda
Góré fröccs: 1 pohár borhoz pont egy spriccentésnyi szóda
Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda
Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz
Bakteranyós: 2.5 dl bor + 2,5 dl szóda
Tisza fröccs: 1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő
Borsszem Jankó: 2,5 dl szódás málnaszörp + 2,5 dl bor
Deák bólé: sok szóda cseppnyi bor
(Forrás és további információ:
Rozé Fröccs Fesztivál a Facebookon:
Villányi borvidék https://www.facebook.com/events/316068515209532/
(JulCSIllag-fotó® - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10202357133960849.1073741848.1567426487&type=1&l=aed58cb5d5)
Faragó Dániel (PR tanácsadó - Clue PR)
Mobil: 06306750028
www.cluepr.hu
www.sodagroup.hu)
------------------------------------------------------------------------------------------------
(Szerző/Leközlő:
Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))
________________________________________________________________
POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA A ROSÉ FRÖCCS FESZTIVÁLRÓL
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése